Portal farmaceuta

Nauka => Vesti iz struke => Topic started by: Bred on 12-08-2007, 00:28:10

Title: "Ne" reklamama za neke lekove
Post by: Bred on 12-08-2007, 00:28:10
| Izvor: Beta
Beograd -- Ministarstvo zdravlja upozorilo medije da se pridržavaju odredbi Zakona o reklamiranju kada govore o lekovima.


U saopštenju se naglašava da je opštoj javnosti zabranjeno reklamiranje lekova koji izdaju na recept i drugih lekova propisanih zakonom. Mogu se oglašavati samo lekovi koji su na spisku koji je izdala Agencija za lekove i medicinska sredstva, dodaje se u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva, oglašavanje lekova obuhvata reklamiranje lekova posredstvom javnih medija, Interneta, na javnim mestima, slanjem poštom i direktnom posetom, promociju lekova zdravstvenim i veterinarskim radnicima u stručnim časopisima i davanje besplatnih uzoraka stručnoj javnosti.

Posebno se navodi da oglašavanje obuhvata i sponzorisanje naučnih i promotivnih skupova u kojima učestvuje stručna javnost.

Ministarstvo podseća da nije dozvoljeno reklamirati ni vakcine, ni besplatne ni i one koje se naplaćuju.

U saopštenju se navodi da je vakcinisanje regulisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Imunizacija obuhvata obaveznu sistematsku imunizaciju osoba određenog uzrasta, osoba izloženih zaraznim bolestima, imunizaciju po kliničkim indikacijama i imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju.

Obavezna imunizacija je besplatna, odnosno finansira se iz budžeta preko Zavoda za zdravstveno osiguranje.

b92