posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Reforma gimnazija  (Read 2814 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Reforma gimnazija
« on: 10-05-2008, 16:02:56 »

Izvor: Tanjug
Beograd -- Ukoliko dobije dozvolu prosvetnih vlasti, novi koncept gimnazijskog obrazovanja u Srbiji trebalo bi da počne da se primenjuje od školske 2010/11. godine.

Jednosmenski rad, polaganje eksterne mature, koja će biti zamena za prijemne ispite na fakultetima, rasterećenje postojeće mreže školskih zgrada izgradnjom novih objekata, samo su neki od vidova novog programa u gimnazijama, rekao je član komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Miodrag Sokić, inače i predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

Plan je da gimnazije ostanu opšteobrazovne škole koje prevashodno pripremaju učenike za nastavak školovanja na visokoškolskim institucijama, a da bi se ostvario taj generalni cilj neophodno je uvesti jednosmenski rad.

To podrazumeva izgradnju 30 do 40 novih školskih zgrada, jer trenutno u nekim gimnazijama nastavu pohađa više od 1.000 učenika, čime je premašen optimalni uslov da u gimnazijama bude 600 do 700 đaka, odnosno da u odeljenjima ne bude više od 24 đaka, rekao je Sokić.

Gimnazijalci bi ubuduće trebalo da polažu opštu ili eksternu maturu, koja će istovremeno biti zamena za polaganje prijemnih ispita za fakultete i taj vid provere znanja imao bi dva dela - obavezni i izborni.

U obaveznom delu, svi gimnazijalci bi polagali najverovatnije srpski jezik i matematiku, dok bi u izbornom delu polagali još dva predmeta, prema zahtevima fakulteta koji učenik želi da upiše.

Organizaciju i realizaciju opšte mature obavila bi neka od državnih institucija zadužena za obrazovanje, uz pomoć gimnazijskih profesora i oni koji polože eksterni ispit imali bi prohodnost na sve fakultete, dok bi ostali srednjoškolci imali prohodnost samo na pojedine fakultete.

Nova gimnazija bi imala dva smera, prirodno-naučni i društveno-jezički, i učenici se neće opredeljivati za smer pre nego što se upišu u gimnaziju, već će u prvom razredu učiti po istim nastavnim programima, kao što je i sada slučaj.

Nakon 1. razreda počinje blago usmerenje, a u 3. i 4. razredu učenici će moći da se opredeljuju za izborne predmete prema svojim afinitetima.

Takođe, uvođenjem izbornih predmeta otvorila bi se mogućnost uvođenja učenika u praktičan rad, što u velikoj meri nedostaje sadašnjim gimnazijalcima.

b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana