Portal farmaceuta

Nauka => Tekstovi => Topic started by: Masha on 22-06-2007, 20:08:20

Title: Nestalo celo jezero u Čileu
Post by: Masha on 22-06-2007, 20:08:20
Naučnici pokušavaju da dokuče misteriju

Nestalo celo jezero u Čileu

(http://img267.nono9.us/img267/4025/jezero1at3.jpg)

Iznenadni nestanak glečerskog jezera na jugu Čilea je zaprepastio naučnike koji pokušavaju da utvrde kako se to dogodilo.
Kada su šumari u martu obilazili oblast Magaljanes, jezero površine dva hektara bilo je normalne veličine. Međutim, prošlog meseca zatekli su ogroman suvi krater i nekoliko preostalih komada leda koji su ranije plutali po vodi.
„U martu je sve bilo uobičajeno“, izjavio je Huan Hose Romero iz čileanske Nacionalne šumarske korporacije. „U maju smo, na naše veliko zaprepašćenje, otkrili da je jezero potpuno nestalo.“
Prema jednoj teoriji, dogodio se zemljotres i napravio pukotinu u tlu kroz koju je voda jezera iscurila.
U područje koje se nalazi nekih 2.000 kilometara južno od prestonice Santjaga, poslati su geolozi i drugi stručnjaci da ispitaju šta se zaista dogodilo. U toj oblasti često se događaju potresi tla, pa se pretpostavlja da je snažan zemljotres koji je pogodio susednu pokrajinu Ajsen u aprilu napravio pukotinu na dnu jezera. Andres Rivera, stručnjak za glečere, izjavio je za čileanski list „Tersera“ da je nestanak jezera po svoj prilici sastavni deo preoblikovanja pejzaža.
U području Magaljanes su se dogodile brojne zanimljive promene u poslednjih nekoliko decenija, dodao je on: „Uostalom, samo jezero nije ni postojalo pre 30 godina.“

izvor www.blic.co.yu
Title: Odg: Nestalo celo jezero u Čileu
Post by: malena on 22-06-2007, 22:02:58
Tako nekako je oteklo i nase Panonsko more,pa sad ni Srbija nema more...  :K
Title: Odg: Nestalo celo jezero u Čileu
Post by: Bred on 28-06-2007, 14:03:39
Pa da, ali 2 hektara nije malo. Kuda je otisla sva ta voda? U Zemlju ali ce valjda morati negde i da izadje?
Title: Odg: Nestalo celo jezero u Čileu
Post by: stef on 29-06-2007, 15:17:09
 Pa da! Nije to WC solja pa da samo pustis vodu :K
Title: Odg: Nestalo celo jezero u Čileu
Post by: Adonis_Vernalis on 18-07-2007, 10:30:26
Na Sokolskoj planini, blizu Ljubovije, nekada je postojalo pravo pravcato jezero. Ucesnici akcije FID-a 2004 godine na Sokolskoj planini, svedoci su da je u vojne karte nekadasnje Kraljevine Jugoslavije, to jezero ucrtano. I mi krenusmo tamo, verujuci da jezero postoji. Kad, ono, livada. Kartu citaj, a seljaka pitaj, to je staro pravilo, te mi pitasmo mestane kud se dede nemalo jezero. Rekose nam dobri ljudi: posle II Svetskog rata, dogovorili se mestani, pa minirali najnizu tacku tog jezera i pustili ga nizbrdo. Drugim recima, pustili vodu. Bukvalno. Eto. Ne mora biti wc-solja da bi se voda pustila.