posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Utjecaj Google PageRanka na rejting  (Read 3349 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Utjecaj Google PageRanka na rejting
« on: 09-05-2006, 19:19:44 »

Evo ako nekog zanima kako google funkcionise

Google PageRank ili Google PR je mjera popularnosti domene na globalnoj razini. Svaki link prema vašoj domeni trebao bi dati vašoj domeni određeni PR, više linkova koje daju PR, veći vaš PR.

Kratko objašnjenje možete naći na stranicama Googlea:

PageRank relies on the uniquely democratic nature of the web by using its vast link structure as an indicator of an individual page's value. In essence, Google interprets a link from page A to page B as a vote, by page A, for page B. But, Google looks at more than the sheer volume of votes, or links a page receives; it also analyzes the page that casts the vote. Votes cast by pages that are themselves "important" weigh more heavily and help to make other pages important.

Izvor: Google Technology

A puno konkretnije informacije na slijedećem linku:

The Google search engine has two important features that help it produce high precision results. First, it makes use of the link structure of the Web to calculate a quality ranking for each web page. This ranking is called PageRank...

Izvor: The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine

Live, Google directory i toolbar PR
Postoji samo jedan PR za svaku stranicu ili domenu ako gledano na taj način. Razlika koja često zna zbunjivat je različiti PR na Google Toolbaru ili u directory.google.com, razlika je samo vremenska, što znači da se taj vidljivi PR u njihovom direktoriju i na toolbaru osvježava otprilike 3 ili 4 puta godišnje što znači da kasni za stvarnim ili Live PR. Live PR se osvježava svakodnevno tj. ne morate čekat vidljivi PR update toolbara ili njihovog direktorija da bi vaš PR povećao.

Utjecaj PR na rejting
Što se dogodi sa rejtingom na vaše ključne riječi nakon vidljivog PR updatea? Vrlo malo ili gotovo ništa, vaš rejting ostaje isti iz razloga što Google PR ima vrlo mali ili gotovo nikakav utjecaj na rezultate pretraživanja kao mjera. Iako PR ovisi o linkovima prema vašoj domeni, to su potpuno različiti faktori i tu je puno više faktora uključeno koji odlučuju pri rezultatima pretraživanja. Možete imati visok PR i bit nigdje na vaše ključne riječi, možete imati niži PR od konkurencije i bit u vrhu za svoje ključne riječi. Sama mjera, Google PR, je najobičniji broj, koji ne može izmjeriti niti jedan drugi kvalitetan podatak, npr. relevantnost određene domene prema specifičnom pretraživanju, temu neke domene, jačinu linka itd. Za dobivanje tih podataka tražilice su uvele puno drugih faktora.

Posljednje informacije o važnosti PR na rezultate pretraživanja dobivene su na zadnjoj SES New York konferenciji gdje je dano do znanja da PR nije toliko bitan za rezultate pretraživanja direktno u većini slučajeva, ali da nije niti potpuno nevažan, već da njegova važnost može doći do izražaja pri određenim pretraživanjima kada algoritam nije u mogućnosti odrediti koja je domena relevatnija za određeno pretraživanje, pa ovdje do izražaja dolazi važnost PR, domena sa većim PR ima prednost.

Što je Google Sandbox?
Google Sandbox je ime Googleovog filtra koji onemogućava kvalitetan rejting svim novim domenama, navodno mu je cilj bio spriječavanje spamiranja tražilice, u čemu je djelomice i uspio. Iako se može naći još dan danas prepirki da li taj filter postoji ili se radi o slaboj optimizaciji, riječ je od vrlo realnom i stvarnom filtru, neslužbeno potvrđenom od strane Googlea nekoliko puta.

Što se konkretno događa?
Registrirate li novu domenu, postavite li stranice na nju, optimizirate ju ili ne na neke ključne riječi gotovo u 99% slučajeva ne biste se našli niti na vlastito unikatno ime domene u top 10 nakon što upadnete u Sandbox.

Samim time što prijavite stranicu na Google i indeksiranjem ne znači da ste odmah upali u filter, u većini će slučajeva proći 2, 3 tjedna, mjesec ili dva da ćete se uspjeti naći na određene ključne riječi i zatim ćete jednostavno preko noći nestati doslovno sa tražilica i vaša posjeta sa Googlea će nestati gotovo u potpunosti, što ne znači da ste banirani, da ste učinili nešto loše već samo da imate novu domenu koja će određeni vremenski period provesti u filtru. Znači potrebno je napraviti nešto kako biste upali u Sandbox, ali budući da je taj filter toliko osjetljiv jednostavno je nemoguće odrediti što točno utječe na njega, pretpostavka je i onpage optimizacija i gradnja linkova, drugim riječima sve i gotovo je nemoguće da išta napravite, a da ne završite u njemu.

Kako provjeriti da li je Sandbox?
Provjera je sama po sebi vrlo jednostavna. Evo konkretnog primjera za seo.hr koji se pokušava dovesti u top 10 za malo jače ključne riječi web dizajn i izrada web stranica, za malo slabije ključne riječi optimizacija, optimizacija web stranica te recimo za generičnu ključnu riječ seo hr. Kako provjeriti? Prvo morate biti sigurni da sa brojem i kvalitetom linkova zaslužujete recimo top 20, u protivnom se radi o slaboj optimizaciji, ne Sandboxu. To se uglavnom može provjeriti sa allinanchor operatorom u Googleu:

Allinanchor:web dizajn
Allinanchor:izrada web stranica
Allinanchor:optimizacija
Allinanchor:optimizacija web stranica
Allinanchor:seo hr
Nakon toga provjerite istu stvar za allintitle operator koji pokazuje relativno kvalitetnu brojku koliko ljudi se stvarno trudi uopće doći za te ključne riječi u top 20:

Allintitle:web dizajn
Allintitle:izrada web stranica
Allintitle:optimizacija
Allintitle:optimizacija web stranica
Allintitle:seo hr
Nakon toga provjerite svoj rejting na Msnu, Yahoou za te ključne riječi. Time ste napravili kratku analizu rejtinga na tražilicama. Ukoliko recimo očekujete određeni rejting, recimo da budete u top 50 za izrada web stranica, a u ovim provjerama se niste našli u tih top 50 ili niže riječ je o lošoj optimizaciji, ali ukoliko se nađete u svim tim provjerama u top 50, a normalnim pretraživanjem za sve te ključne riječi ste iza top 100 ili vas uopće nema riječ je o Sandboxu. Kao dodatnu provjeru možete uzeti još ključnih riječi i provjeravati na način:

Allinanchor:ključna riječ
Allintitle:ključna riječ
Rejting na Msnu:ključna riječ
Rejting na Yahoou:ključna riječ
Sandbox filter je filter koji zahvaća domenu u cjelosti ne stranicu pojedinačno, ukoliko vam se dogodi da vas nema nigdje za 5 ključnih riječi, ali recimo na ime svoje domene ste prvi ili na srednju ključnu riječ se možete naći radi se o slaboj optimizaciji. Sandbox je filter koji doslovno sreže rejting cijele domene tj. rejting na sve ključne riječi.

Osim gore navedenih provjera jedan od kvalitetnijih faktora kojom vrlo jednostavno možete prepoznati sandbox je vaša statistika, recimo da imate 10, 20, 50 posjeta sa Google dnevno, onog trenutka kad upadnete u filter imat ćete 1,2 ili 5 posjeta na mjesec, ukoliko uopće i to dobijete, posjeta drastično opada preko noći.

Koliko to traje?
Prosjek je obično 6 do ekstremnih 18 mjeseci, rijetko je itko prijavio nešto duže ili kraće. Iskustvo je pokazalo da domena duže nalazi u sandboxu što je ključna riječ popularnija.

Da li se može izbjeći Sandbox?
Iako se tu i tamo nađe netko tko tvrdi da je izbjegao sandbox sa novom domenom to je stvarno vrlo teško i gotovo nemoguće. No u svakom pravilu se nađe iznimka.

I što da sad radim?
Doslovno što biste radili da da niste u Sandboxu, radite na svojim stranicama, gradite linkove, radite na rejtingu za Msn i Yahoo i ostale tražilice i onog trenutka kad izađete iz sandboxa, ukoliko to zaslužujete linkovima, pojavit ćete se u vrhu preko noći na isti način na koji ste i upali.

HR domene
Moje osobno mišljenje je da hr domene ne upadaju u sandbox, dokaz da li sam u pravu ili ne pokazat će seo.hr, iako pratim već duže vrijeme određeni broj novih .hr domena od kojih niti jedna nije imala problema sa sandboxom, može se sa vremenom dogoditi svašta.

Savjet
Često vidim i razgovaram sa ljudima o optimizaciji i upravo na temu Sandboxa se svi zainteresiraju, svi bi htjeli više informacija, teorija kako izbjeći, izaći itd. Moj savjet vam je da svoju energiju usredotočite kako da vam stranice budu što popularnije i što korisnije za posjetitelje, sandbox zaboravite, upali ste i jednom ćete izaći. Proučavanjem Sandboxa ćete samo izgubiti vrijeme, a i novac možda, također nisu tražilice jedini izvor posjećenosti.

Novi Googleov alat za ključne riječi
We hope that you're finding the recently added search performance data useful, because we've added even more! You can now review global traffic trends (all languages, all countries) along with search volume for all your potential keywords (same languages and countries).

Direktni link na alat: Google Adwords keyword research tool

Prije nego ukucate ključnu riječ, provjerite koja vam je zemlja odabrana jer ćete dobit različite rezultate. Ključne riječi se predlažu prema relevantnosti, dok za poredak prema traženosti morate odabrati Keyword popularity iz padajućeg izbornika, Search Volume daje grafički prikaz koja je ključna najtraženija.

Za razliku od ostalih alata za odabir i analizu ključnih riječi Google je nadodao mogućnost pregleda traženosti ključne riječi kroz svih 12 mjeseci u obliku grafa (Show columns: Global search volume trends) i mjesec u kojemu su izabrane ključne riječi najtraženije. 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana