posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Etanol i globalno zagrevanje  (Read 2499 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Etanol i globalno zagrevanje
« on: 29-06-2006, 12:24:13 »

Izvor: Beta
Tokio -- Japan namerava da se protiv globalnog otopljavanja bori novim propisom da se sva vozila kreću na mešavini etanola i običnog benzina.

Nova politika Ministarstva za životnu sredinu zahteva da od 2010. motori svih novih automobila budu u stanju da rade na smesi od 10 procenata etanola - alkoholnog goriva od kukuruza ili šećera - i 90 proceneta benzina, saopštio je danas predstavnik Ministarstva.

Prebacivanje na etanol podvlači hitnost koju osećaju razvijene zemlje u pokušaju da zauzdaju učinke gasova, koji proizvode efekat staklene bašte, i smanje zavisnost od uvozne nafte.

Mešavine sa etanolom već su u širokoj upotrebi u Brazilu, a juče su proizvođači automobila u SAD objavili planove udvostručenja produkcije vozila koja koriste takozvanu fleksibilnu tehnologiju goriva do 2010.

Japan trenutno dozvoljava mešavinu do 3 procenta etanola na svojim pumpama, ali praktično nema automobila koji koriste to gorivo.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana