posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Kontrolišite psorijazu  (Read 22243 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Kontrolišite psorijazu
« on: 23-05-2006, 13:04:23 »

Kad neupućen čovek vidi obolelog od psorijaze, obično uplašeno ustukne i pita: „Je l’ to prelazno?“ Čak i kad dobije informaciju da nije, drži se podalje od „kužnog“. Stoga je većina bolesnika prinuđena da nosi maksimalno zatvorenu odeću, nerado prilazi nepoznatima i retko se rukuje jer ne zna kako će ljudi reagovati na njihov izgled.

Kakva je to bolest?

Odjednom, negde u dubini našeg imunološkog sistema dolazi do „kvara“ i T ćelije (limfociti) počinju agresivno da se ponašaju prema ćelijama kože. Ove, sa svoje strane, postaju upaljene, dele se i umiru sumanutom brzinom. Čitave „planine“ odumrlih ćelija slažu se jedna na drugu i na telu se pojavljuju crvene, hrapave naslage, pokrivene tankim srebrnastobelim ljuspicama, koje otpadaju sa čoveka čak i dok svlači odeću (kao perut, samo mnogo više). Čim se pojave, te naslage se brzo povećavaju. Umesto obrazovanja nove sveže kože, ta mesta svrbe i zatežu. Tako počinje psorijaza.

Kada napada

Naučnici za sada nisu do kraja odgonetnuli zašto organizam odjednom počinje da se buni. Pretpostavlja se da za to treba da se stekne nekoliko uslova istovremeno. U početku se unutar organizma „priprema teren“. Recimo, dete se rađa s defektima u strukturi kože i nasleđuje od roditelja povišenu sklonost ćelija da se dele (na primer, kod 20 odsto pacijenata neko od rodbine boluje od psorijaze). Ili dolazi do promena u endokrinom, nervnom i imunološkom sistemu, do poremećaja razmene materija. A samu bolest aktivira neka stresna situacija, recimo gubitak voljene osobe, nesrećna ljubav, traume ili opekotine od sunca.

Od glave do pete

Psorijaza se ispoljava različito. Kod nekih se na koži pojavljuje sitne tačke kao vrh čiode i čovek ne mora ni da se leči. Drugi imaju manje sreće: pločice veličine monete pojavljuju se na laktovima, kolenima i glavi. Ali psorijaza se može pojaviti bilo gde: na licu, tabanima, genitalijama, pa čak i noktima. Obično su pločice simetrične na levoj i desnoj strani tela. Česta je pojava psorijaza noktiju, koja se brka s gljivičnom infekcijom, ali nije. Na pločici nokta pojavljuju se mala udubljenja i žute fleke, nokat postaje zadebljan i ispod njega se stvaraju naslage kože.
Kontrolišite bolest

- Odmarajte.

- Čuvajte se rashlađivanja organizma i prehlade.

- Pazite da vam koža ne dođe u dodir s benzinom, rastvaračima i hemikalijama koje koristimo u domaćinstvu.

- Nemojte dugo boraviti u prostoriji s klima-uređajem jer isušuje kožu.

- Nemojte se kupati u vodi s mirišljavim solima bez konsultacije s lekrom.

- Umereno konzumirajte alkohol.
Lečenje

Kad se psorijaza jednom pojavila, pacijent će do kraja života morati da se bori protiv suvih pločica na koži. Ali ako se sprovodi odgovarajuća terapija, periodi remisije (kad na koži nema perutanja) mogu trajati i više od godinu dana ili nekoliko meseci - zavisno od stanja organizma.

U početku je lečenje orijentisano na uklanjanje ljuspica redovnim pranjem i struganjem zadebljale kože i mazanjem kreme na bazi salicilne kiseline. Postoje brojni preparati za lečenje psorijaze i svaki od njih ima svoje karakteristike, neželjena dejstva i kontraindikacije tako da samo stručnjak može da odredi koji vam lek odgovara.

Upala se smiruje pomoću krema na bazi kortikosteroida. Blagotvorno deluje i sunčanje, naročito u kombinaciji s vazdušnim kupkama i morskom vodom. Sunčanje se preporučuje u jutarnjim i poslepodnevnim sat ima.

CDC/JS


Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #1 on: 04-05-2007, 09:16:50 »
Hm... odgovarajuci na ovu poruku, dobih upozorenje... "ova je tema neaktivna bar 120 dana... bla, bla..."

120 dana nezainteresovanosti je mnogo za moj ukus.

Todor Jovanovic... Rascupani genije/sarlatan ima odgovor na ovo pitanje. Molim da sacekate, ako vas interesuje, a 120 dana svedoci o tome da bas i nije hitno, da pogledam njegove knjige i srocim valjan odgovor.

Rezime: po recenom Todoru (geniju/sarlatanu, kako god hocete, ja vise volim prvu odrednicu...) psorijaza je duboka, preduboka reakcija... alergija na sebe samog, na zivot kakav imamo, na sve sto nas okruzuje...

Molim za strpljenje. Profa ce vec obezbediti odgovor.

Offline katarina

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1543
 • Gender: Female
 • Budi svoja!
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #2 on: 04-05-2007, 19:58:59 »
Evo nesto o Dr. Jovanovicu do vi ne napisete...


Prim. dr. sc. Todor I. Jovanović posvetio je svoj dugogodišnji istraživački rad borbi sa navodno neizlečivim, stečenim bolestima i na planu imunologije dao je nesumnjiv doprinos razumevanju mnogih metaboličkih i imunoloških procesa u ljudskom organizmu.

Četrdesetogodišnji rad na polju imunobiologije krunisan je preparatom "TODoXIN®", koji je kroz svoju dugogodišnju primenu pokazao da je kao dodatak ishrani zdravih i obolelih osoba delotvoran u obnovi energetskog balansa i imunskog sistema organizma. Posebnu pažnju prim. dr. sc. Todor Jovanović posvećuje osobama koje imaju HIV/AIDS i kancerozna oboljenja.

Svoja istraživanja obavljao je na uglednim svetskim ustanovama i sarađivao sa najvećim stručnjacima na ovom polju nauke. Karolinški institut iz Stokholma kaže u svojoj oceni da je "TODoXIN®" snažan aktivator imunobiološkog sistema. Uz veliku pomoć naučnika sa Nacionalnog instituta za kancer, iz Betezde, u SAD, takođe je obavljeno detaljno ispitivanje preparata "TODoXIN®".
Krajem 1991. godine, pošto je bio odlučio da svoj "TODoXIN®" verifikuje u nekoj od značajnih svetskih laboratorija, obratio se kanadskoj Nacionalnoj laboratoriju u Torontou, koja svoje filijale ima na svih pet kontinenata. Rezultati istraživanja bili su impresivni i prvi put su detektovane reaktivne supstance ovog preparata.

Jedna od najvećih svetskih konferencija o HIV/AIDS održana je 1994. godine u Jokohami, u Japanu. Tamo je prim. dr. sc. Todor I. Jovanović prijavio dva rada. Koautori na prvom radu bili su naučnici iz Nacionalnog instituta za kancer, iz SAD, a na drugom naučnici iz Karolinškog instituta u Stokholmu. Prim. dr. sc. Todor I. Jovanović učestvovao je i na 11. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u, 1996. godine u Vankuveru, na kojoj je takođe imao prijavljen i prihvaćen rad.

Međutim, ono što se na Svetskoj konferenciji o AIDS-u u Jokohami, 1994. godine bilo dogodilo "Beneton"-u kao najvećem darodavcu za lečenje dece obolele od HIV/AIDS infekcije - kada su njihovi radovi izbačeni iz programa konferencije zato što rezultati nisu odgovarali stavovima farmaceutske industrije - desilo se u Vankuveru "TODoXIN®"-u. Na svim štandovima nalazili su se prospekti, zakupljene su sale, došli su Kanadska televizija i novinari, eminentni stručnjaci sa Instituta "Robert Koh" iz Berlina, Instituta "Paster" iz Pariza i drugih svetskih instituta, bile su uplaćene kotizacije. Oko 15% dokumentacije Instituta "Robert Koh", kao izveštaj sa ove konferencije, bila je, pored 1.500 radova, posvećena programu "TODoXIN®" kao jedinoj terapiji koja obećava. Prezentaciju "TODoXIN®"-a, koja je trajala 80 minuta, radio je Klajv Lavdej, redovni profesor virusologije i imunologije na Medicinskom fakultetu u Londonu, koji je direktor referentne laboratorije na Kraljevskoj slobodnoj bolnici (Royal Free Hospital), koju je opremila i finansirala Evropska unija i koja je ovlašćena za odobravanje lekova u Evropi. Snimljen je i film. Jedinstvena ocena bila je da je terapija "TODoXIN®" jedina koja obećava u daljoj borbi protiv HIV-a. Uprkos tome, rad nije objavljen u okviru radova predstavljenih na ovoj konferenciji. Ipak, taj rad je pre konferencije objavljen u časopisu "raum&zeit". (Jovanović, T., Tedder, R. S., Loveday, C., Kaye, S., Nasartnam, S.: "Produžena virusološka i klinička delotvornost 'TODoXIN'-a u lečenju HIV-1infekcije" ("The prolonged virological and clinical efficacy of Todoxin in the treatment of HIV-1 infection"), "raum&zeit", Nr. 82, 1996, 81 - 93)

Godine 1998, na konferenciji u Ženevi, program "TODoXIN®" je propraćen sa izuzetnim zanimanjem i ponovo je ocenjen kao jedina terapija koja obećava.


Od 1993. godine prim. dr. sc. Todor I. Jovanović sarađivao je sa prvom ekipom koja je razvila jednu od najefikasnijih metoda PCR u svetu i koja je kontrolisala "CONCORD" i "DELTA" studiju i oborio je dotadašnju standardnu terapiju protiv HIV-a nukleozidnim analogonima.

Sada živi i radi u Beogradu. Ima biljnu apoteku, pogon za proizvodnju dijetetskog proizvoda "TODoXIN®", na bazi meda i bilja, pogon za liofilizaciju na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i eksperimentalnu farmu domaćih životinja. Napisao je 6 knjiga i 5 radio drama. U pripremi su još 2 knjige (o najnovijim viđenjima suprotstavljanja kanceru i AIDS-u).

Offline Adonis_Vernalis

 • Profesor farmakognozije
 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 1840
 • Gender: Male
 • The Point of No Return...
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #3 on: 07-05-2007, 09:28:53 »
Hvala, Katarina...

To bi za pocetak bilo dovoljno. Argumente "protiv" ostavljam njegovim oponentima. Ja sam "za".

A i knjige su mu, vec odavno, u prodaji. Jedna se zove "Srbiji na zdravlje". Ocistite je od "ideoloskih" odrednica, pa ce vam ostati mnogo toga nad cime se valja zamisliti.

Offline Masha

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2339
 • Gender: Female
 • Budi gospodar svoje volje, sluga svoje savesti.
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #4 on: 17-05-2007, 19:06:35 »
Leti se pojačava psorijaza

Ukoliko patite od psorijaze, trebalo bi da se posebno pripremite za letnje dane. Naime, tokom leta koža je izložena spoljašnjim uticajima - suncu, vetru i kiši, a to sve pojačava promene na koži.

Tačan uzrok ove bolesti nije poznat. U većini slučajeva je nasledna. Ostali faktori rizika koji podstiču razvoj psorijaze podrazumevaju oštećenja odbrambenog sistema, hladnu i suvu klimu, povrede kože, upalu i stres, a u poslednje vreme nisu retke ni reakcije na izvesne lekove.
Znaci psorijaze variraju u oblicima i veličini. Kod nekih bolesnika može biti umerena, samo mestimično prisutna, a kod drugih opsežna, može da izazove svrab i napetost, pa čak i ozbiljnu estetsku smetnju. Dijagnostički su značajni znaci na noktima koji obuhvataju promenu boje, brazdanje ili čak odvajanje nokta. Ne postoji specifična terapija. Koriste se kreme, losioni i šamponi, kao i fototerapija ultraljubičastim svetlom, i lekovi poput ciklosporina koji deluje na odbrambeni sistem. Neretko, simptomi spontano nestaju i bez lečenja, da bi se, nakon nekog vremena, ponovo pojavili. Ukoliko patite od psorijaze, trudite se da tokom leta izbegavate vreme najjačeg sunčanog zračenja između 10 i 18 časova, obavezno nosite šešir, mažite kožu kremama s visokim zaštitnim faktorom, i pijte dosta tečnosti.

Promene kod psorijaze
Ćelije kože sazrevaju i menjaju se svakih 28 dana kod zdravih osoba pri čemu novi sloj kože zameni stari koji se oljušti. Međutim, kod osoba obolelih od psorijaze kožne ćelije ne sazrevaju nego se pomeraju prema površini tokom tri do šest dana stvarajući tzv. naslage.

izvor www.blic.co.yu

Offline Smrda

 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3039
 • Gender: Female
 • i tako......
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #5 on: 18-05-2007, 00:25:15 »
evo nekih adresa
www.torexin.co.yu
www.knjizara.co.yu/pls/sasa/knjizara.knjiga?k_id=21022 - 7k
www.torexin.com
www.psorijaza.com
www.psorijaza.net
www.psorijaza.org


postoji to neko lecenje garra rufa ribicama,
tako nesto...
to su ribe slicne smovima,i cilj je da "pojedu" psorijazu...
kako,ne znam?
ali kad nadjem,cu da napisem ovcde..

i,da mislim da jeste bolest koja nastaje usred stresa,
bar tako kazu istrazivanja.,...
a i to kad nadjem cu da napisem...
(ja nisam ni videla ovu temu..cccc...)

Offline AquArius

 • .. sfumato ..
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3329
 • Gender: Female
 • AnAnymous
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #6 on: 18-05-2007, 11:00:05 »
ja sam gledala lecenje tim ribicama,
cini mi se da to uopste jefrino
a ni dostupno nije ..

sta znam
ali znacu vise
kad smrda nadje

 :>


Offline Smrda

 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3039
 • Gender: Female
 • i tako......
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #7 on: 18-05-2007, 14:52:40 »
Psorijaza
Što je psorijaza ?
Psorijaza je kronična bolest kože. Simptomi se sastoje od crvenih mrlja prekrivenih bijelim ljuskicama. Kod psorijaze stanice se razmnožavaju brže nego obično, pa ne mogu proizvoditi "keratin", tvar koja koži daje tvrdu površinu.

Osip se kod psorijaze može se pojaviti posvuda po tijelu, ali najčešće na laktovima i koljenima, po trupu i na tjemenu.

Psorijaza se također može pojaviti u obliku malih točkica na koži i kao vrlo crvena koža, primjerice pod pazuhom, u preponama i na ženskim spolnim organima. Takve pojave psorijaze mogu se pojaviti čak i na šakama, stopalima i noktima.

Stručnjaci smatraju da je psorijaza tzv.autoimuna bolest pri kojoj imunološki sistem uzrokuje upalu kože, a često i zglobova. Kronična upala zglobova uz psorijazu naziva se psorijatični artritis.

