posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Hakerski napad na sajt B92  (Read 2550 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Hakerski napad na sajt B92
« on: 24-05-2006, 13:39:28 »

Izvor: B92
Beograd -- Zbog hakerskog napada, sajt B92 juče nije bio dostupan od ranih večernjih sati.

Sajt je napadnut sa više različitih lokacija posredstvom računara nad kojima su napadači prethodno spolja preuzeli kontrolu. Hakerski napad na sajt B92 dolazi dan nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore, tokom i nakon koga je sajt B92 beležio jednu od rekordnih poseta, kako sa lokacija iz Srbije i Crne Gore, tako i iz inostranstva.

Zbog svog objektivnog i odgovornog pristupa svim aktuelnim državnim i društvenim pitanjima, pa tako i najaktuelnijem pitanju referenduma u Crnoj Gori, izveštavanje B92 pohvalile su obe strane u referendumskom procesu u Crnoj Gori, ali je kuća zbog takvog pristupa redovno i svakodnevno izložena uvredama i pretnjama ekstremista sa raznih strana.

Sistem nije bio ugrožen

Ipak, ni jednog trenutka tokom napada na sajt nije izvršen upad u sistem, a bezbednost samog sajta nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje. Rezultat napada bio je to što jedan deo redovnih čitalaca nije mogao da priđe sajtu, tvrde u veb-timu B92.

Napad je bio tipa DDOS, koji se izvodi tako što se sa velikog broja prethodno zaraženih računara, često kućnih, čiji vlasnici nisu ni svesni zloupotrebe, u određenom trenutku sinhronizovano bombarduje napadnuti server, tako da on ne može da odgovori na legitimne zahteve.

“Napad je izveden prilično velikom žestinom koja ukazuje na to da je izveden botnetom koji se sastojao od više od 100.000 kompjutera. B92 server je bi napadan i sa po 200.000 istovremenih konekcija”, tvrde u veb-timu B92.  "Provajder sajta B92, XS4ALL, brzo je reagovao i verovatno automatski aktivirao odgovarajuće filtere, koji su, doduše, jedno vreme sprečavali i veliki broj naših čitalaca da priđu sajtu, ali su, sa druge strane, izolovali kompjutere koji su učestvovali u napadu.

Ovo je praktično bila scena slična Star Wars Episode II - roboti koji napadaju protiv robota koji brane, jedino što će napadač, kad bude otkriven, ići lično u zatvor, tj. neće ići roboti umesto njega ", objašnjavaju u veb-timu. "Pošto je napad izvršen na infrastrukturu njihove mreže, a i XS4ALL i holandska policija su izuzetno efikasni u otkrivanju onih koji vrše ovakve napade, nemamo nikakvu sumnju da će oni koji su aktivirali ovaj napad završiti kao i u prethodnim slučajevima. Moguće je da će se i holandska policija, a možda i Interpol, baviti ovim slučajem”.

Serveri B92 izloženi su svakodnevnim napadima, od kojih je 95% krajnje banalno, a ni ostali nisu mnogo opasniji. "Razvojni tim već nekoliko meseci radi na rešenju koje će omogućiti da imamo široku mrežu mirror servera pa ni DDOS napadi više neće biti ozbiljna pretnja", rekli su u veb-timu B92.

Interesantno je da je, i pored napada, jučerašnji dan bio rekordan za B92 sajt, jer je oko 150.000 čitalaca otvorilo gotovo milion i trista hiljada strana.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana