posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: 10 godina Bolonjske deklaracije. Koliko košta znanje?  (Read 3548 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline StudentiZaStudente

  • Padobranac
  • *
  • Posts: 1

Povodom desetogodišnjice Bolonjske deklaracije, studenti sa beogradskih univerziteta pozivaju vas da učestvujete u izvodjenju protestnog performansa kod česme u Knez Mihajlovoj u petak, 19. juna u 18h.

Glavni cilj bolonjske reforme jeste povećanje kompetitivnosti evropskog visokog obrazovanja na svetskom "tržištu znanja" uz stvaranje jedinstvenog evropskog sistema univerzitetske nastave. Studenti širom Evrope - u Španiji, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Grčkoj, Hrvatskoj i tako dalje - oštro su protestovali protiv ove reforme: protiv upliva biznisa u obrazovni prostor i prepuštanja obrazovanja hirovima tržišta, koje može dovesti i do iščezavanja "neprofitabilnih" znanja iz visokog školstva.

U Srbiji, bolonjska reforma bila je praćena enormnim rastom školarina iz godine u godinu, haosom u nastavi i osiromašenjem programa.

Koliko košta znanje? Može li se staviti cena na znanje? Proces uvek ostaje isti - znanje se stiče učenjem - samo se menja njegova cena. Ko drži monopol nad znanjem i kako određuje njegovu cenu?

Studenti i njihovi roditelji su stalno suočeni sa ovim pitanjima. Ona se tiču i svih onih kojima je ovakav sistem obrazovanja postao nedostupan, jer se selekcija vrši na osnovu finansijskog statusa pojedinca. Na kraju, ona se tiču i celokupnog društva - želimo li znanje u službi društva, ili u službi nečijeg profita?

Povodom desetogodišnjice Bolonjske deklaracije, studenti širom Evrope izraziće protest protiv ove reforme i komercijalizacije znanja.

Slobodno obrazovanje a ne slobodno tržište!

Drugačiji univerzitet je moguć!

www.studentizastudente.net (http://www.studentizastudente.net)


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana