posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Kompjuteri u svim skolama  (Read 1404 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Kompjuteri u svim skolama
« on: 03-09-2006, 20:43:16 »

Биће купљено 170.000 столица и 85.000 клупа за опремање кабинета и учионица. – Нови наставни планови и програми 
 
Слободан Вуксановић
(Фото Фонет)


 
У основним и средњим школама широм Србије зазвонило је прво звоно у новој школској 2006/07. години, а за непуних месец дана врата ће отворити и факултети и више школе. Наредних месеци велики број измена очекује и ђаке и студенте, од нових наставних планова и програма, преко рационализације мреже школа, па до акредитације виших школа и факултета. У припреми су и нови закони, а министар просвете и спорта др Слободан Вуксановић обећава и знатна улагања у наставна средства, опрему и изглед школа и факултета.

.Које све новине чекају ученике основних и средњих школа?

– Уџбеници су одштампани на време и постигнут је светски ниво квалитета чему је допринела либерализација тржишта.

Програми су растерећени и скраћени да би деца лакше и дуже памтила и на радном месту имала практичну корист од свог школовања.

Биће оборен прошлогодишњи рекорд у броју семинара за стручно усавршавање наставника, јер наставници и ученици представљају центар наставе.

Наставићемо форсирање страних језика и спорта, али не због склоности ка спорту и језику, већ због тога што је то наш национални интерес.

Наставићемо рад на побољшању безбедности деце и наставника.

Свака школа и факултет биће опремљени компјутерима што укупно износи 30.000 компјутера. Према захтевима школа, биће купљено 170.000 нових столица и 85.000 нових клупа за опремање кабинета и учионица.

Из Националног инвестиционог плана 50 милиона евра биће уложено у завршавање грађевинских радова на школама и факултетима. Биће купљени музички инструменти за музичке школе и факултете.

Наставићемо са увођењем нових образовних профила у средње стручне школе – према захтевима привреде локалних самоуправа.

Природа образовања је таква да реформе морају непрекидно трајати, да не могу бити завршене у кратком року и због тога су неопходни упорност и стрпљење. Дакле, не правимо експерименте над децом и наставницима и примењујемо само добра искуства домаће и светске праксе. Због тога смо добили похвале и признања свих међународних институција.

.Да ли ће ове године почети рационализација образовних установа или се одустало од тог плана? Како ће се решити проблем са вишком простора у градским основним школама и лошим условима у којима раде средње школе?

– Рационализација школске мреже највише зависи од предлога локалних самоуправа. Министарство просвете и спорта прикупило је предлоге свих општина у Србији. Према тим предлозима, измене ће бити незнатне. Ми нећемо предлагати ништа супротно одлукама локалне самоуправе са којом одлично сарађујемо, а управо та сарадња јесте суштина демократизације и ефикасности образовног система сваке државе.

.Када ће бити донет нови наставни план и програм за пети разред?

– До краја првог полугодишта, односно децембра 2006. године. И сваке наредне године биће урађен нови наставни програм за по један разред виших разреда основне школе. Међутим, да не бисмо губили на времену постојећи програми су већ скраћени. То смо урадили јер је било крајње време да се деца и наставници растерете непотребних лекција, а да им остане више времена за вежбање кроз игру и такмичења. Тако стечено знање може имати практичну примену и траје доживотно. Уосталом, то раде све државе у свету.

.Да ли ће бити настављена реформа и осавремењивање средњег стручног образовања и у којим областима?

– Реформа ће бити настављена стварањем функционалнијих веза школа са привредом, али и израдом нових образовних програма који ће младима омогућити стицање знања за бављење професијама које ће бити актуелне у будућности (мехатроника, телекомуникације, биотехнологије...).

.За колико ће бити повећане плате просветних радника до краја године?

– Према договору синдиката и министра финансија, повећање за ову годину износи 22,2 одсто. То повећање било је израчунато у односу на очекивану инфлацију од 16 одсто. Међутим, имали смо среће, јер ће ове године инфлација бити мања од 10 одсто. То ће сачувати и увећати реалну вредност личних доходака.

.До када ће бити замењени секретари у школама који однедавно морају да имају диплому правног факултета и шта ће бити са људима који немају квалификације, а деценијама раде овај посао?

– По Закону о основама система образовања и васпитања послове секретара установе може да обавља дипломирани правник. Запослени који су у школама обављали ове послове без одговарајуће стручне спреме на овом радном месту ће моћи да раде до 31. августа 2006. Након тога они ће бити распоређени на друге одговарајуће, административно-техничке послове. Таква питања решавамо појединачно. Многе школе су се обратиле Министарству са захтевом да им се омогући отварање радних места за административно-техничке послове и ми смо те захтеве одобрили.

.Да ли се, по Вашем мишљењу, због великог броја факултета, снизио праг знања који је потребан за упис, односно има ли истине у коментарима старијих да је данас лакше постати бруцош и да се данас лакше стиже до

– Наравно да су такве тврдње далеко од истине и врло вероватно да такве приче проистичу из генерацијских разлика. Осавремењивање студијских програма доводи до ефикаснијег студирања, али и могућности да студенти у току студирања стекну практична и оперативна знања што им по завршетку студија омогућава да се одмах укључе у процес рада, што раније није био тако чест случај.

.Шта је, по Вашем мишљењу, најзначајнија новина која очекује

– Нов режим студирања који подразумева једносеместралност испита, предиспитне обавезе које ће олакшати полагање испита, стицање практичних знања. Скраћује се трајање студирања и постиже конкурентност кадра у европском образовном простору.

.Када ће почети акредитација факултета и виших школа и шта ће бити са студентима оних установа које ће бити принуђене да ставе „кључ у браву”?

– До краја септембра Национални савет за високо образовање ће донети одлуку о нормативима и стандардима за акредитацију високошколских установа и студијских програма. Одмах потом ће почети процес акредитације. У случају престанка рада факултета или више школе, по Закону о високом образовању, министар, на предлог Националног савета, доноси акт којим се обезбеђује завршетак студија студентима.

.Да ли ће Министарство проверити да ли су сви факултети испоштовали одлуку о забрани уписа на истурена одељења, као и да ли сви универзитети имају исте инде

– Управни надзор Министарства се стара о примени закона и провериће да ли је било кршења закона у том смислу.

.Зашто је формирана нова радна група за израду преднацрта закона о студентском организовању и докле се стигло са тим

– У претходној радној групи није било представника студената из Косовске Митровице и Ниша, а и нека решења тог нацрта закона нису била у складу са Законом о високом образовању. То је све довело до новог покушаја да дођемо до овог закона који би детаљније уредио област студентског организовања.

.Каква је ситуација са Универзитетом у Приштини (Косовској Митровици)?

– Студенти и професори на Универзитету у Косовској Митровици имају проблеме, као и сви Срби на Космету. Али, упркос томе, Универзитет у Косовској Митровици ради и живи свој академски живот уз нашу пуну помоћ и свест о његовом значају. Са недавно изабраним ректором верујем да ће Универзитет функционисати још боље него до сада.


Јелена Кисин
[објављено: 03.09.2006.] 
<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=5580" rel="nofollow">Izvor[/url]
« Last Edit: 03-09-2006, 20:45:19 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana