posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Kleopatra koristila lekovitu šminku  (Read 4347 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sokobiv

  • Elitni clan
  • **
  • Posts: 299
Kleopatra koristila lekovitu šminku
« on: 13-01-2010, 21:08:53 »

Crna upadljiva šminka koju su koristili drevni Egipćani, ne samo da ih je čuvala od uroka već ih je štitila i od raznih očnih bolesti, tvrde naučnici pariskog muzeja Luvr i francuskog istraživačkog instituta CNRS.

'Teška' šminka na očima drevnih Egipćana, kakvu je nosila i sama Kleopatra, pored estetskih imala je i lekovita svojstva jer je štitila oči od upala, naveli su francuski istraživači u studiji objavljenoj u časopisu "Analitikal kemistri" (Analytical Chemistry).

Za pripremanje šminke od olova i olovnih soli koju su pre 4.000 godina Egipćani koristili kako bi naglasili oči bilo je potrebno i po nekoliko sedmica, objasnio je Filip Valter, koautor studije.

"Znali smo da su i stari Grci i Rimljani pominjali da ta šminka ima lekovita dejstva, ali smo želeli da ustanovimo tačno na koji način je ona delovala", kaže on.

Uvreženo mišljenje je da je olovo veoma štetno za zdravlje. Međutim, istraživači su ustanovili da kada se koristi u sasvim malim dozama olovo ne uništava ćelije već proizvodi molekul - azotni oksid, koji podstiče imuni sistem da se brani od bakterija koje mogu ugroziti oči.

Izvor: (Tanjug)
« Last Edit: 13-01-2010, 21:56:47 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana