posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Carske palate para vrede  (Read 2016 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Carske palate para vrede
« on: 02-09-2006, 02:48:34 »

U projekat „Dunav - reka saradnje“ Evropska unija planira da uloži više stotina miliona evra. To bi mogao da bude pokazatelj našoj Vladi da ozbiljnije razmisli o ulaganju u arheološke lokalitete u Srbiji, u njegovoj blizini, poput Viminacijuma, Medijane, Rolumijane, Šarkamena, Sirmijuma i Justinijane prime, ne samo radi očuvanja istorijskog i kulturnog nasleđa, već i zbog činjenice da uložena sredstva mogu višestruko da se vrate.

Viminacijum
Požarevcu je iz Nacionalnog investicionog programa odobreno 310.000 evra za infrastrukturu Viminacijuma, čime će moći da se uredi pristanište i putevi. Dunavom kroz turističke ture prođe 600 evropskih belih lađa, od kojih bi najmanje oko 200 moglo tu da pristane. Računa se da bi Viminacijum moglo da poseti godišnje i 100.000 stranih turista koji bi državi doneli deset milijardi evra. Lokalitet, dosta poharan od lovaca na blago, zbog čega se nađeni predmeti sada šalju u trezor Narodnog muzeja u Beogradu, krije niz bisera. Jedini je veliki rimski grad, od 40 takvih, iznad kojeg nije niklo novo naselje, a u nekropoli se nalazi najstariji Hristov monogram na svetu sa slikom pretvaranja paganina u hrišćanina. Obilazeći Požarevac, američki ambasador Majkl Polt je obećao da će ga staviti na veb sajt Ambasade SAD u Beogradu! Naša država, pak, tri godine ne može da postavi ni putokaze do njega! Do Viminacijuma se stiže zemljanim putem kroz njive. Arheolozi su saznali da đaci u Beču već uče o Viminacijumu, dok na[a deca o njemu pojma nemaju. Meštanima samo „zinu“ oči kad u novinama pročitaju, kao letos, da je baš tu, pored njih, pronađen carski nakit (kameja, prsten, minđuše i crne perle), tek što su arheolozi malo zagrebali po centru. S malo novca koje dobiju, arheolozi se trude da učine nemoguće: izradili su kopije keramičkih posuda i nakita, trojezični CD, čak i stratešku igru „Tajna imperatorove smrti“ (koju je osmislio postdiplomac Nemanja Mrdić) - sve s ciljem da izgrade brend Viminacijum.

Sirmijum
U jednom od najvažnijih carskih rimskih gradova na tlu Srbije, Francuzi bi trebalo da yastite mozaike u Lapidarijumu sremskomitrovačkog Muzeja. Sirmijum je jedini od carskih gradova iznad kojeg je dignut novi grad. U centru je carska palata gde su na otvorenom mozaici koji će biti prekriveni krovom - za tri godine!

Medijana
Za nekada luksuzni letnjikovac cara Konstantina, kraj Nisa, u Evropi se malo čulo. Sve što se pronađe, prekriva se peskom - da bi se sačuvalo. Jedino što se vidi je moziak, napolju. U Medijani je bilo tridesetak vila. Tri su pronađene, a samo jedna istražena. (Dve su uništene izgradnjom puta Niš - Pirot!) Konstantin je poznat i po tome što je zajedno sa Licinijem, vladarom Sirmijuma, Milanskim ediktom izjednačio hrišćanstvo sa ostalim religijama rimskog carstva. Dakle, ovde su temelji hrišćanske Evrope.

Romulijana
Svetla tačka naše arheologije Feliks Romulijana (Gamzigrad) više nije zmijarnik. Do nje vodi lep put, ima parking, vodu i polako postaje turistička atrakcija. Carsku palatu u dolini Crne reke, odakle je čak 50 eksponata putovalo u Rimini na izložbu o caru Konstantinu, podigao je Gaius Valerius Galerius Maksimianus koji je od čuvara goveda iz tog kraja do titule cezara oženjenog Dioklecijanovom kćerkom prešao put koji liči na bajku sa srećnim krajem. Palatu je podigao u svom rodnom mestu kraj Zaječara. Nazvao ju je po majci Romuli. Na brdu Magura otkriveni su mauzoleji u kojima su sahranjeni Romula i Galerije, gde su apoteozom uzdignuti u božanstva. Priča o pastiru koji je postao veliki ratnik, zatim prvi čovek Rimskog carstva, biće zaokružena i filmom za koji su zainteresovani i Italijani i Nemci. Projekat idealne 3D rekonstrukcije finansiralo je Ministarstvo kulture radi kandidature za listu svetske baštine, povodom čega je ovde upravo boravio predstavnik Uneska.

Šarkamen
Palata Maksimina Daje koju je otkrio još Dragoslav Srejović, 25 kilometara od Negotina. Pretpostavlja se da je dvorski memorijalni kompleks za koji lokalna zajednica ne pokazuje naročito interesovanje i ne uviđa da bi lokalitet mogao postati zlatna koka.

Justinijana prima
Novcem od Evropske unije (126,5 hiljada evra) Caričin grad očišćen je od korova. Justinijanu primu kraj Lebana, narod je prozvao Caričin grad verujući da ga je u blizini rodnog mesta podigao rimski imperator Justinijan Prvi za Teodoru i sebe. Francuska vlada finansira deo iskopavanja, pa se i u svetu čuje o njemu, ali ne nedostaje ni podrška resornog ministarstva - za spasavanje mozaika!

Činjenica je da moramo da merimo je li važnije izgraditi bolnicu ili zaštititi spomenik kulture. Direktor Narodnog muzeja u Zaječaru Bora Dimitrijević sanja o turi „Tragom rimskih carskih gradova“, verujući da je to izvodljivo s malo dobre volje. Dok su rimski imperatori na našem tlu podizali palate (i vojne logore, poput Singidunuma) od njihovog kamena seljaci sazidaše podrume!

Milena Marjanović


--------------------------------------------------------------------------------
BLIC


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana