posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Počelo PISA testiranje u srpskim školama  (Read 2006 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Počelo PISA testiranje u srpskim školama
« on: 08-04-2009, 09:54:31 »

        
Ministar prosvete Žarko Obradović danas je, povodom početka PISA testiranja, učenicima srednje PTT škole poželeo uspeh i izrazio nadu da će rezultati ovog testiranja pokazati kvalitet našeg sistema obrazovanja.
Prema njegovim rečima, u narednih šest nedelja biće testirano gotovo 6.500 učenika u 170 škola Srbije.

TESTIRANJE Obradović je učenicima objasnio da je njih 35 odabrano metodom slučajnog uzroka, koji će biti primenjivan i u drugim školama i kazao da će testove rešavati njihovi vršnjaci - učenici osmih razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola, uzrasta od 15 godina. Srbija je u projekat PISA testiranja uključena od 2001. godine, kazao je on i dodao da je prvo testiranje obavljeno 2003. godine, a drugo 2006. godine. Stručnjaci Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu ustanovili su da je jedan od razloga lošijih rezultata ranijih testiranja trema, odnosno strah učenika od ovog vida testiranja, kazao je Obradović i dodao da je Ministarstvo nastavnicima u februraru podelilo zbirke zadataka iz ranijih testiranja. Na taj način, Ministarstvo je nastavnicima omogućilo da učenicima približe ove testove, i samim tim ukloni strah kao jednu od prepreka sa kojom se suočavaju kada primenjuju svoje znanje.
Testovima se ne ocenjuje samo funkcionalno znanje učenika, već i kvalitet obrazovnog sistema, poručio je ministar i dodao da Ministarstvo prosvete nastavlja da radi na usavršavanju nastavnika, kako bi se kvalitet nastave u našim školama popravio. PISA testiranje je međunarodno istraživanje koje utvrđivanje u kojoj meri obrazovanje u nekoj državi uspeva da obezbedi uslove učenicima da razvijaju funkcionalnu pismenost, a rezultati dobijeni njime služe kao osnova za unapređenje kvaliteta i pravednosti obrazovanja.

24sata.rs


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana