posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Rezultati analiza prerađevina od mleka  (Read 1047 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AquArius

 • .. sfumato ..
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3329
 • Gender: Female
 • AnAnymous
Rezultati analiza prerađevina od mleka
« on: 02-02-2007, 11:45:53 »

Rezultati analiza prerađevina od mleka

Građani Leskovca, Aleksinca, Sokobanje, Vršca, Pančeva, Kragujevca, Obrenovca i Beograda jedu sirne i mlečne namaze vrlo dobrog kvaliteta. U osmom uporednom ispitivanju ocenjena su 23 uzorka ovih proizvoda koji su prikupljeni metodom slučajnog uzorka, i nijedan se nije našao u zoni ekstra kvaliteta.


Ispitivanje kvaliteta sirnih i mlečnih namaza izvršio je Pokret za zaštitu potrošača Beograd u saradnji sa Privrednom komorom Beograd i Veterinarskom inspekcijom. Uzorci za analize kupljeni su 18. i 20. decembra u Leskovcu, Aleksincu, Sokobanji, Vršcu, Pančevu, Kragujevcu, Obrenovcu i Beogradu. Od ukupno 23 uzorka, 14 je iz domaće proizvodnje, a devet uzoraka je iz uvoza.

Mikrobiološke i hemijske analize rađene su u laboratorijama Zavoda za mlekarstvo gde je utvrđeno da su svi uzroci mikrobiološki ispravni. Senzorne analize radila je Stručna komisija Pokreta za zaštitu potrošača Beograd. Svi ispitani uzorci ispunili su propisane norme o higijenskoj ispravnosti i kvalitetu mlečnih i sirnih namaza.

- Uvozni proizvodi su dobrog kvaliteta, a na našem tržištu stalan kvalitet održavaju Mlekara Subotica i Mlekara Šabac. Ono što utiče na lošiji kvalitet jeste i nepoštovanje uslova čuvanja namirnica u prometu. Tako je šabački "Ala kajmak" u ovoj analizi dobio dve različite ocene. Jedan uzorak kupljen u Beogradu dobio je vrlo dobru ocenu, a drugi koji je kupljen u Sokobanji zadovoljavajuću. Za to ne možete kriviti mlekare, nekada su krivci prodavci koji ih čuvaju na neadekvatan način - kaže prof. dr Zora Mijačević.

Pokret za zaštitu potrošača Beograd juče je potpisao sporazum o poslovnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije, zahvaljujući kome će se analize kvaliteta namirnica u Srbiji sprovoditi dva puta mesečno.

- Ispitivanja će finansirati Pokret za zaštitu potrošača 45 odsto, 30 odsto će izdvajati Vlada i lokalna samouprava, a 25 odsto će biti isplaćivano iz komorskog sistema. Time će ispitivanja biti češća i nadamo se da ćemo na taj način smanjiti nelojalnu konkurenciju, kao i da će najkasnije za godinu i po dana zdravstvena ispravnost namirnica biti ista kao u zemljama Evropske unije - rekao je Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.

Marija Škrbić

Blic


Offline Dukica

 • Extra forumas
 • *
 • Posts: 830
 • Gender: Female
 • Carefull what you wish, you just might get it!
Odg: Rezultati analiza prerađevina od mleka
« Reply #1 on: 02-02-2007, 11:53:38 »
Bice kao sa sirom iz filma Borat... :K :K


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana