posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Farmakozomi  (Read 4863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Farmakozomi
« on: 04-10-2010, 17:35:36 »

Razliciti tipovi vezikularnih sistema kao sto su lipozomi, niozomi(polioksietilenski etri masnih alkohola), transferzomi (http://en.wikipedia.org/wiki/Transfersome) i farmakozomi* itd su razvijeni za transport i ciljanje aktivnih supstanci.  Farmakozome su koloidne disperzije lekova kovalentno vezanih za lipide i mogu postojati kao ultrafini vezikularni, micelarni i heksagonalni agregati zavisno od hemijske strukture kompleksa lek-lipid.

nastavak -> http://farmavitar.net/life-science-article/pharmacosomes

*To su ambifilni fosfolipidni kompleksi lekova koji imaju aktivan vodonik za vezivanje sa fosfolipidima. Farmakozomi su pripremljeni za razlicite nesteroidne antiinflamatorne lekove, proteine i kardiovaskularne lekove i antineoplastike. Razvijanjem farmakozoma lekova otkriveno je da oni poboljsavaju apsorpciju i minimiziraju gastrointestinalnu toksicnost.
Izvor: http://www.biomedsearch.com/nih/Pharmacosomes-lipid-based-new-drug/19519287.html

Lipozomi (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,17900.msg242320.html) 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana