Portal farmaceuta

Nauka => Vesti iz struke => Topic started by: AquArius on 06-06-2007, 11:30:19

Title: Neregistrovani lekovi prodavaće se legalno
Post by: AquArius on 06-06-2007, 11:30:19
Neregistrovani lekovi prodavaće se legalno


Svi koji su do sada neregistrovane lekove nabavljali preko rođaka i prijatelja u inostranstvu, a kupovali ih ovde "ispod ruke" u pojedinim apotekama, moći će da ih nabave od 1. juna u internacionalnim apotekama. Ministarstvo zdravlja usvojilo je, naime, Pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova, koji predviđa otvaranje internacionalnih apoteka, pa će lekovi koji su do sada uglavnom bili švercovani, moći da se nabave legalno.

- Da bi pacijent dobio neregistrovani lek u internacionalnoj apoteci, moraće njegov lekar da popuni poseban obrazac koji će od Ministarstva zdravlja dobiti svaka ustanova. Kako bi se sprečile zloupotrebe, na obrascu mora da stoji da nema zamene za taj lek na našem tržištu i da pacijent boluje od bolesti koja je ozbiljna. Tako se ne može desiti da se, recimo, uvoze neregistrovani lekovi za pritisak ako već postoji isti takav kod nas, i to registrovan. Apotekama će dozvolu za uvoz neregistrovanih lekova izdavati Agencija za lekove. Kako pacijenti koji boluju od Vilsonove, ili neke druge retke bolesti, ne bi dugo čekali na nabavku lekova, apoteke će na lageru moći da drže manju količinu takvih medikamenata - objašnjava dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja.

Pacijenti će moći da nabave na ovaj način šestomesečnu terapiju, a svaki internacionalni apotekar će morati da čuva recept i da ga stavi na uvid inspekciji kada zatreba. Time će se i za neregistrovani lek pacijentima garantovati bezbednost.

- U svakoj zemlji u svetu postoje "lekovi siročići", zato što ih mali broj ljudi pije. Postoji oko 5.000 retkih bolesti, od kojih u Srbiji boluje pet, deset ili 20 ljudi. Obično se ti lekovi prave u jednoj fabrici u svetu, a proizvođač nema interes da ih registruje na svakom tržištu, jer registracija košta od 4.000 do 5.000 evra. Pravilnik će omogućiti da se takvi lekovi nabave i u našoj zemlji - dodaje dr Antić.

Internacionalne apoteke moći će da otvore svi koji su registrovani kao zdravstvene ustanove, odnosno imaju više od dve apoteke.

Dr Antić kaže da je jedan od uslova ulaska u EU čišćenje sa tržišta lekova koji se prodaju na crno. Pravilnik je prvi korak u tom pravcu, a sledi pojačana kontrola apoteka. Čim se formira vlada biće zaposleno dvadesetak inspektora čiji će zadatak biti da kontrolišu apoteke.


Izvor : pregled.com
Title: Odg: Neregistrovani lekovi prodavaće se legalno
Post by: Ayrton Senna on 06-06-2007, 13:04:38
Zanimljivo, ali nešto nisam siguran da će ovo zaživeti kod nas tako brzo.
Ipak su "lekovi na crno" dobar izvor zarade u apoteci, i kakvi su pacijenti, pre će otići u apoteku i kupiti nesto "ispod žita", nego pratiti regularnu proceduru, jer, osim što može više da košta, pitanje je i koliko brzo mogu nabaviti lekove.
Ali, predlog je zanimljiv.
 
Title: Odg: Neregistrovani lekovi prodavaće se legalno
Post by: tarantulica on 07-06-2007, 08:17:46
Mislim da su vec pokushali da naprave neshto slichno, ali ne znam zashto nije zazivelo...