Portal farmaceuta

Nauka => Vesti iz struke => Topic started by: Bred on 28-01-2015, 22:31:43

Title: Kazna 2 miliona za apoteke koje naduvavaju cene vakcina!
Post by: Bred on 28-01-2015, 22:31:43
povezane vesti:

Pojedine privatne apoteke koriste nestašicu petovalentnih vakcina, pa uplašenim roditeljima poslednje doze koje imaju prodaju i za 5.500 dinara, što je za 2.000 dinara skuplje od redovne cene

U apotekama u Srbiji ponovo je nestašica petovalentnih vakcina („pentaksim" i „infanriks"), koje se daju kao zaštita od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize. Njena je cena do sada bila do 3.400 dinara. Jedina dva proizvođača - „Sanofi Paster" i „Glakso Smit Klajn" - imaju velikih problema u proizvodnji zbog čega isporuke kasne. Srbija vakcinu neće dobiti pre kraja februara.

– Tri dana sam obilazila apoteke u Beogradu da nađem makar jednu dozu. U nekim apotekama savetovali su mi da se upišem na listu čekanja, uz napomenu da je cena veća i da iznosi 5.500 dinara. Zgranula sam se, jer pokušavaju da zarade na tuđem strahu i panici. Nastavila sam sa potragom i uspela u apoteci na Vidikovcu da je nađem za 3.400 dinara. I to je bila poslednja doza – priča za Blic Milena Simić iz Beograda.

Razlika u ceni
3.400 dinara redovna cena „pentaksima"3
5.500 dinara cena po kojoj su nudili vakcinu u apotekama

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/529669/SRAMNO-Zbog-nestasice-vakcine-prodaju-duplo-skuplje


Title: Re: Kazna 2 miliona za apoteke koje naduvavaju cene vakcina!
Post by: Kamicak on 30-01-2015, 20:20:30
Ćerkica je danas primila Infanrix u dečjem dispanzeru, snabdevanje je regularno. Pedijatar tvrdi da se ne mora žuriti sa vakcinacijom, bitno je da prođe minimalni period između 2 doze, dakle bez frke i panike. Koliko sam upućena, vakcinu pokriva fond, a džepovi roditelja i dalje se nezakonito prazne..jedino je teoretski moguća refundacija ako se iz ustanove izvuče papir o nemogućnosti izvršavanja usluge tj. vakcinacije  :roll: