posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Šta je Koštuničina vlada uradila od onog što je obećala na početku  (Read 1053 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum

Najveći uspesi jak dinar i Ustav

Ustav Srbije, stabilan kurs dinara, uvođenje poreza na dodatu vrednost (PDV) i uvođenje reda u sferi finansija i bankarstva, sređenija situacija u zdravstvu i u velikoj meri usklađeni zakoni sa standardima Evropske unije, najveći su uspesi vlade premijera Koštunice. Ipak mnogo toga što je i sam premijer u ekspozeu na početku mandata obećao - nije urađeno.

Da je premijer ispunio obećanja, slika Srbije ukratko bi bila: Rasvetljena sva ubistva pre i posle 5. oktobra, rasvetljene sve velike novčane i privredne afere. MUP je ne samo iznutra kontrolisan već se više uopšte ne koristi u političke svrhe. U BIA cveta jer i u ovoj službi nema više ni trunke politike i oslobođena je svih tereta iz prošlosti. Sve sporne privatizacije su poništene. Šećerna afera je potpuno rasvetljena, a akteri izvedeni pred lice pravde. Na Kosmetu je na delu kantonizacija, a Crna Gora je, naravno, i dalje u državnoj zajednici SCG. I zajedno smo, jer samo tako možemo da idemo put EU.

Pre tri godine, decembra 2003. Srbija je slušala predizborna obećanja. Baš kao i sada. Ne moraju se baš sva zapamtiti, poput čuvenog radikalskog o hlebu koji košta tri dinara, a bez objašnjenja šta će zaraditi onaj koji žito gaji ili onaj koji mesi hleb, ili socijalista da će zaposliti milion ljudi. U Srbiji važi krilatica: da se najlepše priče pričaju posle lova i pre izbora. Da li je zaista tako i koliko je ondašnjih predizbornih obećanja bilo samo lepa priča?

„Blic“ je sproveo istraživanje šta je Vlada uradila od onoga što je obećano i koliko se obećanja pojedinih stranaka koje su u njoj bile - obistinilo. Raspad državne zajednice je najupečatljivije neispunjeno obećanje premijera, ali i ostalih stranaka, sa izuzetkom G17 plus koji se od početka zalagao za razdruživanje. Naravno, kao veliki minus Vladi piše se neizručenje Mladića i prekid pregovora sa EU.

Generalna ocena je da je Vlada donela gotovo sve zakone koje je i obećala. Tehnički odrađeno, ali ti zakoni na terenu građanima nisu doneli baš očekivani boljitak u životu, a mnogi od njih, što i sami ministri priznaju, slabo se primenjuju praksi. Zato je deo odgovora ocenjen sa - delimično.

Teško je bilo neka obećanja precizno oceniti, poput onog u vezi sa problemima penzionera. Obećani zakon je donet, a penzioneri kukaju. Srećan život pod stare dane obećavale su odreda i sve druge stranke. Glasno obećavano umanjenje disproporcije plata i penzija je, međutim, otišlo u suprotnom smeru - povećana je.

Stav o rešavanju problema na Kosovu počeo je od kantonizacije ili podele na entitete, što je međunarodna zajednica odbacila. Posle se govorilo - više od autonomije manje od nezavisnosti, a ova formula je potom precizirana - suštinska autonomija. Ipak, o Kosovu će odlučiti međunarodna zajednica.

Sve u svemu, Srbija je, eto, sada država manjih granica, ali sa mnogo više zakona, u kojoj, i pored toga, štošta ne štima.

Željka Jevtić
OBEĆANJA
Stranke vladajuće koalicije
ZDRAVSTVO
SPO-NS - Pravno izjednačavanje državnog i privatnog zdravstva
DSS - Doneti četiri neophodna sistemska zakona; o sistemu zdravstvene zaštite, o zdravstvenom osiguranju, o komorama i o lekovima
G17 PLUS - Osnovna zdravstvena zaštita mora da bude besplatna
PRIVATIZACIJA
G17 - Promeniti cilj privatizacije - da bude u funkciji razvoja i povećanja efikasnosti domaće privrede
DSS - Promene modela privatizacije - uvođenje modela besplatne podele akcija, preispitivanje spornih privatizacija
SPO-NS - Podela akcija zaposlenima pod povlašćenim uslovima
CRNA GORA
DSS - Državna zajednica SCG je državni okvir koji nas vodi u Evropu
G17 - Hitan dogovor sa Crnom Gorom o sporazumnom razdruživanju, a da Srbija nastavi međunarodno-pravni subjektivitet postojeće države
SPO-NS - Boljitak u Srbiji učiniće za građane CG otcepljenje neinteresantnim, a SCG nužnom potrebom
Vlada Vojislava Koštunice
EVROPSKA UNIJA
Prilagođavanje svih zakona sa zakonodavstvom EU
Izrada nacionalne strategije pridruživanja EU
KURS DINARA
Zadržavanje stabilnog kursa domaće valute

POLJOPRIVREDA
Biće sprečeni proizvodnja i stavljanje u promet genetski modifikovanih useva i proizvoda
Ministarstvo trgovine će rasvetliti šećernu aferu
Vlada će putem novčanih podsticaja povećati sigurnost poljoprivrednika
PRIVATIZACIJA
Svi sporni privatizacioni procesi biće preispitani
SAOBRAĆAJ I ENERGETIKA
Srbija od uvoznika struje mora da postane izvoznik, uz investiranje u nove kapacitete
Izgradnja Koridora 10
ZDRAVSTVENA POLITIKA
Usvajanje zakona o lekovima, o lekarskim komorama i o zdravstvenom osiguranju
PRAVOSUĐE
Obezbediti nezavisnost i samostalnost sudstva (uvažavanje isključivo stručnih kriterijuma pri izboru nosilaca pravosudnih funkcija)
POLICIJA i BIA
Rasvetljavanje svih ubistava pre i posle 5. oktobra, kao i velikih novčanih i privrednih afera
Sprečiti zloupotrebu policije u političke svrhe, i zloupotrebu politike od strane policije
Potpuna depolitizacija BIA, kadrovski, tehnički i tehnološki osposobljena
HAG
Potpuna saradnja s Hagom


blic


Offline Darker

 • Osnivac Farmacija foruma
 • Magistar daktilografije
 • ***
 • Posts: 6522
 • Gender: Male
Ja ću glasam za narodnjake, viš' kako su dobri...
SRBIJA!!!!

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana