Portal farmaceuta

Nauka => Tekstovi => Topic started by: Bred on 09-05-2006, 12:15:50

Title: Oko - ogledalo zdravlja
Post by: Bred on 09-05-2006, 12:15:50
Oči nam daju dragocene informacije o stanju našeg zdravlja i o izvesnim poremećajima do kojih eventualno može doći, otkrivaju našu ličnost i „filtriraju“ unutrašnje stanje.

„Pažljivim posmatranjem očiju neke osobe moguće je otkriti koje su slabe tačke koje je nasledila od roditelja i koji poremećaji se mogu eventualno razviti“, objašnjava dr Rudi Lanca, predsednik Nacionalne federacije naturopata. To je ujedno i srž iridologije (iris, dužica na latinskom), drevnog metoda koji koriste naturopate, specijalisti koji se pre svega bave prevencijom i koji, koristeći različite prirodne tehnike, pokušavaju da organizam dovedu u ravnotežu.

„Prvi korak u iridološkoj analizi je posmatranje boje očiju pacijenta. Boja očiju je karakteristika koja nam može dati interesantne informacije“, kaže dr Lanca. Naturopata posmatra i tumači različite znake koji se čitaju iz očiju. Baš kao što je refleksologija stopala bazirana na pretpostavci da se na stopalu „ogledaju“ svi naši organi, tako i iridologija govori o posebnim zonama na telu, koje se odražavaju u očima.

Da bi se uradila precizna i detaljna analiza potrebni su stručnost i instrumenti kojima raspolaže iridolog.

Onaj ko ima dobro zdravlje, uravnotežen način života i, pre svega, dobar genetski materijal (što znači da nije nasledio predispoziciju da se razviju teška oboljenja), ima neke vrlo precizne karakteristike oka. „Idealno je, znači, imati živ, prozračan i jasan pogled, sa savršeno okruglom zenicom koja, podvrgnuta konstantnoj svetlosti, ne menja dimenzije, a beonjača je homogena i bela“, objašnjava dr Lanca. „Kada se na beonjači pojave popucali kapilari, to znači izvesnu osetljivost venskog sistema, koji se može odnositi na čitavo telo. Ukoliko na beonjači ima žućkastih tačkica, to znači da postoji rizik od visokog holesterola i triglicerida, pa samim tim, i rizik od srčanih problema.

Iridolog pažljivo posmatra celu okularnu zonu, ali na dužici se mogu pročitati najvažniji znaci. Zato što je pokazatelj dobrog zdravlja, obojeni deo oka ne bi trebalo da ima tamne mrlje, a „tkanje“ bi trebalo da ima dobar i kompaktan konstrast.

„Ali, ako se udubimo u nečiji pogled, ne dobijamo samo informacije o zdravlju te osobe, već i o njenoj ličnosti“, kaže Marko Pakori, psihoterapeut, stručnjak za govor tela.
CDC/IB