posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Dojenje  (Read 2020 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Dojenje
« on: 22-08-2006, 03:39:01 »

HUMANO MLEKO ILI MLEKO MAJKE JE UVEK NAJBOLJA I NEZAMENLJIVA
HRANA ZA ODOJČE U PRVA 4-6 MESECI ŽIVOTA.

PRIRODNA ISHRANA
Prirodna ishrana je ishrana na grudima majke, odnosno ishrana majčinim mlekom. Prirodna ishrana je optimalna hrana za odojče.

RAZLOZI U PRILOG DOJENJU
1. Biohemijski sastav majčinog mleka je prilagođen potrebama novorođenčeta,
2. Optimalna svarljivost majčinog mleka,
3. Zaštita deteta od infekcije,
4. Prevencija alergije,
5. Podsticanje emotivne veze između majke i deteta,
6. Najjeftinija ishrana.

SASTAV MAJČINOG ILI HUMANOG MLEKA
Humano mleko prolazi kroz tri faze laktacije - kolostrum, prelazno mleko, zrelo mleko. Svako od njih ima svoje osobenosti.

KOLOSTRUM - se luči u trudnoći, a završava lučenje u prvih 5 dana nakon porođaja. Izgled kolostruma se menja od guste, viskozne, bledo-žute tečnosti u trudnoći do žute tečnosti posle porođaja. I količina se menja, u trudnoći je mala, a povećava se nakon porođaja. Sadržaj proteina u kolostrumu je veći nego u zrelom mleku. Količina masti je promenljiva. Koncentracija laktoze (mlečnog šećera) je mala prvog dana po rođenju, ali kasnije ubrzano raste. Vrednosti minerala (natrijum, kalijum) su visoke na rođenju, a kasnije se smanjuju. U kolostrumu se nalazi veća količina vitamina, posebno vitamina A i karotena što daje žutu boju. U kolostrumu je naročito visok sadržaj komponentni imunološkog sistema.

PRELAZNO MLEKO - luči se 15 dana. Prelazno mleko ima više nutritivnih elemenata (masti, laktoza). Pri kraju prvog meseca od porođaja nastaje zrelo mleko.

ZRELO MLEKO - je neprovidna bela tečnost sa primesama žute boje (od karotena) i plavičaste (od vitamina B2) boje. U zrelom mleku se nalazi preko stotinu različitih sastojaka.

SASTAV KOLOSTRUMA, ZRELOG MAJČINOG MLEKA I KRAVLJEG MLEKA:
   
    Sastojci u 100 ml Kolostrum  Humano mleko Kravlje mleko
Voda, gr 86,9  87,6  87,3
Belančevine, gr 2,5  1,2  3,2
Ugljeni hidrati, gr 7,5 7,0 4,8
Masti, gr 2,8   3,8 3,7
Minerali, gr 0,3   0,2 0,7
   
 
         
    ULOGA HUMANOG MLEKA - humano mleko ima brojna svojstva i značajne prednosti. A to su:
Nutritivna svojstva - humano mleko zadovoljava nutritivne potrebe odojčeta u prva 4- 6. meseci života, osim u vitaminu D i gvožđu. Energetska vrednost mleka je oko 280 kJ/100 ml. Količina izlučenog mleka je 600 do 850 ml/dan.
Antiinfektivna svojstva - odojčad na prirodnoj ishrani retko obolevaju od različitih infekcija, posebno infekcija digestivnog i respiratornog trakta. U humanom mleku se nalaze antibakterijska i antivirusna antitela.
Antialergijska svojstva - humano mleko ne sadrži sastojke koji su odgovorni za nastanak alergije.
Ostala svojstva - Dojenje intenzivno zadovoljava majku i dete na psihološkom i emocionalnom planu. Za dete je sve zadovoljstvo, a za majku sigurnost. Humano mleko je uvek sterilno, uvek pripremljeno za podoj, a sa ekonomske strane najjeftinije.
Brojne hemijske materije prelaze humanim mlekom u organizam odojčeta dok nono3 i deluju negativno na organizam deteta. Upotreba alkohola i pušenje je kod doilja potpuno zabranjeno.
Lekovi koji su kontraindikovani u toku dojenja - analgetici, antikoagulansi, hormoni, neki antibiotici (tetraciklini, hloramfenikol, baktrim), citostatici, antituberkulotici.

Majka doilja pravilnom ishranom i zdravim životom obezbeđuje svom detetu najbolju hranu u prva 4-6 meseca života. Želja majke da doji svoje odojče je važan faktor za sekreciju mleka.
Razumevanje porodice i psihički mir takođe utiču povoljno na sekreciju mleka i uspešno dojenje.
 
<a href="http://www.zcza.org.yu/s024.htm" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana