posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Rektor: Diplomom do posla  (Read 1859 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Rektor: Diplomom do posla
« on: 18-08-2008, 18:56:24 »

nastavak sa naslovne ...

 Kovačević je upozorio da uskoro možemo ostati bez učitelja, "profesije koja se nekada izuzetno cenila u nas", jer neće hteti da rade za platu od oko 15.000 dinara, od koje ne može da žive.

On je, kao pozitivan primer, naveo Japan, gde je učitelj poštovan i ima platu istu kao i tamošnji lekar ili inženjer.

Podsetivši da smo "nekada imali savršen kadar u srednjim školama, koji je iz gimnazije odlazio da predaje na univerzitetu i obratno", Kovačević je ukazao da se taj sistem raspao, zbog čega je neophodna reforma celokupnog obrazovanja.

"Ne može da se sprovede reforma visokog obrazovanja bez promena u osnovnom i srednjem obrazovanju, odnosno ona je potrebna od vaspitača u jaslicama do fakulteta", istakao je Kovačević.

On je ukazao da Srbija nema strategiju niti projekciju o tome koji kadrovi i koliko njih je potrebno privredi. "To se, prosto rečeno, prepisuje iz prethodnih godina, još iz one stare Jugoslavije, kada je utvrđeno koliko godišnje treba da bude inženjera, lekara, pravnika..."

Reč je, međutim, o sistemu koji stalno treba da se menja, jer su se, kako je podsetio Kovačević, u međuvremenu pojavile nove oblasti koje su sada deficitarne. Prema njegovim rečima, mora da postoji povratna sprega između onih koji zapošljavaju i univerziteta.

Zato su na nivou Beogradskog univeziteta oformljeni tzv. Centar za karijeru i Centar za hendikepirane, kroz koji se nastoji da se napravi neka vrsta berze ponude i potražnje, odnosno sajam zapošljavanja koji će trajati cele godine.

Takav centar formiran je na Niškom univerzitetu, a uskoro će biti otvoren i u Novom Sadu, jer je, kako je istakao Kovačević, važno da se Srbija regionalno razvija.

Pored toga što će Srbija morati da ulaže i menja neke ustaljene i loše navike iz prethodnog perioda, i međunarodna zajednica će investirati znatna sredstva u naš obrazovni sistem, najavio je on.

"Strategija Evropske unije jeste da ulaže u mlade ljude i da ih pripremi za život, jer će oni, za 10 godina, živeti i raditi u toj uniji", ukazao je rektor.

O izmenama Zakona o visokom obrazovanju

Govoreći o uslovnom upisu, Kovačević je naveo da smatra da u Zakon o visokom obrazovanju, koji predviđa studiranje "godina za godinom", treba uneti "praktične amandmane", koji će omogućiti da se prelazni period od četiri godine "preživi" da bi Zakon, posle toga, mogao da se primeni u punom obimu.

"Shvatili smo da bi, kada bi se striktno primenjivao Zakon, što znači da bi student morao da položi sve ispite u roku, svega 25 odsto studenata ispunilo taj uslov", kazao je Kovačević.

"To znači da bi čak 75 odsto studenata, koji su bili na budžetu, odmah izgubilo dom, hranarinu, stipendiju, prevoz..., što bi bio strašan socijalni potres", ukazao je Kovačević.

Zato će, preneo je Kovačević dogovor s ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, biti predložene izmene tog zakona, koje će predvideti uvođenje četvorogodišnjeg tranzicionog perioda.

"Moramo da prođemo s jednom generacijom, od prve do četvrte godine, da bi videli šta treba da menjamo i da polako dižemo letvicu sa bodovima", smatra on.

Kovačević je naglasio da treba pomoći i starim studentima da bi završili studije prema uslovima po kojima su i počeli.

Osvrnuvši se na školarine, zbog čijih visina su studenti godinama protestovali, Kovačević je rekao da su one niže nego što daje država za budžetskog studenta, a na nekim fakultetima čak i duplo manje.

On je, kao jedno od rešenja, ponudio zapadni model, gde svi studenti uplaćuju participaciju od nekoliko stotina evra i, ako izgube godinu, moraju da plate punu cenu školarine.

b92
« Last Edit: 18-08-2008, 18:58:18 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana