posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Studije u inostranstvu - opste informacije  (Read 53905 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pereca

 • Pridruzi se!
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1611
 • Gender: Female
 • www.napser.org
  • NAPSer
Studije u inostranstvu - opste informacije
« on: 25-06-2007, 01:03:59 »

VELIKA BRITANIJA

ZAŠTO STUDIRATI U UK?
UK je vodeća zemlja u oblastima nauke i kreativnih inovacija, u kojoj možete da učite zajedno s nekim od najvećih svetskih umova u izuzetnoj atmosferi. Način rada u britanskom sistemu obrazovanja jeste individualni rad sa studentima uz visok nivo podrške, što čini da ne budu u zaostatku i da se ne osećaju izolovanim.

Mogućnosti izbora mesta i načina studiranja su beskonačne. Izaberite jedan od (doslovno) nekoliko hiljada kurseva koji vam stoje na raspolaganju u Engleskoj, Velsu, Škotskoj i Severnoj Irskoj, sigurni u njihov kvalitet. Možete da izaberete univerzitet ili koledž na kome se stiče visoko obrazovanje. Možete se lako prijaviti preko Servisa za prijem na univerzitete i koledže (UCAS) www.ucas.com, a možete da se prijavite za najviše šest institucija u jednom obrascu.

ŠTA VAM SE NUDI?
Najpopularnije redovne studije jesu studije za sticanje zvanja diplomiranog stručnjaka (koje se naziva i diplomom redovnih studija ili diplomom prvog stepena), a koje je danas neophodno da bi širok spektar različitih zanimanja u UK i u ostalim zemljama postao dostupan. Programi za sticanje diplome u UK obuhvataju najsavremenija dostignuća u raznim oblastima, a  podupiru ih i najbolja svetska istraživanja i povezanost s poslovnim i industrijskim svetom. Kursevi se dosta razlikuju u zavisnosti od koledža ili univerziteta na kojem studirate. Proverite pojedinačne informatore, koje možete naći preko www.educationuk.org, ili u Pregledu izveštaja o raznim predmetima. Agencija za osiguranje kvaliteta nastave u visokom obrazovanju (Quality Assurance Agency for Higher Education - www.qaa.ac.uk.) objavljuje izveštaje po predmetima i institucijama. U Pregledu izveštaja o kvalitetu predmeta procenjuje se nastava tog predmeta u datoj instituciji, ali se osvrće i na iskustvo studena

ŠTA JE NEOPHODNO ZA UPIS?
Kvalifikacije potrebne za upis razlikuju se od predmeta do predmeta i zavise od konkurencije prilikom upisa na određeni kurs. Trebalo bi da se detaljno raspitate šta je neophodno za željeni kurs u aktuelnom informatoru određene institucije, ili direktno na fakultetu. U svakoj instituciji žele da se uvere ispunjavate li kako opšte tako i posebne uslove za određeni kurs. Uopšteno govoreći, osnovni zahtevi su:

         pet položenih predmeta (dva GCE A-nivo i tri GCSE sa minimalnom ocenom C), ili
         četiri položena predmeta (tri GCE A-nivo i jedan GCSE sa minimalnom ocenom C), ili
         ekvivalentne UK kvalifikacije (kao što su škotske standardne i visoke kvalifikacije, i stručna ocena A), ili
         ekvivalentne inostrane kvalifikacije (možete proveriti ekvivalentnost preko kancelarije British Councila u vašoj zemlji, ili preko UK centra za nostrifikaciju diploma (United Kingdom National Academic Recognition Information Centre (NARIC)).

Potrebno je da dobro znate govorni i pisani engleski. Moguće je da će vam tražiti pismeni dokaz o nivou znanja jezika, o čemu bi trebalo da se raspitate na vreme kako biste imali vremena da testirate svoje znanje engleskog jezika. Većina univerziteta i koledža prihvata jedan od sledećih ispita:

• International English Language Testing System (IELTS), ocena 6 ili iznad;

• Cambridge Proficiency of English or Cambridge Advanced English, ocena C;

• Test of English as a Foreign Language (TOEFL), rezultat 550 ili više.

Studenti iz Evropske unije koji studiraju na univerzitetima i koledžima u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj plaćaju isti iznos školarine kao i studenti iz UK. Međunarodni studenti izvan EU plaćaju iznos školarine predviđen za strane studente, koji se kreće u rasponu od ₤6250 (studije umetnosti) do ₤18.000 (kliničke studije) za period od godinu dana. Većini studenata u UK potrebno je oko ₤600 mesečno za životne troškove. Ovaj iznos pokriva troškove stanovanja, ishrane, odevanja i osnovnih potreba. Neki od univerziteta nude i stipendije, ali je konkurencija velika i ne bi trebalo da se oslanjate na tu mogućnost. Većina stipendija je za postdiplomske studije.

Izvor: http://www.britishcouncil.org
« Last Edit: 25-06-2007, 01:05:52 by pereca »


Offline pereca

 • Pridruzi se!
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1611
 • Gender: Female
 • www.napser.org
  • NAPSer
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #1 on: 25-06-2007, 01:05:03 »
FRANCUSKA

Informativni centar EduFrance     

 http://www.ccf.org.yu   


Promovisanje studija u Francuskoj
u okviru Francuskog kulturnog centra u Beogradu u Srbiji

EduFrance je francuska agencija ciji je zadatak da promovise visoko skolstvo u Francuskoj i da pomaze studentima svih nacionalnosti i svih drustvenih slojeva da ostvare svoje profesionalne ili istrazivacke planove.

EduFrance u Beogradu u Srbiji osnovan je 2006. godine i predstavlja centar za informisanje i orjentaciju studenata i mladih profesionalaca u vezi sa studijama na francuskom jeziku kako u Francuskoj tako i u Srbiji.

Informativni centar EduFrance nalazi se u okviru Medijateke Francuskog kulturnog centra u Beogradu i otvoren je za sve koji zele da nastave svoje visoko obrazovanje u Francuskoj.

Informativni centar pruza neophodne informacije u vezi sa:

- visokim skolstvom u Francuskoj
- francusko-srpskim diplomama u Srbiji
- upisnim procedurama posebno za prvi ciklus studija
- studentskim zivotom u Francuskoj i mogucnostima za smestaj
- finansiranjem studija i stipendijama koje dodeljuju razne ustanove
- mogucnostima za stazeve ili poslove u Francuskoj

Prioritet informativnog centra jeste da promovise kompletnu francusku ponudu vezanu za visoko skolstvo u Francuskoj uz oslanjanje na programe Agencije EduFrance. Informativni centar ucestvuje na razlicitim studentskim sajmovima i pruza stalne informacije uz prethodno zakazivanje dva puta nedeljno gde zainteresovani mogu da dobiju sva neophodna obavestenja u vezi sa njihovim studijskim planovima.


I Uslovi da bi se upisale studije u Francuskoj koji se odnose na:
a) maturante, b) brucoše, c) studente II druge godine koji nisu položili sve ispite sa te godine:
•    veoma dobro znanje francuskog jezika,
•    srpska maturska diploma,
•    indeks Univerziteta u matičnoj zemlji,
•    formulari za upis koji se podižu u Odeljenju za kulturnu saradnju i delatnost decembra meseca tekuće godine i vraćaju brižljivo popunjeni pre 31. januara naredne godine uz poštovanje uputstava,
•    polaganje ispita iz znanja francuskog jezika koji prethodi upisu na neki od francuskih fakulteta (TCF), koji organizuje Odeljenje za kulturnu saradnju i delatnost Francuske Ambasade u Srbiji a koji se održava svake godine februara meseca.

II Uslovi da bi se upisale studije u Francuskoj koji se odnose na: a) studente III i IV godine; b) one koji bi želeli da nastave postdiplomske studije:

• veoma dobro znanje francuskog jezika
• kontakt sa odabranim Fakultetom i slanje formulara
• odgovor od Fakulteta sa svim uputstvima u vezi sa upisom

Formulari obuhvataju :
• pismo motivacije na francuskom jeziku,
• curriculum vitae (CV) na francuskom jeziku,
• zvanični prevod poslednje stečene diplome,
• zvanični prevod svih položenih ispita u Srbiji,
• izvod iz matične knjige na francuskom.

Školovanje zdravstvenih radnika     
     
Sto se tiče školovanja zdravstvenih radnika izdvajaju se dugi obrazovni ciklusi (minimum 6 godina za farmaciju i stomatologiju, 9 i vise godina za medecinu) kao i kratki ciklusi od 2 do 4 godine (za paramedikalne oblasti, babice, i dr.) Smerovi medecine, farmacije i stomatologije imaju specifičnu organizaciju. Broj upisanih studenata na godišnjem nivou zakonom je odredjen. Odabir se odvija na kraju I godine na osnovu konkursa koji omogućava 1 od 5 kandidata da predje u II godinu I ciklusa. Broj stranih studenata ograničen je i kvotama.
Klasičan ciklus studija medecine ima 3 ciklusa i odvija se na 34 Univerziteta.

Studije farmacije

Spremaju se na 24 univerziteta i traju 6 godina a organizovane su u 3 ciklusa od po 2 godine. Kao u medecini i stomatologiji, prelazak sa I na II godinu I ciklusa zavisi od veoma selektivnog konkursa (prima se 1 od 4 kandidata) sa stabilnim numerus claususom od polovine 80-tih godina (2250 primljenih svake godine).

III ciklus traje 2 ili 4 godine. Prva godina tog ciklusa pretstavlja školovanje u univerzitetsko-bolničkom centru. Student bira:
• ili kratak ciklus sa stručnom 6. godinom studija koja se završava državnom diplomom doktora farmacije;
• ili, posle internatskog konkursa, dug ciklus od 4 godine specijalizacije, koji se završava državnom diplomom doktora farmacije sa DES (diploma specijalističkih studija).

Postoje neki smerovi za strane farmaceute, ali su mogućnosti za rad u Francuskoj veoma ograničene.

Za više informacija videti : www.sante.gouv.fr

Izvor: http://www.ccf.org.yu   

Offline pereca

 • Pridruzi se!
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1611
 • Gender: Female
 • www.napser.org
  • NAPSer
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #2 on: 25-06-2007, 01:15:48 »
ITALIJA

Studiranje u Italiji

VALORIZACIJA DIPLOME – “DICHIARAZIONE DI VALORE IN LOCO”

Za upis na italijanske univerzitete, akademije lepih umetnosti i muzičke konzervatorijume, na osnovne ili postdiplomske studije, neophodno je izvršiti valorizaciju diplome ukoliko je stečena u inostranstvu. Valorizaciju diplome izdaje italijansko diplomatsko predstavništvo u zemlji gde je diploma stečena.

Za diplome stečene u Srbiji u školama ili na univerzitetima koji su državni ili privatni ali priznati od strane Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, valorizacija se radi u Odelenju za školstvo Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Za valorizaciju diplome – dichiarazione di valore in loco – dokument koji izdaje Ambasada Italije, u Odelenju za školstvo je neophodno predati sledecu dokumentaciju:

 -    ORIGINAL diplome na uvid sa “Haškim Apostilom” na poledjini (Haški Apostil je medjunarodna overa dokumenta od strane nadležnog suda, Palata pravde ili neki drugi nadležni opštinski sud) i dve fotokopije.

-    prevod diplome na italijanski jezik od ovlašćenog sudskog tumača, takodje overen “Haškim Apostilom” i jedna fotokopija;

-    ukoliko se radi o diplomi fakulteta ili vise škole priložiti i overenu fotokopija uverenja o položenim ispitima sa obaveznom naznakom o dužini trajanja završenih studija (bez prevoda i Apostila).

Odelenje za školstvo Italijanskog instituta za kulturu radi sa strankama:
sreda, petak od 10.00 do 12.00 i utorak, četvrtak od 15.00 do 17.00
tel. (+381/11) 3629-346 [email protected] 

“Dichiarazione di valore in loco” se izdaje u roku od nedelju dana. Ne naplaćuje se ukoliko služi za nastavak školovanja u Italiji, a ukoliko se potražuje radi zaposlenja neophodno je obratiti se Konzularnom odelenju Ambasade Italije u Beogradu, Birčaninova 11.


Upisi stranih studenata


Strani studenti koji su zainteresovani da studiraju na italijanskim univerzitetima mogu da pronadju korisne informacije o broju mesta koja su za njih rezervisana putem pretraživača Cineca http://offertaformativa.miur.it/studenti/elenco/  i na sajtu MIUR-a http://www.miur.it/0002Univer/0023Studen/0059Studen/0619docume/4794Dispos_cf2.htm

Potrebna dokumenta za predupis na osnovne studije
"Laurea triennale" ili "Laurea magistrale a ciclo unico" :

-predupisna prijava/formular “MODULO A” za Univerzitete ili “MODULO A bis” za Akademije i Konzervatorijume, koji je potrebno citko popuniti i dva primerka overiti u Konzularnom odelenju Ambasade Italije u Beogradu, formular mozete dobiti u Insitutu ili preuzeti sa sajta Instituta;
-2 fotografije od kojih jednu overite u Konzularnom odelenju Ambasade;

-MATURANTI predaju ORIGINAL potvrde o pohadjanju zavrsnog razreda sa “Haskim Apostilom” na poledjini i prevod potvrde na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, takodje overen “Haskim Apostilom” (Haski Apostil je medjunarodna overa dokumenta od strane nadleznog suda, Palata pravde ili neki drugi nadlezni opstinski sud);

Ukoliko zelite da nastavite vec zapocete studije:

-predupisna prijava/formular “MODULO A” za Univerzitete ili “MODULO A bis” za Akademije i Konzervatorijume, koji je potrebno citko popuniti i dva primerka overiti u Konzularnom odelenju Ambasade Italije u Beogradu, formular mozete dobiti u Insitutu ili preuzeti sa sajta Instituta;
-2 fotografije od kojih jednu overite u Konzularnom odelenju Ambasade;

-ORIGINAL maturske diplome sa “Haskim Apostilom” na poledjini (samo na uvid) i prevod diplome na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, takodje overen “Haskim Apostilom”;

-uverenje o polozenim ispitima sa fakulteta (ili vise skole) sa prevodom na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, sa Haskim Apostilima na orginalu i prevodu;

-nastavni plan i program polozenih ispita sa prevodom na italijanski jezik od ovlascenog sudskog tumaca, sa Haskim Apostilima na orginalu i prevodu.


fotokopija cele dokumentacije !!!


Izvor: http://www.iicbelgrado.esteri.it

Offline Ivke

 • Redovan clan
 • *
 • Posts: 237
 • Gender: Female
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #3 on: 13-07-2007, 11:31:29 »
Da li neko mozda zna kakvi su uslovi studiranja farmacije u Grckoj? Konkretno u Solunu postoji fakultet i  ja sam pokusala da stupim u kontakt sa nekim ljudima odande, ali odgovora nije bilo...  Pa ako neko ima neku useful informaciju neka pise...

Offline tarantulica

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2419
 • Gender: Female
 • lucky loser ;-)
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #4 on: 13-07-2007, 16:02:45 »
Da li si probala preko ovog sajta:

http://www.pharm.auth.gr/en/ (http://www.pharm.auth.gr/en/)

Offline Ivke

 • Redovan clan
 • *
 • Posts: 237
 • Gender: Female
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #5 on: 13-07-2007, 17:29:16 »
 Da , to je to. Sa njima sam i pokusavala da stupim u kontakt. Verovatno da moram biti malo upornija...Thanks

Offline tarantulica

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2419
 • Gender: Female
 • lucky loser ;-)
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #6 on: 13-07-2007, 17:31:30 »
Moj brat studira na tom Univerzitetu i prezadovoljan je, tako da mislim da vredi da se malo iscimash  :cvet

Offline Vanja9

 • Prolaznik
 • **
 • Posts: 13
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #7 on: 24-10-2007, 02:22:44 »
Ivke, da li si uspela da saznas nesto vise o studijama u Solunu? HVALA

Offline Ivke

 • Redovan clan
 • *
 • Posts: 237
 • Gender: Female
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #8 on: 24-10-2007, 22:11:14 »
Jesam...Oni su mi rekli da trenutno u Solunu ne postoji program za strane studente,ali da rade na pripremi...Naravno,  to je bilo na tom Aristotelis univerzitetu koji je i najbolji u Solunu. Ja sam kontaktirala i neke ljude u nasem konzulatu  i oni su mi rekli da bi oko administracije trebalo sve zavrsavati u  Ministarstvu prosvetu ovde.Ali kako  su oni tada  imali samo studije na grckom jeziku, ja se nisam dalje raspitivala...

Offline Jex

 • Turista
 • *
 • Posts: 20
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #9 on: 29-10-2007, 23:37:08 »
Zna li neko sta je potrebno za nostrifikaciju diplome za rad u Engleskoj?

Offline Ivke

 • Redovan clan
 • *
 • Posts: 237
 • Gender: Female
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #10 on: 30-10-2007, 17:04:34 »
Nostrifikacija traje dve godine, prilicno je obimno sve sto je potrebno poloziti (ne znam tacno o kojim ispitima se radi), ali se svakako kasnije, ako planiras da ostanes tamo, isplati.Mogucnosti za posao su stvarno velike, a i plate su  daleko iznad proseka za njihove uslove...

Offline ivana

 • Clan u razvoju
 • **
 • Posts: 48
 • Gender: Female
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #11 on: 30-10-2007, 22:44:39 »
Da bi kao farmaceut radila u UK, moras da budes registrovana u njihovom Royal Pharmaceutical Society,a da bi se registrovala moras da prođes kroz neku vrstu obuke koja traje dve godine, sa zavrsnim ispitom na kraju. Vise imformacija http://www.rpsgb.org.uk/pdfs/regpack.pdf

Offline MiKy

 • Extra forumas
 • *
 • Posts: 812
 • Gender: Female
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #12 on: 09-12-2007, 12:17:18 »
koliko je komplikovano prebaciti se sa Bg univerziteta na neki Italijanski?    da li znate mozda nekog ko studira gradjevinu u Italiji?

Offline Masha

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2339
 • Gender: Female
 • Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #13 on: 14-12-2007, 08:09:34 »
Ne znam nikoga ko studira gradjevinu, ali jedan moj drug tamo zavrsava arhitekturu. On je, doduse, tamo upisao faks, nije se prebacivao, ali ako ti treba neka informacija ja cu ga pitati da se raspita. Samo reci, sta te konkretno zanima.

Offline mickic

 • Prolaznik
 • **
 • Posts: 10
Odg: Studije u inostranstvu - opste informacije
« Reply #14 on: 07-02-2008, 21:55:59 »
Jel ima neko neke informacije ,kako stoje stvari u Kanadi?
 Sta je potrebno za nostrifikaciju diplome farmaceuta? Ja sam razmisaljala da probam da upisem post-diplomske tamo kad zavrsim...
svaki info je znacajan, pa, hvala :)

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana