posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Piše mu na licu  (Read 3532 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Piše mu na licu
« on: 11-05-2006, 11:00:40 »

Žene mogu prepoznati kvalitete koje traže kod muškaraca, poput želje za potomstvom, na temelju izraza lica. Udale se za njih ne bi no one s višom razinom testosterona proglasile su najmuževnijima.
Žene mogu prepoznati kvalitete koje kod muškaraca smatraju važnima i to na temelju njihova izraza lica, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta u Santa Barbari koji su rezultate svojeg istraživanja objavili u stručnom časopisu Proceedings of the Royal society B: Biological Sciences, prenosi BBC.

"Naši su rezultati pokazali da su žene iznenađujuće precizne u prosuđivanju muževnosti suprotnog spola te u ocjeni njihova interesa za potencijalno potomstvo, odnosno očinstvo, samo pri gledanju u izraz njihova lica", rekao je dr. Dario Maestripieri koji je vodio istraživanje. "Smatramo da je za to zaslužna evolucija koja ih je na neki način "programirala" da uoče i najmanju informaciju koja im je na raspolaganju pri donošenju odluke o pronalaženju partnera, sklapanju dugotrajne veze sa suprotnim spolom i otkrivanju muškarca koji je spreman na potomstvo", kaže dr. James Roney sa Sveučilišta Kalifornija u Santa Barbari.

Dr. Dario Maestripieri:
Naši su rezultati pokazali da su žene iznenađujuće precizne u prosuđivanju muževnosti suprotnog spola te u ocjeni njihova interesa za potencijalno potomstvo, odnosno očinstvo, samo pri gledanju u izraz njihova lica
No, studija nije sasvim porazna ni po muškarce koji nisu zainteresirani za djecu. Znanstvenici su ustvrdili da žene po izrazu muškarčeva lica mogu zaključiti i koji od njih ima najvišu razinu testosterona. Takve su muškarce proglasile najmuževnijima i svrstale ih u kategoriju muškarca za kratkotrajnu avanturu.

Istraživanje je provedeno na skupini od 39 muškaraca u dobi od 18 do 33 godine. Znanstvenici su im pokazali niz fotografija odraslih osoba i djece, a oni su odabrali što im se više sviđa. Istodobno su im znanstvenici uzeli uzorak sline i odredili razinu testosterona koji se pritom lučio.

Fotografije lica tih muškaraca pokazane su skupini od 29 žena u dobi od 18 do 20. Od njih se tražilo da ocijene četiri njihove osobine: "voli djecu", "muževan", "fizički privlačan" i "simpatičan". Također su odgovorile s kojim bi od muškaraca s fotografija ušle u potencijalnu kratku neobvezujuću vezu, a s kojim u dugotrajnu vezu koja bi potencijalno završila brakom (i po mogućnosti djecom).

Istraživanje je pokazalo da su žene odlično procijenile muškarce s obzirom na njihov interes za djecu. Također je ustanovljeno da su muškarce s višom razinom testosterona žene svrstale u kategoriju "muževnih". Većina žena u istraživanju kazala je kako ih privlače fotografije onih muškaraca kod kojih je testovima ustanovljeno više testosterona. Rezultati su pokazali i da su se žene u biranju muškarca s potencijalom za dugu vezu češće odlučivale za muškarca koji je pokazao sklonost prema djeci.

Kristin Kelly, glasnogovornica internetske stranice za posredovanje pri upoznavanju parova Match.com jednostavno je zaključila: "Ne kaže se - ljubav na prvu riječ ili rečenicu, nego ljubav na prvi pogled", a čini se da je kod žena to posebno primjenjivo.
IskonPortal


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana