posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Milioni za studente  (Read 2413 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Milioni za studente
« on: 25-08-2006, 02:53:32 »

Sredstvima koja su planirana Nacionalnim investicionim planom većina fakulteta i viših škola u Srbiji ove školske godine dobiće novu fasadnu stolariju, a njih 75 nove računare, laboratorijsku opremu i najsavremenija sredstva za rad.

Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu već godinama čeka da dobije svoju zgradu, a nastava se za sada realizuje u pet različitih objekta, koje taj fakultet privremeno koristi.

- Na našem fakultetu postoje tri odseka, sa 14 grupa, a imamo 2.700 upisanih studenata. Izgradnja nove zgrade značiće mnogo našim studentima i našem gradu - rekao je za „Blic“ Saša Vujičić, tehnički sekretar Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

U Srbiji postoji šest državnih univerziteta koji imaju 31 fakultet. Najveći je Beogradski univerzitet, a potom slede univerziteti u Novom Sadu i Nišu. Uslovi rada ali i materijalni položaj razlikuju se od fakulteta do fakulteta, a dobri poznavaoci prilika na univerzitetima u Srbiji kažu da su te razlike ponegde drastične.

- Najviše sredstava sigurno imaju ekonomski i pravni fakulteti i pojedine više škole koje upisuju veliki broj samofinansirajućih studenata, dok prirodni i tehnološki fakulteti imaju manje mogućnosti da sami obezbede sredstva. U najtežoj situaciji su umetnički fakulteti. Iz redovnog budžeta izdvojena su sredstva za popravku krova na Pravnom fakultetu u Nišu, a u planu je izgradnja Doma studenata Učiteljskog fakulteta u Somboru i nadogradnja Studentskog centra u Kragujevcu - navodi mr Slavko Karavidić, pomoćnik ministra prosvete i sporta.

Ove godine biće sređeni studentski centri i odmarališta, za šta je izdvojeno 13,5 miliona dinara. Konačno će biti završeni započeti objekti na Avali i Zlatiboru, a planirano je i opremanje kuhinjskih blokova i restorana, kao i vešeraja za objekte studentskog standarda čime će se značajno poboljšati uslovi života studenata.

U Ministarstvu prosvete i sporta očekuju da će realizacijom Nacionalnog investicionog plana, ali i sredstvima iz budžeta, mnogi problemi biti rešeni, ali sigurno ne svi. Za to je potrebno deset godina.

V. Nedeljković
BLIC


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana