posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Bolesti koje se nasleđuju  (Read 2203 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Bolesti koje se nasleđuju
« on: 22-08-2006, 15:30:38 »

Alergija
Ako su vaši majka ili otac, baba ili deda imali alergiju, astmu, ali i polensku kijavicu, preosetljivost na pojedine namirnice ili lekove, moguće je da ste im i vi skloni. Izgleda da je najdelotvornija rana prevencija. Majka dok doji ne treba da uzima namirnice koje mogu da izazovu alergiju. Ali posle rođenja ne valja preterivati sa čistoćom. Štaviše, poželjno je da nabavite kućnog ljubimca. Pretpostavlja se da razvoj ovih bolesti olakšava prekomerna higijena. Najzad, najmanje dva puta nedeljno jedite ribu bogatu omega tri masnim kiselinama i pazite kad uzimate neki novi lek.

Prvi simptomi: Mogu se javiti već pri porođaju. To su i dugotrajne prehlade, bronhitis, otežano disanje, osip na koži, dijareja, grčevi u želucu.

Što možete da učinite: Jednostavnim testiranjem na koži može se utvrditi da li je reč o alergiji. Kada se utvrdi dijagnoza, počinje se lečenje, zavisno od vrste alergije.

Kratkovidost
Kako se nasleđuje: I ova bolest se nasleđuje. Isto važi i kad je neko u porodici dalekovid ili ima astigmatizam, i daltonizam, nesposobnost prepoznavanja boja (svih ili nekih), ovo se uglavnom prenosi sa majke na mušku decu. Prvi simptomi: Kod poremećaja vida javlja se pečenje u očima ili glavobolja, pa ne bi trebalo zanemariti te znakove, jer mogu ukazati na to da nešto nije u redu s vidom.


Depresija
Kako se nasleđuje: U slučaju kad neko u porodici pati od depresije (često je to majka), rizik se povećava na 40 do 50 odsto, jer je bolest duha nasledna. Naravno, reč je o klinički dokazanoj depresiji, a ne o promenama raspoloženja ili o razdobljima nervoze zbog umora i kad se osećate kao da ne možete dalje. Osim toga, ono što se nasleđuje samo je sklonost prema depresiji, a okolina najčešće izaziva njen razvoj.

Prvi simptomi: Previše ili premalo spavanja, malodušnost, nemotivisanost.


Karijes i bolesti zuba
Kako se nasleđuje: Karijes je bolest uzrokovana bakterijama, ali neki ljudi su joj skloniji zato što i njihovi roditelji pate od bolesti zuba. Drugi problem je loš zagrižaj ili poremećaj u žvakanju usled nasledne deformacije vilica. Prvi simptomi: Donja vilica, koja je previše izbačena, nije uvek vidljiva mana. Zato je važno na vreme to otkriti.

Šta možete da učiniti odmah: Da biste sprečili pojavu karijesa, morate da vodite računa o higijeni usta. Osim toga, idite na stomatološke preglede svakih šest meseci.


Ekcem i psorijaza
Kako se nasleđuje: Ukoliko u porodici ima obolelih od alergija, velika je verovatnoća za naslednost atopijskog ekcema. Genetskim putem se prenosi i psorijaza, ali se može iskazati i nakon jake bakterijske infekcije (upala krajnika ili ždrela) ili kod adolescenata nakon psihofizičkog stresa.


Prvi simptomi: Svrab i crvenilo u naborima ruku i nogu, oko očiju i iza ušiju ukazuju na pojavu atopijskog ekcema. Psorijaza se javlja po celom telu, sa crvenim mrljama koje prati ljuštenje kože.

Astma
Kako se nasleđuje: Astma je bolest s dominantnim simptomom upale disajnih puteva, praćena kašljem, iskašljavanjem i otežanim disanjem. Kod mladih bolesnika najčešće je nastala usled alergije, dok se u srednjoj životnoj dobi javlja kao bronhijalna astma.

Prvi simptomi: Otežano disanje, kijavica i javlja se svrab u nosu.


Poremećaji u ishrani
Kako se nasleđuje: U slučaju da su oba roditelja jaka, male su šanse da će njihovo dete biti sitno. Međutim, da li ćete i vi postati gojazni, zavisi od toga šta i kako jedete. Ukoliko se ne bavite sportom i provodite po ceo dan ispred kompjutera ili televizora, veće su šanse da ćete imati suvišne kilograme. Zato pripazite na ishranu i vežbajte ako želite da sprečite gojaznost.


blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana