posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: UPS: Potrebna reforma obrazovanja  (Read 2055 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
UPS: Potrebna reforma obrazovanja
« on: 15-07-2008, 12:59:51 »

Izvor: Tanjug
Beograd -- Unija poslodavaca Srbije (UPS) traži od novoformirane Vlade Srbije da što pre dovrši reformu srednjeg stručnog obrazovanja.

Unija poslodavaca je reprezentativna organizacija poslodavaca Srbije. Unija je naglasila potrebu da se gradivo i metode obrazovanja srpskih srednjoškolaca izmene, osavremene i podignu na nivo obrazovanja mladih u srednjim školama na evropskom kontinentu.

U reformisanom srednjem stručnom obrazovanju centralno mesto zauzimala bi praktična nastava, koja bi imala zadatak da mlade ljude osposobi da po završetku školovanja umeju da rade u svojoj struci, navela je Unija.

Tako bi lakše pronalazili posao, a poslodavci ne bi morali da potroše po šest meseci ili godinu dana da bi svršenog srednjoškolca obučili i uveli u posao, navedeno je u saopštenju.

"Deca koja dolaze iz škola u radionice najčešće nisu spremna da se prihvate posla, jer ne znaju kako stvari u praksi izgledaju", rekao je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

"Često su veoma malo i nekvalitetno obučavana, a ako su i imala bolju praksu, to je uglavnom bilo na zastarelim i prevaziđenim mašinama, instrumentima i alatima", navodi on.

U prilog tvrdnji da je na korenitoj reformi srednjeg stručnog obrazovanja učinjeno malo u proteklim godinama idu i zaključci sa junskog susreta predstavnika srpskih poslodavaca, sindikata i Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Briselu.

Predstavnici Evropskog socijalno-ekonomskog komiteta, Asocijacije evropskih sindikata i članovi Socijalnog saveta EU tokom radnih sastanaka sa mešovitom delegacijom iz Srbije istakli su da naše društvo mnogo kasni u reformi srednjeg stručnog obrazovanja i prilagođavanju obrazovnih normi standardima EU.


b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana