Portal farmaceuta

Forum obavestenja => Stare teme => Zanimljive vesti-arhiva => Topic started by: benefit on 25-06-2007, 17:48:08

Title: Struja od svinjskog izmeta
Post by: benefit on 25-06-2007, 17:48:08
Poljska: Struja od svinjskog izmeta


17:04 | Izvor: Beta 
Varšava -- Poljska, ugrožena skupom strujom, se okreće biogasu koji će proizvoditi od svinjskog izmeta u specijalnim elektranama.

 
Poljska ima obavezu da do 2010. čak 20 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora
Izmet koji na velikim farmama proizvode prasići i svinje, stalni je izvor svađa farmera sa meštanima zbog smrada, ali odnedavno na njega Poljaci gledaju kao na "crno zlato", jer zahvaljujući metanu može da se pretvori u električnu energiju.

Prvu i za sada jedinu elektranu "na svinjski izmet" izgradilo je pre dve godine u severnoj Poljskoj dansko preduzeće Poldanor kao uzgredni produkt svojih farmi sa oko 200 hiljada svinja.

Poljski mediji pišu da kada bi u struju bio pretočen izmet svih 16 miliona svinja, koliko se gaji u Poljskoj, zemlja bi dobila više od osam hiljada megavata, dok najveća poljska elektrana Belhatuv ima snagu od 4.400 megavata.

Veliko interesovanje za to biogorivo vlada i među poljskim energetičarima, a pogone u saradnji sa sitnijim farmerima planiraju i drugi u energetskoj branši, kao na primer poljsko preduzeće Zeneris.

"Perspektiva je vrlo zanimljiva. Kao prvo, stupa na snagu obaveza da se izmet sa farmi čuva u zatvorenim prostorima, te će farmeri ionako morati da investiraju u to, a mi im nudimo mnogo bolje rešenje", kaže šef Zenerisa Marek Perčinjski i dodaje da će njegovo preduzeće kao ulog dati tehnologiju za preradu u biogas i električnu energiju.

Takav ekološki način proizvodnje struje finansiraće iz svojih fondova i Evropska unija, a "Poljska ima obavezu da do 2010. godine čak 20 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora", podsetio je Perčinjski.