posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Veliki gubitak zbog đaka ponavljača  (Read 1884 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Veliki gubitak zbog đaka ponavljača
« on: 13-08-2008, 19:46:18 »

Autor: Jelena D. Ilić |

Prvi razred srednje stručne škole u proseku ne završi oko 6.000 đaka. Školovanje svakog učenika državu košta od 800 do 850 evra, što znači da se godišnje „baci“ oko pet miliona evra. Kada se doda broj ponavljača u drugoj, trećoj i četvrtoj godini, računica kaže da se tako svake godine izgubi oko deset miliona evra. Ipak, statistika ne bi bila tako crna kad bi svi ti đaci završili školu.

Prelaz iz osnovne u srednju školu, sudeći prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, veliki je problem za oko deset odsto đaka. Međutim, prvi razred srednje škole po dobru verovatno ne pamti veći broj učenika, budući da u tih deset odsto nisu uračunati oni koji su tek na popravnom ispitu uspeli da dobiju prelaznu ocenu.
- Činjenica da prvi razred srednje škole ne završi oko 6.000 učenika je poražavajuća. Ukoliko imate toliki procenat ponovaca i ko zna koliko đaka koji ode na popravni ispit, to znači da nešto nije u redu s planom i programom. Još strašnije je što nadležne institucije to kao da ne zanima jer nemaju čak ni podatke o broju učenika koji idu na popravni. Takođe, ne evidentira se ni koliko njih nastavi školovanje, a koliko zauvek izlazi iz sistema obrazovanja. Svi ovi podaci svedoče o totalnoj nebrizi vlasti o najznačajnim stubu svakog društva, obrazovanju - kaže za „Blic“ Miroslav Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.
Po Antićevom mišljenju, svaki učenik srednje stručne škole državu košta oko 850 evra. Kad se to pomnoži s brojem đaka koji ne završi razred, ispostavlja se da oko deset miliona evra godišnje ode u nepovrat. Strašnije je to što čak 14 odsto đaka ne završi srednju školu, čime se broj nekvalifikovane radne snage povećava. Time se troškovi produbljuju jer su izdaci za socijalnu pomoć, razne kurseve i dokvalifikacije sve veći. Iako je jasno da problem postoji, zbog nepotpunih podataka se ne zna da li je u pitanju preteško gradivo, loši predavači ili nešto treće.
- Najčešće padaju zbog matematike, fizike i hemije. Programi tih predmeta nisu menjani poslednjih 20 godina. Kad bi se oni osavremenili, a kabineti opremili, prolaznost bi sigurno bila veća, a troškovi smanjeni. Toj deci treba pomoći i pružiti im priliku da završe školu i steknu potrebno znanje i veštine kako bi jednog dana bili korisni za društvo - dodaje Miroslav Antić.
Zaposleni u srednjim stručnim školama kažu da u proseku iz svakog odeljenja na popravni ode po pet đaka, a razred ne završi jedan do dva učenika. U gimnazijama je stanje nešto bolje, tako da na popravni po odeljenju u proseku ode najviše tri đaka. Da oni ne bi bili u nepovrat izgubljeni za društvo i državu, potrebno je pomoći im.

Poražavajuća statistika
pet đaka po odeljenju u proseku ode na popravni u srednjim stručnim školama jedan-dva učenika ne završi školovanje (srednje stručne škole)
ntri đaka najviše ode na popravni u gimnazijama

Malo za investicije
Za obrazovanje u Srbiji se izdvaja 3,6 odsto bruto nacionalnog dohotka, dok u razvijenim zemljama prosveti ide sedam odsto. Od tih sredstava, najveći deo novca, gotovo 90 odsto, odlazi na ime plate zaposlenih, a ostatak je namenjen investicijama.

blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana