posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Novi studenti, nova pravila  (Read 2948 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Novi studenti, nova pravila
« on: 02-10-2006, 08:52:20 »

Istraživanja pokazuju da je ogromna većina brucoša ove godine upisala željeni fakultet iz prvog pokušaja
Danas počinju predavanja na fakultetima u Srbiji. Većina studenata od ove godine učiće po novim studijskim programima, usklađenim sa odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju i Bolonjskom deklaracijom.

STUDENTI - I posle trećeg upisnog roka slobodnih mesta na fakultetima u Srbiji je ostalo, najviše na tehničkim, prirodno-matematičkom i poljoprivrednom fakultetu. Ipak, čak 84,5 odsto brucoša upisalo je ove godine željeni fakultet iz prvog pokušaja, pokazuje anketa studentskog internet portala "Infostud". Iz drugog puta na žaljeni fakultet "upalo" je samo 6,2 odsto anketiranih. Šest odsto anketiranih upisalo je alternativni fakultet i čeka da se prebaci na željeni, dok će 3,3 odsto sačekati sledeću godinu da bi se upisalo tamo gde hoće.

Zakon o visokom obrazovanju od ove školske godine uvodi nove vrste i nivoe studija. Tako visoko obrazovanje sada može da se stekne na fakultetima ili visokim školama strukovnih studija (bivše više škole). Uvedena su i tri stepena studija, osnovne, nakon kojih se stiče zvanje „bečler", zatim diplomske (master) i doktorske studije.

O obezbeđivanju kvaliteta visokog obrazovanja staraće se Nacionalni savet za visoko obrazovanje, kojem u radu pomaže Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta. Osnovni zadatak komisije biće da ove školske godine obavi proces akreditacije i provere kvaliteta u svim visokoškolskim ustanovama, kako državnim tako i privatnim. Ustanove koje ne budu ispunjavale kriterijume koje je Savet odredio ostaće dez dozvole i moraće da zatvore svoja vrata.

U međuvremenu, za vikend je počela raspodela mesta za brucoše u beogradskim studentskim domovima. Useljenje počinje danas i trajaće do 10. oktobra. Student koji se ne useli u predviđenom roku gubi pravo na smeštaj u domu. Za useljenje u studentski dom potrebno je: lekarsko uverenje izdato od strane Studentske poliklinike Beograd, uput za useljenje, studentska čip kartica koja je neophodna za korišćenje usluga ishrane i smeštaja, indeks i lična karta. Za sve informacije treba se obratiti Službi smeštaja u domu "Karaburma", u Ulici Mije Kovačevića 7b ili na telefone: 334-0043, 334-0324.
J. Subotić |||

<a href="http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=745" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana