posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Uzmeš pozajmicu, pa platiš detetu studiranje  (Read 3373 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Uzmeš pozajmicu, pa platiš detetu studiranje
« on: 16-08-2006, 16:03:03 »

BEOGRAD - Studenti čije se školovanje ne finansira iz budžeta moraju na početku nove školske godine odvojiti velike sume novca za plaćanje školarina. Studiranje više nije jeftino, tako da samofinansirajući studenti za jednu godinu studija moraju platiti od 40.000 do 240.000 dinara zavisno od fakulteta. Za plaćanje školarine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu treba dati deset prosečnih plata u Srbiji. Roditelji se snalaze na različite načine, a jedan od izlaza je uzimanje bankarskih kredita.

Kredite za školarinu na fakultetima u Srbiji odobravaju samo Poštanska štedionica, Vojvođanska i Komercijalna banka, dok ostale banke nemaju posebne pakete za ovu vrstu usluge.

U Vojvođanskoj banci studenti mogu podići kredit u iznosu od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti, uz učešće od 20 odsto, a rok otplate je 18 meseci. Kamatne stope za klijente banke su od osam do 10 odsto godišnje, a za građane koji nisu klijenti Vojvođanske banke od devet do 11 odsto.

- Zahtev za dobijanje kredita za plaćanje školarine mogu da podnesu zaposleni studenti, a u slučaju da ne rade, kredit za njih mogu uzeti njihovi roditelji, rođaci ili prijatelji koji su kreditno sposobni. Ovu vrstu kredita promovisali smo prošle godine i do sada smo odobrili više od 200 kredita. Najveće interesovanje brucoša je pred polaganje prijemnog ispita, a za ostale studente pred upis nove školske godine u oktobru.

Potrošačke kredite za plaćanje školarine odobrava i Poštanska štedionica, ali samo za korisnike tekućeg računa u toj banci. Visina kredita je u iznosu školarine za tekuću godinu, a najviše do 100.000 dinara. Učešće je 20 odsto, kamatna stopa od 12,87 procenata, a rok vraćanja kredita je 12 meseci. Poštanska štedionica ima sklopljene ugovore o poslovnoj saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka, Višom tehničkom PTT školom i Višom politehničkom školom.
Komercijalna banka nudi kredite za školarinu uz depozit i uz učešće.

- Klijenti naše banke mogu podići kredit uz učešće u iznosu od 300.000 dinara, sa rokom otplate od 48 meseci i kamatnom stopom od 15,95 odsto. Za ovaj kredit nisu potrebni žiranti. Građani koji nisu klijenti naše banke mogu podići kredit od 800.000 dinara, sa rokom otplate od 77 meseci, a kamatna stopa je od 13,45 do 14,45 odsto. Kod ovog kredita potrebno je učešće od 20 odsto i jedan žirant. Krediti sa depozitom mogu se podići i vrednosti od 800.00 dinara, kamatna stopa je od 11,95 do 12,95 odsto, a rok za otplatu je 77 meseci - objašnjavaju u Komercijalnoj banci.

M. J. 
 

Glas javnosti


Offline pereca

 • Pridruzi se!
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1611
 • Gender: Female
 • www.napser.org
  • NAPSer
Banke nude kredite za finansiranje školarina
« Reply #1 on: 25-06-2007, 20:45:12 »
Banke nude kredite za finansiranje školarina

Uz već standardne keš i stambene kredite, banke imaju u ponudi i zajmove za letovanja...
Uz već standardne keš i stambene kredite, banke imaju u ponudi i zajmove za letovanja, svadbe, ali i za školovanje, što će uskoro sa upisom na univerzitete postati vrlo aktuelnio.

ŠANSA - Većina poslovnih banaka u Srbiji posluje pozitivno zahvaljujući i širenju namenskih kredita, kojima uz zaradu, zadovoljavaju i potrebe studenata.
-U banci „Hypo Alpe Adria" krediti za školarinu indeksirani su u „švajcarcima", kamate su 11-12 odsto, učešće 20 odsto, rok do pet godina, a novac ide direktno na račun fakulteta. Postoji i sistem‚ „godina za godinom", gde se kredit uvećava za troškove studija, a na školarinu moguće je dodati i cene knjiga (do 150 CHF), kao i nabavku računara (do CHF 1.500).
-Komercijalna banka" odobrava uz žirante čak milion dinara na rok do 77 meseci, kamata je 12-13 odsto godišnje, a učešće 20 odsto. Bez žiranata kredit je ograničen na 800.000 i 55 meseci otplate.
-„Poštanska štedionica" na primer daje od 5.000 dinara do maksimalnih 100.000, ali samo za fakultete s kojima ima zaključen ugovor (FON, Viša škola za informacione tehnologije i Viša politehnička škola). Rok vraćanja je 12 meseci, uz depozit od 20 odsto i efektivnu kamatu od 30,25 odsto godišnje.
-„Vojvođanska banka", međutim, odobrava 5.000 evra, ali traži 20 odsto depozita i 20 odsto učešća od iznosa na profakturi. Otplata je 18 meseci, ali postoji grejs period do pola godine, u kojem takođe teče kamata, koja je za klijente banke od osam do 10 odsto godišnje.
-„Agrobanka" takođe studentskim roditeljima odobrava do 5.000 evra za školarinu, s depozitom od 20 odsto, rokom otplate 30 meseci i kamatom od oko 14 odsto. U zavisnosti od iznosa potrebna su dva ili tri žiranta, a najniže rate su 39 evra (za uzetih 1.000 evra kredita).
-Banka „Findomestic" finansira školarine do 5.000 evra na tri godine i s „počekom" od tri meseca, depozit je 20 odsto i efektivna kamata od 11 do 14 odsto. Zahtev za kredit mogu podneti samo stalno zaposleni, ali klijent ne može biti stariji od 65 godina u času otplate poslednje rate. Novac se pušta po profakturi fakulteta, a rata za uzetih, na primer, 2.000 evra, kreće se oko 63 evra mesečno.

www.24sata.co.yu

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Uzmeš pozajmicu, pa platiš detetu studiranje
« Reply #2 on: 06-07-2007, 14:33:53 »
Za obrazovanje dece roditelji podižu kredite
Autor: Tanjug |

U Srbiji je u toku upis na fakultete i pojedine banke roditeljima odobravaju specijalizovane kredite za školovanje dece, a ostale finansijske institucije takvu vrstu usluga nude u okviru paketa potrošačkog kreditiranja.
Kredite za školarinu odobravaju Komercijalna, Vojvođanska, Hipo-Alpe Adrija, Findomestik i Agro banka, kao i Poštanska štedionica, ali pod različitim uslovima. Komercijalna banka daje ove namenske kredite u iznosu do milion dinara, sa rokom otplate do 77 meseci i učešćem od 20 odsto, uz fiksnu kamatnu stopu od 12,95 odsto na godišnjem nivou. Oni koji nisu klijenti banke mogu podići kredit za školovanje u iznosu od 800.000 dinara i učešće od 20 odsto, sa rokom otplate do 55 meseci, a sa fiksnom kamatnom stopom od 11,95 odsto na godišnjem nivou. Agrobanka odobrava kreditiranje studija, ali, kako je kazala direktor sektora platnog prometa i poslova sa stanovništvom Biljana Vujičić, do sada nije bilo velikog interesovanja za tu vrstu kredita. Prema njenim rečima, maksimalan iznos kredita za školovanje koje Agrobanka odobrava je 2.000 evra, uz učešće od 20 odsto, sa rokom otplate 30 meseci i kamatnom stopom od 12 odsto na godišnjem nivou, a obezbeđenje je žirant.
Potrošačke kredite za plaćanje školarine odobrava i Poštanska štedionica, s tim da korisnik kredita mora biti vlasnik tekućeg računa u toj banci. Korisniku može biti odobren kredit u iznosu od 5.000 do 100.000 dinara, sa učešćem od 20 odsto, po kamatnoj stopi od 27,25 odsto na godišnjem nivou, a rok vraćanja kredita je 12 meseci. Poštanska štedionica ima ugovore o poslovnoj saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka, Višom školom za informacione i komunikacione tehnologije i Višom politehničkom školom. Findomestik banka, kako je navedeno na sajtu te ustanove, odobrava kredit za plaćanje škoraline u iznosu do 5.000 evra, sa rokom otplate do 36 meseci, uz grejs period od tri meseca. Kredit može biti odobren uz depozit ili učešće od 20 odsto, sa nominalnom kamatnom stopom od 8,95 odsto do 11,95 odsto.
Hipo-Alpe Adria banka odobrava kredite za školovanje u iznosu od 1.500 do 7.000 švajcarskih franaka, uz učešće od 20 odsto, sa rokom otplate od jedne do pet godina, a uz nominalnu kamatu od 9,95 odsto na godišnjem nivou, navedeno je na sajtu te banke.
Vojvođanska banka Novi Sad odobrava kredit za školarinu u iznosu do 5.000 evra, uz 20 odsto učešća ili depozita, s rokom otplate do 18 meseci, uz mogući grejs period od šest meseci. Prema podacima sa sajta te banke, krediti su namenjeni svim građanima, pri čemu se kamatne stope za klijente banke kreću od osam do 10 odsto godišnje, a za građane koji nisu klijenti Vojvođanske banke - od devet do 11 odsto.
Fakulteti su i ove godine propisali da se školarina može platiti u ratama, pa se tako na Arhitektonskom fakultetu školarina za samofinansirajuće studente od 240.000 dinara može platiti u dve rate, rečeno je Tanjugu u dekanatu tog fakulteta.
Studije stomatologije za studente "ispod crte" koštaju 180.000 dinara i takođe se mogu uplatiti u dve rate.
Na odseku za softversko inženjerstvo Elektrotehničkog fakulteta primaju se samo samofinansirajući studenti koji će godinu platiti 160.000 dinara.
Taj iznos može se platiti u četiri rate, a prvih desetoro na listi oslobođeno je plaćanja, rečeno je u dekanatu tog fakulteta.
Školarina na Biološkom fakulteu je 90.000 dinara i može se uplatiti u četiri rate, na Pravnom je školarina 60.000 dinara i plaća se u dve rate, a na Filološkom se 90.000 dinara može uplatiti u četiri rate, od kojih je prva najveća - 40.000 dinara.

-----------

Četiri banke daju zajmove za školovanje
Studiranje na rate
Autor: A. Galić - V. Nedeljković | 07.09.2007
Ako budući student želi da upiše Arhitektonski fakultet u Beogradu, a nije na budžetu, velika je verovatnoća da će roditelji morati da se obrate za „finansijsku pomoć“ nekoj od banaka. Godina na arhitekturi košta 3.000 evra. U zavisnosti od banke, kao i načina na koji se isplaćuje kredit, rok otplate može da bude i do 77 meseci. Kamata zavisi od valute u kojoj je kredit uzet.

- Moja ćerka je od sedme godine znala da želi da studira arhitekturu. Ali nije uspela da se upiše na budžetske studije... Suprug i ja smo prosvetni radnici. Sa našim platama ne možemo ništa da uštedimo. Zato je jedino rešenje bio kredit - kaže za „Blic“ Nataša D.
Nataša i njen suprug samo su jedna od mnogih porodica u Srbiji koje se početkom nove školske godine odlučuju da podignu kredit za školovanje dece. To i nije tako čudno ako se zna da je godišnja školarina na najatraktivnijim fakultetima od 80.000 do 240.000 dinara. Da bi studirao, primera radi, na Medicinskom fakultetu u Beogradu, student koji ostane ispod crte mora da izdvoji 125.000 dinara, na stomatologiji 180.000, a na farmaciji 130.000 dinara. Visoke su i školarine na Ekonomskom fakultetu - 90.000 dinara, Filozofskom - 100.843 dinara, Filološkom - 90.000 dinara...
„Hipo Alpe-Adrija banka“ za plaćanje školarine nudi samo kredit vezan za švajcarski franak. Novac može biti isplaćen po sistemu „godina za godinom“, gde se svake naredne godine kredit povećava za iznos troškova školovanja za narednu godinu ili u ukupnom iznosu potrebnom za celo školovanje. Na taj iznos se mogu dodati i troškovi za kupovinu knjiga do 150 švajcarskih franaka, kao i za kupovinu računara do 1.500 franaka.
U „Komercijalnoj banci“ kredit je vezan za dinar i ima fiksnu kamatnu stopu. Kreditirani iznos banka uplaćuje na račun obrazovne ustanove.
- Za rok otplate do 77 meseci potreban je žirant, dok za rok vraćanja do 55 meseci nije - kažu u „Komercijalnoj banci“.
U „Findomestik banci“ krediti su vezani za evro. Pored roka otplate do 36 postoji i mogućnost grejs perioda od tri meseca. Sredstva obezbeđenja kredita su administrativna zabrana i lična menica.
„Poštanska štedionica“ je izuzetak među bankama koje odobravaju kredite za školovanje jer se njenim kreditom mogu platiti školarine u samo tri škole. To su Viša politehnička i Viša škola za informacione i komunikacione tehnologije, kao i Fakultet organizacionih nauka.
U svakoj banci je potrebno priložiti i učešće ili depozit od 20 odsto od kreditirane sume, a rata ne sme prelaziti 30 odsto neto mesečne zarade korisnika. Svi krediti, bez obzira u kojoj su valuti uzeti, isplaćuju se u dinarima po srednjem kursu narodne banke. Ako uzetu sumu otplatite pre ugovorenog roka, u zavisnosti od banke plaća se od jedan do tri odsto na ime prevremene otplate duga.

BLIC
« Last Edit: 07-09-2007, 16:01:21 by Bred »

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana