posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Budjavi sirevi - bezbedni ili ne?  (Read 3352 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Masha

  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 2339
  • Gender: Female
  • Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.
Budjavi sirevi - bezbedni ili ne?
« on: 19-05-2007, 14:44:55 »

Buđavi sirevi - bezbedni ili ne

Da li je dovoljno da kada se na siru pojavi buđ, odsečete buđav deo, a ostatak sira pojedete, ili bi trebalo da bacite ceo sir, objašnjava britanski nutircionista Majkl Milford.

To sve zavisi od sira koji imate. Buđ je u stvari mnoštvo mikroorganizama koji izgledaju kao niti koje se skrivaju u hrani ili namirnicama koje su pogodne za njihovo razvijanje. U najvećem broju slučajeva, buđ je potpuno bezopasna. Ona se čak koristi u pravljenju mnogih vrsta nejpopularnijih sireva, kao što su rokfor, gorgonzola, bri i kamember. Ali bitna razlika je u tome što je buđ na tim sirevima deo proizvodnje. Ukoliko je pak reč o običnom kačkavalju i belom siru, trebalo bi da znate da buđ može da bude opasna i da se u njoj najčešće kriju opasne bakterije kao što su salmonela, ešerihija koli, listerija i brucela. Kada je reč o tvrdim sirevima, dovoljno je da odsečete buđav deo, ali kada je reč o mekim sirevima, uključujući i beli sir, trebalo bi da bacite ceo sir. Na primer, ako se buđ pojavi na tvrdim sirevima ko što je čedar, kolbi, romano, dovoljno je da odsečete buđav deo. I pri tom budite pažljivi da prilikom sečenja nožem ne dohvatite deo inficiran buđi, a kada završite, spakujte sir u krpu i stavite ga u frižider.

Sprečite pojavu buđi
Da biste sprečili pojavu buđi na siru pratite, sledeće savete:
-Držite sir i sva jela od sira u plastičnim posudama.
-Sir uvek držite u frižideru, nemojte da ga držite duže od dva sata na sobnoj temperaturi.
-Takođe nemojte da jedete sir od nepasterizovanog mleka. Nepasterizovano mleko i sir napravljen od njega mogu da sadrže štetne bakterije i nisu bezbedni za jelo ili kuvanje.

izvor www.blic.co.yu


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana