Svuda oko niških fakulteta oblepljeni su oglasi u kojima se za 15 evra nude na prodaju abonentske knjižice za ishranu u studentskim menzama. Posedovanje ove knjižice omogućava da ručak platite 45, a večeru 38 dinara u jednom od tri studentska restorana.
Pravo da u menzama dobiju sva tri obroka imaju studenti na budžetskim studijama koji nisu iz Niša. Bonove za ručak mogu da kupe i akademci iz Niša ako studiraju na teret države.
- Znam da mnogo mojih kolega koji nemaju pravo jer nisu na budžetu, a ipak se hrane u menzi. Ima i Nišlija koji se ovde hrane. Sve može ako se ima veza. Znam da je cena knjižice 15 evra. Nekima se hrana ne sviđa, ali uzmu knjižicu i preprodaju je. Pa gde možete da ručate za 45 ili da večerate za 38 dinara. To se isplati i kad date 15 evra za knjižicu - priča Maja Milenković, studentkinja ekonomije iz Crvene Reke koju smo zatekli na ručku u restoranu kod Pravnog fakulteta.
Nišlija Aleksandar Mitić, student medicine, kaže da nema prava da legalno kupi abonentsku knjižicu jer je obnovio dva puta istu godinu.
- Navikao sam da ručam u menzi jer sam prošle godine po ceo dan bio na fakultetu ili na klinikama na vežbama. Izgubio sam to pravo, a pošto živim sam potrebno mi je da bar jednom jedem kuvano jelo. Šta je to 15 evra, a mogu 12 meseci da se hranim jeftino. Za 45 dinara ne mogu da kupim ni pecivo. Do sada sam uzimao bonove za ručak, ali ću verovatno početi ovde i da večeram - ističe ovaj budući lekar.
U Studentskom centru kažu da sve čine da spreče preprodaju abonentskih knjižica. Uveli su kontrolu prilikom prodaje bonova, neretko kontrolišu ko se hrani u restoranima. Najavljuju da će uskoro uvesti magnetne kartice.
Vesna Torović
blic