posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Високообразовани, а без квалификација  (Read 2067 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Korisnicko Ime

  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 1817
  • Gender: Male
  • NeŠu żvaku, hoŠu kusur!!!!!!!

Међу високообразованим људима у Србији најмање је незапослених, али велики број не може наћи одговарајући посао јер њихове квалификације не задовољавају захтеве послодавца, речено је на скупу посвећеном запошљавању младих са факултетским образовањем.

Студија о запошљавању радјена је два семестра, а пројекат је иницирала и финансирала Европска агенција за реконструкцју, речено је на конференцији у ректорату Универзитета у Београду.

Према речима проф. др Ивана Јуранића, сарадника на пројекту, основна идеја студије јесте да се висококвалификовани кадрови допунски образују и да им се омогући стицање вештина и знања који ће олакшати укључивање у рад.

„То полако постаје неопходност, тим пре што се све више појављују страни послодавци, са својим стандардима и захтевима, које би наш образовни систем требало да 'покрије'“, рекао је он.

Јуранић је објаснио да ће, уколико програм заживи и наидје на одобравање државе и универзитета, отпочети курсеви за доквалификацију и преквалификацију, на високошколским институцијама.

Студенти и дипломци ће бити највећи корисници таквих програма, уз могућност да учествују и у њиховом осмишљавању и тако лакше додју до посла, или промене занимање, покрену сопствени бизнис

Ипак, на скупу је упозорено да се на универзитетима, посебно државним, са традиционалном организацијом, ове промене могу одвијати спорије.

Такодје, таква врста реструктурирања захтева и одредјена финансијска улагања, речено је на скупу, на којем је као важан поменут и програм примене принципа „доживотног учења“, који је неопходан свуда у свету.

Своје видјење програма изнели су и студенти, представници Студентске уније Србије, а скупу је присуствовао и менаџер програма Европске агенције за реконструкцију Бернард О' Саливен.

Извор: Мондо


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana