Portal farmaceuta

Nauka => Tekstovi => Topic started by: Masha on 20-05-2007, 00:30:21

Title: Nadjeno najvece blago u okeanu
Post by: Masha on 20-05-2007, 00:30:21
Iz olupine broda na dnu Atlantika izvađeno 17 tona srebra i zlata

(http://img520.nono9.us/img520/9126/blagovelikaqf7.jpg)

Da potraga za izgubljenim blagom nije samo maštarija iz neke knjige ili filma o gusarima, već da je stvarnost, pokazalo je i najnovije otkriće 17 tona srebra i zlata. To blago od pola miliona srebrnih i stotine zlatnih novčića, iz olupine broda na dnu Atlantika, izvadila je američka kompanija za pomorska istraživanja "Odisej".
Arheolozi iz tima američke kompanije za pomorska istraživanja "Odyssey Marine Exploration" za pronalaženje srebra i zlata na dnu Atlantika koristili su specijalnu malu podmornicu koja može da zaroni i na 4.000 metara dubine. Kada su pronašli olupinu broda, nisu ni slutili da će pronaći ovako vredno blago. Jer nije prvi put da je ovaj tim kompanije "Odisej" pronašao neko potonulo blago, ali je pola miliona srebrnih i stotine zlatnih novčića, ukupno 17 tona, zasad najveće i najvrednije ikada otkriveno blago.
Pronađeni novčići, iliti artefakti, sada su legalno uvezeni u SAD. Eksperti trenutno analiziraju novčiće da bi utvrdili odakle potiču. Zasad je pregledano prvih 6.000 srebrnih i zlatnih novčića koji su veoma dobro, gotovo neverovatno dobro očuvani. Ipak, još nije saopšteno odakle potiče pronađeno blago, kao ni čiji je brod na dnu okeana. Američka kompanija "Odisej" nije otkrila ni mesto na kojem je olupina pronađena, a za vreme istraživanja brodskoj olupini su dali kodirano ime "Crni labud" (Black Swan).

- Naša istraživanja navode na zaključak da se u toj oblasti okeana nalazi veći broj olupina iz kolonijalnog perioda, pa smo veoma oprezni u spekulacijama o identitetu broda, a moguće je i da pronađemo još neko blago, možda ne sa zlatom i srebrom, ali sa nekim drugim vrednim predmetima - naveo je direktor kompanije "Odisej" Džon Moris, i dodao - samo pronalažnje istorijske olupine nekog broda je već blago jer je izvor značajnih informacija o moreplovstvu i društvenom životu iz perioda kada je brod potonuo. A ako ima i vrednosti onda je to premija, kao u nekoj priči o gusarima.

BETA

Title: Odg: Nadjeno najvece blago u okeanu
Post by: Al-Jasmina on 20-05-2007, 01:04:55
He he dok se ne ustanovi ciji je brod, pa kad krene podela plena.. :smekerica:
Title: Odg: Nadjeno najvece blago u okeanu
Post by: stef on 20-05-2007, 13:03:44
 Bas je to zanimljiv posao... :wink: zamisljam vec sebe na brodu
Title: Odg: Nadjeno najvece blago u okeanu
Post by: lycos on 21-05-2007, 13:10:04
kada sam bio mali xteo sam da budem arxeolog :K
Title: Odg: Nadjeno najvece blago u okeanu
Post by: hulio_salinas on 21-05-2007, 14:05:43
17 tona!!!

 :shock
Title: Odg: Nadjeno najvece blago u okeanu
Post by: dirigent on 13-06-2007, 13:14:17
Ne znam da li je 17 tona mnogo ili malo , ali to samo moze da bude neki potonuli brod iz konvoja Spanske trezorske flote koja je jednom godisnje plovila po svim kolonijama i mestu Nombre Dios (u Panami) preuzimala srebrn i zlatan novac iskopan i iskovan iz zlatnih rudnika u Peruu... Tipujem na to , pojedinacni brod toliko krcat... nema sanse...