posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Iz Srbije bi otišlo 78 odsto akademaca  (Read 1963 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Iz Srbije bi otišlo 78 odsto akademaca
« on: 30-04-2008, 14:47:04 »

Autor: D. Veljković |

Velika većina beogradskih studenata trajno bi napustila Srbiju čim diplomira. Čak 78 odsto akademskih građana, koje je ovih dana na državnim fakultetima u prestonici anketirala „Marketing radionica“, nema dilemu ići ili ostati, nego bi kofere spakovala zbog lošeg životnog standarda, boljeg nastavka školovanja, korupcije, nepostojanja pravih vrednosti, političke nestabilnosti, nedovoljno kulture...

Najviše zamerki studenti imaju na rad studentskih službi, potom na nastavni program, pa na kvalitet predavanja, dok su najbolje prošli profesori koji su dobili ocenu 3,2 (na skali od jedan do pet).
Među 1.200 anketiranih visokoškolaca sa državnih fakulteta, 43 procenta veruje da privatni fakulteti nisu u prednosti, međutim, njih 57 odsto nabrojalo je različite prednosti privatnog studiranja: bolji uslovi, više praktičnog znanja, lakši upis, lakši i brži dolazak do diplome.
Na pitanje koji su faktori u današnjoj Srbiji presudni za nalaženje adekvatnog zaposlenja, tek 14 odsto ispitanika odgovorilo je - fakultetska diploma. Petina misli da su krucijalne lične sposobnosti, a 11 procenata opredelilo se za političku pripadnost. Daleko ispred svih jeste - veza, koja je pobrala celih 38 odsto studentskih glasova!
Da nisu apolitični, pokazali su rangiranjem političkih stranaka i aktuelnih koalicija. Najviše poštovalaca, 35 procenata, ima koalicija okupljena oko DS, sledi SRS sa 13 odsto glasova, LDP (devet odsto), DSS i NS (osam odsto), SPS (jedan odsto). Manje od jednog procenta pristalica imaju SPO, PUPS i ostali politički faktori.
Mišljenje akademaca je da su sportisti, „Egzit“, Guča i „plazma keks“ najadekvatniji brendovi Srbije. Trećina njih zna za primer korupcije na svom fakultetu. Ulaskom u EU, Srbija bi više dobila nego izgubila stav je 59 procenata anketiranih studenata, ali 26 odsto njih nema mišljenje o tome.

Ov„Blic“ najčitaniji
Najgledanija TV je B92 sa 30 odsto glasova, slede RTS (20 procenata) i „Pink“ (14 odsto), dok su najčitanije novine „Blic“ (30 odsto), „24 sata“ (26 odsto), „Novosti“ (13 odsto), „Politika“ i „Press“ (po osam odsto), „Kurir“ (četiri odsto).

Koji su faktori presudni za nalaŽenje odgovarajućeg zaposlenja?

Privatne veze    
38%

Lične sposobnosti    
19%

Fakultetska diploma    
14%

Politička pripadnost    
11%

Ostalo    
17%

blic


 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana