posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Disleksija  (Read 2865 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Disleksija
« on: 27-06-2006, 12:47:13 »

Disleksija (31.1) je poremećaj čitanja. Ovaj poremećaj karakterišu, prema Vladisavljević S., sledeći elementi: nepoznavanje slova, teškoće u asociranju dva slova, preskakanje slova i manjih reči, teškoće u čitanju višesložnih reči, zamena vokala vokalima, zamena konsonanata, inverzijom slova, poremećenim tempom čitanja, poremećenim držanjem reda kod čitanja, nerazumevanju sadržaja i poremećenim logičkim čitanjem.

    Disleksija je najčešće posledica afazije, pa je u skladu s tim Benson i dao lokalističku podelu disleksija na parieto-temporalnu, okcipitalnu, i frontalnu. Kod parieto-temporalne disleksije imamo kombinovan poremećaj čitanja i pisanja za razliku od okcipitalne disleksije gde se javlja samo poremećaj čitanja, te je zbog toga i nazivamo "čista disleksija". Frontalna disleksija je najblaži oblik disleksije u kojem pojedini pacijenti mogu da pročitaju poneku reč i shvate njeno značenje.

    Ako nije posledica afazije, disleksija se obično javlja ranije u detinjstvu, odnosno pri samom početku obučavanja u pisanju. Kada se disleksija javi u kasnijem životnom dobu obično je blaže prirode i podložnija korekciji.

http://www.defektologija.net/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=61&limit=1&limitstart=2


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana