posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)  (Read 9746 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AquArius

 • .. sfumato ..
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3329
 • Gender: Female
 • AnAnymous
Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« on: 25-09-2006, 20:38:48 »

Alkohol, duvan i droga

Kako se postaje zavisnik?
Razne vrste droge ne izazivaju zavisnost kod svakoga. Novija istraživanja omogućavaju bolje razumevanje ovog problema

Još davnih šezdesetih godina prošlog veka, jedan francuski doktor rekao je da se problem zavisnosti bazira na lošem spoju, i to osobe, droge i sociokulturnog konteksta. Moglo bi se reći da to još uvek važi.
Neko je podložniji i teže može da se odupre proizvodima koji izazivaju zavisnost. Sve zavisi od životne priče, ali i preživljenih povreda i trauma. Godine su neosporno faktor rizika. Uznemireni tinejdžer ne može tako lako da se odupre iskušenjima kao uravnotežena odrasla osoba. Problem se javlja i kod starijih osoba. Naime, jedan šezdesetogodišnjak, u paničnom strahu od starenja, lako može da upadne u zamku alkoholizma. Genetsko nasleđe takođe ima svoju ulogu stvaranjem određene predispozicije kod nekih osoba. Ipak, ono nije presudno.
Kada se genetskoj i psihološkoj preosetljivosti dodaju problemi na porodičnom, profesionalnom i socijalno-ekonomskom planu, dotična osoba, suočena sa velikim pritiskom, izlaz traži u nekoj vrsti droge.

Više ili manje brz proces
Zašto se neko odlučuje pre za vino nego za cigarete, ili za heroin pre nego za kokain? Sve zavisi od onoga šta se očekuje: smirenje, doping, "ambis"…
Niko neće postati zavistan posle prvog puta. Ali redovna upotreba bilo koje vrste droge brže ili sporije dovodi do stvaranja zavisnosti. Duvan, heroin i kokain (naročito u obliku kreka), po ovom pitanju su najopasniji. Veoma brzo, osoba više ne može bez njih. Alkohol malo sporije deluje na organizam, ali na kraju sve se svodi na isto. Što se tiče kanabisa, čija se upotreba poslednjih godina naglo povećava, naročito kod mladih, on ne izaziva pravu zavisnost u fizičkom smislu reči. Ipak, i ovim osobama je potrebna pomoć za izlazak iz depresije, pomirenje sa samim sobom, roditeljima, kao i spoljašnjim svetom uopšte…

Šta se dešava u mozgu
Duvan, alkohol, heroin, kokain, ekstazi… Sve ove, tzv. psihoaktivne supstance deluju na nervni sistem i progresivno ga menjaju. Stimulacijom određenih neurona u mozgu, ove supstance oslobađaju neurotransmitere, naročito dopamin, koji se smatra prenosiocem zadovoljstva. Novija istraživanja su pokazala da se ovom prilikom oslobađaju i drugi neurotransmiteri, kao što su serotonin (vrsta prirodnog antidepresiva) i noradrenalin.
Kada mozak normalno funkcioniše, kruženje dopamina, serotonina i noradrenalina je vezano. Međutim, droge imaju sposobnost da taj mehanizam rasture. Način na koji toksikoman posmatra svet je potpuno promenjen. Čim više nema uticaja bilo koje vrste droge, osoba postaje preosetljiva na okolinu, savladavaju je emocije i jedini način na koji ona može da prevaziđe tu situaciju jeste ponovno uzimanje droge. I tako sve kreće, a vremenom se i doze povećavaju.

Zašto je odvikavanje tako teško?
Utičući na kretanje neurona, droge ostavljaju dubok trag. Malo-pomalo, mozak se prilagođava i pamti sve promene. A vremenom ih je sve teže izbrisati. Zato se dešava da bivši alkoholičar ponovo posegne za čašom, čak i posle deset godina apstinencije.
Odvikavanje je veoma veliki korak. Ipak, nije dovoljno samo se osloboditi zavisnosti, već je važno i šta će dotična osoba postati posle. Naime, droga utiče na način poimanja stvarnosti, na odnose sa drugim ljudima, ali i na sam identitet osobe. Posle odvikavanja, neophodno je živeti bez "pomoći" droge, a to je veoma dug i mukotrpan proces. 

Tekst u celini preuzet sa sajta http://www.politika.co.yu/viva/
 


Offline AquArius

 • .. sfumato ..
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3329
 • Gender: Female
 • AnAnymous
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #1 on: 28-01-2007, 00:36:58 »
Alkohol i duvan

Više je istraživanja potvrdilo ono što nas većina može pretpostaviti na osnovu svakodnevnih opservacija da "pušači piju, a oni koji piju puše". Štoviše, najteži potrošači alkohola su istovremeno i najteži pušači duhana. Istovremeno uzimanje alkohola i duhana predstavlja veliki javno-zdravstveni problem. Studija koja je pratila osobe liječene od alkoholizma i ovisnosti o drugim drogama otkrila je da je 222 od 845 praćenih subjekata umrlo tijekom perioda od narednih 12 godina;1/3 smrtnih slučajeva bila je povezana s alkoholom, dok je 1 slučajeva bila povezana s duhanom.

Zajedničko pojavljivanje konzumiranja alkohola i pušenja duhana

Između 80 do 95% alkoholičara puši cigarete, što je stopa 3 puta veća nego što je to slučaj u općoj populaciji. Otprilike 70% alkoholičara su teški pušači (tj. puše više od jedne kutije cigareta na dan), usporedo s 10% u općoj populaciji. Pijenje alkohola utječe na pušenje jače nego što pušenje utječe na alkoholizam. Ipak, pušači su u 1.32 većem riziku za konzumaciju alkohola nego što su to nepušači.

Većina odraslih osoba koje troše alkohol ili duhan, prvi put su došli s njima u kontakt u pubertetu i ranim adolescenskim godinama. Među alkoholičarima koji uz to puše, pušenje cigareta tipično počinje nekoliko godina prije javljanja alkoholizma, iako podaci o ovome nisu konzistentni. Adolescenti koji počinju pušiti su u 3 puta većem riziku za počinjanje trošenja alkohola, a pušači će 10 puta vjerojatnije razviti alkoholizam nego nepušači.

Zašto se alkohol i duhan uzimaju zajedno?

Mehanizmi zbog kojih se alkohol i duhan često uzimaju zajedno može se podijeliti u dvije široke kategorije koje se međusobno ne isključuju: Ili zbog toga što jedno sredstvo može potaknuti djelovanje drugog sredstva, ili jedno može smanjiti nepoželjne učinke drugog. Procesi interakcije mogu mijenjati toleranciju na lijekove, kao što je dalje opisano. (Treća mogućnost - da jedno sredstvo može mijenjati metabolizam drugog, čineći to mijenjajući njegovu apsorpciju, distribuciju ili način eliminacije iz tijela - još nije sigurno potvrđena).

"Pojačavanje" ("Reinforcement"). Fenomen pojačavanja odnosi na psihološki proces kojim ponašanje - kao se npr. konzumacija sredstava ovisnosti - postaje habitualna, uobičajena. Ključni proces "pojačavanja" za neka se sredstva ovisnosti događa kad živčane stanice otpuštaju kemijski glasnik, neurotransmiter dopamin, u malo područje mozga poznato kao nucleus accumbens, nakon konzumacije tog sredstva. Nikotin je glavni čimbenik porijeklom iz duhana koji utječe na proces "pojačavanja". Nakon što dopre do mozga, nikotin aktivira skupinu bjelančevina, nikotinske receptore. Ove bjelančevine, smještene na površini moždanih stanica, normalno kontroliraju mnoštvo fizioloških funkcija, od kojih bi neke mogle biti odgovorne za mehanizam "pojačavanja". Na kraju, nikotin utječe na otpuštanje dopamina u regiji nucleus accumbens. Konzumacija alkohola također dovodi do otpuštanja dopamina, iako način na koji alkohol djeluje ipak nije još sasvim razjašnjen.

Tolerancija. Tolerancija je smanjena osjetljivost na neki učinak kemijske supstance, takav da su potrebne veće doze da bi se postigao jednaki učinak. Dugotrajna primjena nikotina kod životinja može stvoriti toleranciju na neke učinke alkoholnog "pojačavanja", dok kronično uzimanje alkohola stvara toleranciju na neke učinke nikotina. Takva križna tolerancija može uzrokovati pojačano uzimanje spomenutih sredstava s ciljem da se postigne isti efekt, za kojeg su nekad trebale manje količine tih sredstava. Osim toga, križna tolerancija može uzrokovati lakše nastajanje nuspojava kod uzimanja alkohola, odnosno duhana. Npr., pušači mogu smanjiti ili prestati s pušenjem kad osjete njegove nuspojave (npr. ubrzana srčana frekvencija, "nervoza"). Sedirajući efekt alkohola može prikriti štetne učinke nikotina, pa osoba nastavlja s istim ili povećanim dozama cigareta. Obrnuto, stimulirajući efekt nikotina može prikriti smanjeno stanje budnosti koje nastaje kod konzumacije alkohola.

Studije na životinjama pružaju dokaze ovih interakcija. Npr., izgleda da alkohol uzrokuje gubitak fizičke koordinacije kod miševa, inhibirajući nikotinske receptore u malom mozgu, dijelu mozga koji je aktivan u koordiniranju pokreta i ravnoteže. Uzimanje nikotina otklanja ove smetnje i vraća koordinaciju. Uz to, alkohol smanjuje djelotvornost hormona vazopresina, koji možda ima ulogu u procesu pamćenja. Vazopresin je također povezan s mehanizmima razvijanja tolerancije na alkohol. Nikotin pomaže u normaliziranju funkcije vazopresina u mozgu, smanjujući oštećenje mehanizama pamćenja i drugih intelektualnih funkcija.

Kakav je rizik za nastajanje raka zbog alkohola i duhana?


Pušenja i potrošnja većih količina alkohola su rizični faktori za nastajanje bolesti srca i krvnih žila, za neke plućne bolesti i za neke oblike karcinoma. Rizik nastajanja karcinoma usta, grla i jednjaka za pušače koji uz to i piju veće je od sume koja nastaje zbrajanjem tih dvaju rizičnih faktora posebno. Npr., ako se usporede osobama koje ne puše niti piju, relativni rizik za razvijanje raka u području usta i grla 7 je puta veći za sobe koje troše duhan, 6 puta veći za osobe koje troše alkohol, i 38 puta veći kod onih koje uzimaju zajedno alkohol i duhan.

Kako alkohol i duhan povećavaju rizik za nastajanje karcinoma?

Oko 4 000 kemijskih supstanci nastaje u kemijskim reakcijama generiranim viskom temperaturama koje nastaju pri izgaranju cigarete (17). Skupina kemijski spojeva, poznatih kao katran, unose se u pluća udisanjem dima. Odatle krvna struja distribuira pojedinačne komponente katrana po cijelom tijelu. Neki enzimski sustavi, poglavito u jetri (tj. mikrosomalni enzimi) pretvaraju neke sastojke katrana u kemikalije koje mogu uzrokovati karcinom. Dugotrajna konzumacija alkohola može aktivirati neke mikrosomalne enzime, značajno pojačavaju aktivnost enzima, što pojačava rizik za nastajanje karcinoma vezano uz pušenje duhana.

Mikrosomalni enzimi se ne nalaze samo u jetri, već i u plućima i probavnom traktu, što su glavni ulazni putovi za ulazak duhanskog dima. Ezofagus je posebno podložan štetnim utjecajima, zbog nedostatka učinkovitih obrambenih mehanizama (20). Alkohol je pojačavao rizik za nastajanje karcinoma jednjaka u laboratorijskih životinja koje su istovremeno bile izložene nekim komponentama katrana, što se slaže s prijašnjim opservacijama u tekstu.

Konačno, alkoholičari često iskazuju nedostatke vitamina A i cinka, supstanci za koje je potvrđeno da pružaju zaštitnu ulogu protiv karcinoma.

Liječenje ovisnosti alkoholičara-pušača

Sve do nedavno, profesionalci u liječenju ovisnosti alkoholizma nisu poticali bolesnike da prestanu s pušenjem, smatrajući to dodatnim rizikom koji bi mogao ugroziti odvikavanje od alkohola.

Istraživanja nisu su potvrdila ove pretpostavke. Jedna je studija ocjenjivala napredak bolesnika koji su boravili u ustanovi za liječenje ovisnosti i koji su prolazili standardni program odvikavanja od pušenja. Skupina alkoholičara-pušača za usporedbu, sudjelovala je u istom programu odvikavanja od alkohola, ali bez programa odvikavanja od duhana. Godinu dana nakon liječenje, rezultati su ukazivali da prestajanje pušenja nije imalo nikakav utjecaj na apstinenciju od alkohola ili drugih droga. Uz to, 12% sudionika prve grupe prestalo je pušiti, dok iz usporedne skupine nitko nije prestao s pušenjem.

U drugoj studiji, bolesnici koji su sudjelovali u dodatnom programu odvikavanja od nikotina, uz glavni program odvikavanja od alkohola ili nekih drugih droga, pokazali su barem privremeno smanjivanje pušenja i povećanu motivaciju za smanjivanje pušenja. Slično tome, osobe koje su postigle alkoholnu apstinenciju bez formalnog programa odvikavanja, u isto su vrijeme prestali s pušenjem.

Prateći primjer drugih zdravstvenih ustanova, mnoge su klinike za odvikavanje od alkohola zabranile pušenje. Početni rezultati i podaci ukazuju da je takav pothvat izvediv u zadanim okolnostima. Ipak, dodatne studije s potrebne.

Problem koji se često susreće u programima odvikavanja od alkohola bez pušenja, jest pušenje koje se odvija kradomice i potajno, od strane pacijenata, ali i osoblja. Nadalje, stručnjaci predlažu prilagođavanje programa odvikavanja od pušenja, sličnim programima za odvikavanje od alkohola (tj. pristup kroz 12 stupnjeva). Nadomjesna primjena nikotina mora biti veća kod alkoholičara jer alkohol može izazvati toleranciju na nikotinske efekte.

Alkoholičari-pušači s anamnezom depresivnih poremećaja, općenito su manje uspješni u prestajanju pušenja u usporedbi s osobama bez pozitivne anamneze. Pušenje može umanjiti izglede za pojavljivanje epizoda depresije kod nekih osoba, dok prestanak pušenja može izazvati jače depresivne epizode. Aktivacija mikrosomalnih enzima putem duhana ili alkohola može smanjiti učinkovitost antidepresivnih lijekova. Zbog toga je potrebno pratiti koncentracije lijeka u krvi kod bolesnika koji uzimaju veće količine alkohola i duhana.

Medicina.hr (http://www.medicina.hr)


« Last Edit: 28-01-2007, 00:40:07 by AquArius »

Offline Darker

 • Osnivac Farmacija foruma
 • Magistar daktilografije
 • ***
 • Posts: 6522
 • Gender: Male
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #2 on: 28-01-2007, 09:31:46 »
Svaka čast...
A i živa istina, kad god pocirkam neki alkohol - zapalio bih...
A kakva ja veza između kafe i duvana?

Offline AquArius

 • .. sfumato ..
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3329
 • Gender: Female
 • AnAnymous
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #3 on: 28-01-2007, 13:41:34 »
A kakva ja veza između kafe i duvana?

Kofein i nikotin (iliti kafa i cigarete) (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,4704.0.html)

Happy?
 :a

Offline Dukica

 • Extra forumas
 • *
 • Posts: 830
 • Gender: Female
 • Carefull what you wish, you just might get it!
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #4 on: 28-01-2007, 13:50:29 »
Jooojj,lako je vama....
Ili pusite ili pijete....
A sta cemo mi jadnici koji sve to rade?

lep text,al i dalje ne znam kako bar da smanjim
ako ne da prestanem....

Offline lycos

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1514
 • Gender: Male
 • Audi R8 _destination unknown
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #5 on: 28-01-2007, 22:44:48 »
droga ne...duvan -dva puta uvukao dim za ovix 19 godinica zivota,i ne svidja mi se alokoxol-nisam okusio vec 28 dana..xm xm...

Offline krajina

 • Ambiciozni clan
 • ***
 • Posts: 72
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #6 on: 02-03-2007, 16:57:04 »
MALO PIVA NEĆE ŠKODITI,KAKO MENI NIŠTA NE FALI

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #7 on: 02-03-2007, 17:30:16 »
krajina, malo nece ali mnogo hoce. :wink:

Offline _d.0.t_

 • Elitni clan
 • **
 • Posts: 486
 • Gender: Male
 • fire in the hole!
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #8 on: 02-03-2007, 17:33:57 »
ni droga, ni duvan, ni alkohol u malim kolichinama necje skoditi...
ali ljudi su skloni preterivanju.

Offline Roben

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1868
 • Gender: Male
 • Гуча је закон
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #9 on: 02-03-2007, 17:37:31 »
ni droga, ni duvan, ni alkohol u malim kolichinama necje skoditi...
ali ljudi su skloni preterivanju.
не слажем се ама уопште :nene: :nene: :nene:

Offline _d.0.t_

 • Elitni clan
 • **
 • Posts: 486
 • Gender: Male
 • fire in the hole!
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #10 on: 02-03-2007, 17:50:17 »
@Roben
a shto?

Offline Roben

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1868
 • Gender: Male
 • Гуча је закон
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #11 on: 02-03-2007, 18:22:52 »
да ли мислиш да треба да објашњавам

Offline Darker

 • Osnivac Farmacija foruma
 • Magistar daktilografije
 • ***
 • Posts: 6522
 • Gender: Male
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #12 on: 03-03-2007, 11:34:53 »
Mislim da je društvu uopšte prijemčivije da se gornja sentenca odnosi samo na alkohol...;-)
A droga u malim količinama je ok?Ne biK znao stvarno...
ZA cigarete i đene-đene, zavisi šta su male količine... To je recimo kao da ne pušiš uopšte a odeš u neki zadimljeni klub ili kafić, dosta nikotina sasvim;-)
Možda ne izaziva zavisnost, ali škodi sigurno;-)

Offline _d.0.t_

 • Elitni clan
 • **
 • Posts: 486
 • Gender: Male
 • fire in the hole!
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #13 on: 03-03-2007, 19:28:50 »
да ли мислиш да треба да објашњавам
ne.
mislim da bi trebalo da stavish znak pitanja na kraju.
slozhicjemo se da se ne slazhemo. i to je ok.

Offline Maslacak

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2068
 • Gender: Female
 • ~ štreber ~
Odg: Alkohol, duvan i droga (zavisnost)
« Reply #14 on: 05-03-2007, 22:28:29 »
ja se slazem da nista ne skodi u malim kolicinama.
ali sve te stvari je tesko koristiti u malim kolicinama jer izazivaju toleranciju i zavisnost...vrlo prosto...

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana