posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Kada nam hrana sluzi kao uteha  (Read 2074 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Kada nam hrana sluzi kao uteha
« on: 13-08-2014, 20:01:26 »

Sanja Kostić

Pokušajte da bolje razumete sebe i da otkrijete ono što vas muči pre nego što načnete čokoladu ili kesu čipsa

Koliko puta ste, u nekim stresnim ili depresivnim stanjima, otvorili frižider, a da uopšte i niste osetili glad? Ipak, ako biste ga samo zatvorili bez ijednog zalogaja, ne biste zadovoljili snažnu potrebu da pojedete nešto, jer verujete da je to jedini način da se osećate bolje. Upravo ovakav scenario stručnjaci definišu kao emocionalnu glad koja može da bude isto toliko snažna kao i bilo koje drugo osećanje. Da bi je utolili, ljudi uglavnom posežu za hranom i tako privremeno zadvoljavaju prazninu koju osećaju u duši. Zapravo, sebe zavaravaju da je sa njihovim emotivnim životom sve u redu.

- Emocionalna glad je potreba za nekom emocijom ili objektom, mada može da predstavlja i neki ideal, ideju, nešto što želimo da postignemo. Pošto do toga ne možemo da dođemo ili imamo mnogo prepreka na putu do cilja, pokušavamo da kompenzujemo hranom. Tako se prividno zadovoljavamo malim, odnosno udovoljavajući telu „varamo“ svoje emotivne potrebe. Osećanja mogu da budu teška za podnošenje, posebno osećaj krivice ili tuge, ne samo na psihičkom već i fizičkom nivou. Zbog toga, hrana postaje jedan od načina da te emocije izbegnemo, poništimo ili odložimo - objašnjava Jelena Orlandić psiholog i psihoterapeut O.L.I. metode.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.303.html:503978-Kada-nam-hrana-sluzi-kao-uteha


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana