posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Citostatici-osnovne informacije  (Read 11723 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline vladimir

  • Osnivac Farmacija foruma
  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 2093
  • Gender: Male
  • Ta kakav problem...
Citostatici-osnovne informacije
« on: 31-07-2006, 18:07:54 »

Antineoplastici ili citostatici jesu lijekovi za liječenje zloćudnih tumora (neoplazmi). Riječ neoplazma označava novu tvorevinu u ljudskom tijelu koja nije potrebna. Neoplazme još nazivano tumori. Tumore dijelimo na:
benigne
maligne (karcinome, zloćudne, u narodu poznatije kao rak)
Benigni tumori su tumori čije stanice nisu invazivne (ne šire se u nove metastaze) i takvi tumori obično ne ugrožavaju čovjekov život osim ako se pojave na nezgodnim mjestima kao što su mjesta blizu vitalnih organa ili važnih žila. Maligni tumori, pak, ugrožavaju ljudski život, deformiraju organe i tkiva, a stanice su invazivne i metastaziraju.
Zloćudni tumor je zapravo bolest starih gena. Znanstvenici procijenjuju da ukoliko bismo uspjeli otkloniti sve uzroke bolesti ljudi bi živjeli 150 godina i na kraju svi umirali od raka. Naime, kako vrijeme odmiče tako, pod utjecajem raznih faktora naši geni postaju sve više i više oštećeni. Kad oštećenja dosegnu kritičnu razmjeru tada stanica postaje maligna tj. pretvara se u stanicu raka za koju je karakteristično brzo nekontrolirano množenje i poremećeni metabolizam (abnormalno povećana potrošnja glukoze i sl.). Takve stanice mogu migrirati tijelom i u drugim dijelovima tijela formirati kolonije (metastaze). One se mogu dijeliti bezbroj puta. Zapravo, tkivo tumora je besmrtno - konstrantno se obnavlja dok zdravo tkivo to ne može - prosječna stanica u ljudskom organizmu se podjeli 50 puta - a kancerozna se može replicirati neograničeno puno puta! Iako u našim stanicama postoje mehanizmi za popravljanje oštećenja genetskog materijala ta oštećenja mogu postati prevelika i tada je teško sanirati pogrješke. Važno je istaći da se stanice raka u našem organizmu stalno javljaju. Ali mehanizmi uklanjanja takvih stanica (imunološki sustav) dovoljno su efikasni da takve stanice brzo uklone. Ali ako ti mehanizmi zakažu tada se javljaju razni neobični oblici malignih tumora. Primjerice, oboljeli od AIDS-a često dobiju Kapošijev sarkom, jedan oblik raka.
DNA je osjetljiva tvar a mogu ju promjeniti:
virusi
ionizirajuće zračenje (UV, X, radioaktivno)
kemikalije (benzen...)
toksini
Faktori koji doprinose razvoju kanceroznih stanica jesu loša prehrana (junk food), prehrambeni aditivi, pušenje, loša zaštita na radu (doticaj s industrijskim kemikalijama), zračenja, pretjerano izlaganje suncu, zagađenje okoliša (dioksini iz spalionica smeća!).
Dakako važna stavka je i genska predispozicija. Postoje geni koji su onkogeni - ukoliko se aktiviraju tada dolazi do maligne alteracije stanica. Aktivator može biti i neki vanjski faktor, ali i ne mora. Ukoliko neka osoba ima predispoziciju na maligne tumore velika je vjerojatnost da će i dobiti izlagala se ona rizicima ili ne.
Rak nije samo jedna bolest - ona je kompleks preko nekoliko stotina različitih bolesti od koje svaka zahtjeva poseban pristup. Kažemo da tumori mogu biti:
čvrsti , dadu se operirati (tumori dojke, želuca, debelog crijeva, kože...)
diseminirani, raspršeni po cijelom tijelu (leukemija, Hodgkinov limfom...)

Najčešći oblici raka jesu rak pluća, debelog crijeva, dojke, prostate, grlića, maternice, kože, a također često se javljaju i limfatička i mijeloična leukemija, teratom testisa, Hodgkinov limfom (nešto između tumora i upale) te rak jetre.
Liječenje raka provodi se kirurški (ako je u pitanju tzv "solidni" tumor"), zračenjem ili/i citostaticima. Citostatici su lijekovi koji sprječavaju diobu stanica. Djeluju raznim mehanizmima ali jedno je zajedničko: većina njih je neselektivna i zapravo su i sami citostatici kancerogeni! Oni sprječavaju diobu svih stanica u organizmu pa tako i stanica raka. Liječenje citostaticima je kao, otprilike, da imamo lijepi travnjak na kojem je izraslo nekoliko stručaka korova koji može vrlo brzo prekriti cijeli travnjak i upropastiti ga, a onda to saniramo na način da cijeli travnjak tretiramo najjačim totalnim herbicidom. Zbog toga su stalne nuspojave opadanje kose, pad imunološkog sustava, anemija, i sl. Također, najčešće nuspojave su mučnina i povraćanje. Trik je u tome da stanice raka imaju neobično svojstvo da akumuliraju otrove u sebe i u njima su citostatici koncentriraniji nego u ostalim stanicama. Također, liječenje se provodi u obliku protokola gdje se citostatici kombiniraju, primjenjuju jedno vrijeme a onda se radi prekid. Na taj način se daje vremena zdravim stanicama da se obnove kod se stanice raka koje u sebi više akumuliraju citostatike teže obnavljaju, nakon toga se opet primjenjuje nova kura citostatika i tako nekoliko puta dok se ne postignu značajna poboljšanja. Pa čak i tada se mogu javiti metastaze tj. nove kolonije stanica raka u drugim dijelovima tijela.
Cilj svakog citostatika jest spriječiti dijeljenje stanica u organizmu. Oni to čine različitim mehanizmima stoga kod citostatika razlikujemo:
alkilirajuće pripravke
antimetabolite
biljne alkaloide
citostatske antibiotike
ostale citostatike
hormonalne citostatike

( preuzeto sa www.farmakologija.com )


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana