posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Epilepsija nije bauk  (Read 2818 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Epilepsija nije bauk
« on: 16-07-2006, 03:42:34 »

| Izvor: B92 
Beograd -- Procenjuje se da u Srbiji oko 80.000 ljudi boluje od epilepsije, a polovina prvi napad doživi pre puberteta.

Zbog straha i nepoznavanja te bolesti deca teško prihvataju one koji se razlikuju, pa je, radi otklanjanja predrasuda i stigmi, u letnjem kampu na Divčibarama organizovano druženje dece koja boluju od epilepsije i drugih vršnjaka.

Dvadesetoro dece iz cele Srbije, školskog uzrasta od V do VIII razreda, proteklu nedelju je provelo u letnjem kampu na Divčibarama. Reč je o deci kod kojih je epilepsija dobro kontolisana, ali su ona neprekidno bila pod nadzorom lekara Milana Borkovića iz Klinike za neurologiju i psihijatriju. "Epileptični napad ne izgleda lepo, a onaj ko ga vidi uplaši se za bolesnika i pomisli da će u tom momentu on umreti. To je jedan od razloga što su takva dece stigmatizovana jer ni deca ni roditelji ne znaju dovoljno o epilepsiji. Svrha kampa je da se deca koja su zdrava upoznaju s decom koja imaju epilepsiju i da se tako skine beleg dece koja imaju epilepsiju", kaže Borković.

Epilepsija je izlečiva za dve trećine obolelih. "Ja sam Jovana Marković i došla sam sa ostalom decom. Pitale su me neke drugarice od čega sam bolesna, ali nije to ništa strašno, niko nema ozbiljan problem. Lepo se družimo i sad sam stekla mnogo prijatelja, a verovatno ćemo se i dopisivati i dolaziti jedni kod drugih".

"Zovem se Magdalena Miljkov, imam 12 godina. Ovde sam upoznala dosta dece, većina ima epilepsiju. Ništa nisam znala ranije o deci koja imaju epilepsiju i pitala sam čak i lekara nešto što me je baš zanimalo, da li se oni normalno ponašaju i šta može da im se desi. To su sad moji drugari i normalno se družimo, sve normalno".

Sedmodnevni boravak za 20 dece obezbedila je farmaceutska kuća Glakso-Smit-Klajn i Klinika za neurologiju i psihijatriju dece i omladine.
 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana