Portal farmaceuta

Nauka => Zdravlje - vesti => Topic started by: Bred on 30-08-2014, 20:37:54

Title: Infektivne bolesti postaju sve zaraznije
Post by: Bred on 30-08-2014, 20:37:54

A. Radulović |
Profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog: Uzročnici oboljenja se genetski menjaju, imamo sve više infekcija, vraćaju nam se neke stare, a preti nam i pojava potpuno novih, nepoznatih zaraza


MEDICINA i farmaceutska industrija prethodnih decenija bile su okrenute lečenju i terapiji hroničnih nezaraznih oboljenja, zbog njihovog sve većeg uticaja na ljudsko zdravlje, kvalitet života i povećanu smrtnost. Ali, epidemije infektivnih bolesti, kako virusnih, tako i bakterijskih, upozoravaju nas da o ovim bolestima, njihovoj prevenciji i traženju novih lekova mora mnogo više da se misli. Trenutno aktuelna epidemija ebole, od koje je do sada umrlo više od 1.300 ljudi, i od koje strahuje skoro čitav svet, potvrđuje da se i same infektivne bolesti menjaju i postaju zaraznije i opasnije po ljudski rod.

Načini komunikacije, putovanja i činjenica da je svet „globalno selo“, čine da se infektivne bolesti prenose i u one krajeve sveta gde ranije nisu mogle da stignu, upozoravaju epidemiolozi. Infektolozi, pak, objašnjavaju da se srž problema krije u tome što se i sami uzročnici, bakterije i virusi i njihov genetski materijal - menjaju!

- Moramo da se probudimo i shvatimo da infektivne bolesti nisu nestale, da nam se vraćaju neke stare, da imamo sve više infekcija, a da nam preti pojava i potpuno novih nepoznatih infektivnih bolesti - upozorava profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i klinički farmakolog, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:507673-Infektivne-bolesti-postaju-sve-zaraznije