Portal farmaceuta

Nauka => Vesti iz struke => Topic started by: Bred on 08-02-2008, 20:46:27

Title: Novi kodeks u zdravstvu
Post by: Bred on 08-02-2008, 20:46:27
nastavak sa naslovne strane ...
 
   
U sindikatu lekara i farmaceuta kažu da u nekim domovima zdravlja zaposlene čak prisiljavaju da potpišu dokument.

Zabrana da se informacije objavljuju van ustanove, ili da se objavljuju samo po dopuštenju direktora, direktno obesmišljava postojanje sindikata i zanemaruje činjenica da je lekar u svom radu, pre svega, odgovoran pacijentu, društvu i sopstvenoj savesti.

Jagoda Jorga, iz Odbora za zdravlje Skupštine Srbije smatra da kodeks daje prevelika ovlašćenja direktorima ustanova.

"Ako je poslovni kodeks prepoznao direktora kao boga na zemlji, onda možda može i direktor da izigrava to društvo. Šalu na stranu, ali bi to podrazumevalo da lekar zapravo podređuje svoje ponašanje interesima zdravstvene ustanove, koji ne moraju uvek da budu zajednički sa interesima pacijenata", rekla je ona.

Prema rečima Jagode Jorge, pored tolikih problema u zdravstvu, novi nacrt se bavi bizarnostima tipa dužine i kroja suknje zaposlenih, telefona koji bi trebalo da zvoni tri puta, intonacije glasa, boje kose i laka za nokte.

A iz sindikata poručuju da je u pitanju niz prepisanih pravila već postojećeg kodeksa, ali sa dodatim pravilima, koja imaju za cilj da unesu strah među zaposlene.

Gostujući u vestima TV B92, ministar zdravlja Tomica Milosavljević osporio je izjave svojih kolega i rekao da je u pitanju zamena teza, te da, prema njegovom mišljenju, rad sindikata i sindikalni interesi nemaju nikakve veze sa novim kodeksom.

Ministar je negirao i da će od sada lekarska greška kao i problemi unutar zdravstvenih ustanova, biti tajna.

"Nije tajna, postoje javni podaci koji su dostupni javnosti. Zna se tačno procedura. Postoji i zaštitnik, poverenik za informacije od javnog interesa. Tu nema ničeg spornog. Kodeksi, ne boli glava od viška kodeksa i kamo sreće da ih bude što više", rekao je Tomica Milosavljević.

b92