Što uzrokuje psorijazu?
Uzrok pojave psorijaze nije objašnjen. Čini se da nasljeđe (geni) igra veliku ulogu u sklonosti razvijanju te bolesti. Osim nasljeđa u igri su i drugi faktori pri početku bolesti i njezinu tijeku, kao i stanovite infekcije i stres.

 

Rezultat tretmana ribica

Tko dobiva psorijazu?
Psorijaza može nastati bilo kada u životu. Ipak, ona često prijeti mladim osobama. Polovica oboli od te bolesti prije svoje 25. godine. Čak i mala djeca mogu oboljeti od psorijaze, ali to nije tako uobičajeno. Psorijaza ugrožava otprilike isti broj muškaraca i žena.

Garra Rufa - "riba doktor"
Latinski naziv ribice je Garra Rufa, ona pripada porodici (Cyprinidae) šarana. Od dvije ili tri vrste porodice(Cyprinidae) šarana, samo Garra Rufa ima ljekovit efekat. Životni vijek ribice traje od 4-6 godina, i može narasti u prosjeku do 9-12 cm. Živi u termalnim, slatkim riječnim vodama Azijskog kontinenta.

Prirodna staništa ribice nalaze se na sjevernom dijelu pokrajine Anatolije, gdje se nalaze topli termalni izvori, blizu malog grada Kangal u Turskoj.

GARRA RUFA

Njihova staništa protežu se od jugoistočne Azije preko Irana, Iraka, istočne Turske i rijeka Eufrat i Tigris. Njihovo terapeutsko dijelovanje razvilo se samo na 36 °C toplim termalnim vodama Kangala.

Garra Rufa je već stotine godina poznata kao Doctorfish. U normalnim uvjetima ribice se hrane sićušnim organizmima koji žive u temalnim vodama, a nema ih dovoljno.

Nedostatak proteina ribice su nadoknađivale "grickajući" odumrle ljuskice kože na ljudima, koji su boravili u termalnim vodama.

Tako su primijećena ljekovita svojstva mikro-pilinga koje su obavljale ribice Garra Rufa u liječenju Psorijaze, neurodermitisa i ekcema.

Tokom tretmana "grickajući" ribica luči enzim dithranol (anthralin) koji spriječava brzi razvoj stanica kože, suzbijajući Psorijazu.


Tretman Garra Rufa ribicama - Ihtioterapija
Tretman može pomoći u liječenju raznih kožnih bolesti (Psorijaza, Neurodermitis, akne i ekcemi). Prvi rezultati su vidljivi već nakon 7-8 dana. Završetkom tretmana nestaju ljuskice, crvenilo i koža je glatka bez svrbeža i peckanja.

Tretman se odvija u bazenu od 700 l, gdje osoba boravi sa ribicama u zagrijanoj vodi 35 °C.

Osoba boravi u bazenu dva sata, pri takvoj temperaturi ribicama se ubrzava metabolizam,instinktivno počnu s mikro-pilingom grickajući oboljele dijelove tijela i lučeći pri tom enzim dithranol koji sprečava razvijanje Psorijaze.

Važno: Nekoliko dana prije tretmana treba prestati s upotrebom kortikosteroidnih krema, jer mogu naškoditi ribama.

VIDEO TRETMAN

Tokom tretmana treba izbjegavati konzumiranje alkohola, jer može suzbijati radnju riba.

Higijena

Provodimo stroga pravila higijene. Osoba koja dolazi i obavlja tretmane ne dijeli bazen ni sa jednom osobom, znači bazen koristi samo "ona" 21 dan tretmana. Svaka osoba mora pri dolasku na prvi tretman mora imati najnovije nalaze, koje se rade po dogovoru pri rezervaciji.


JEDNA OD NAŠIH TERAPIJSKIH KADA

U toku tretmana voda se mijenja više puta. Voda iz bazena prolazi kroz UV sterilizatore i posebne filtre na bazi mehaničkog filtra i aktivnog ugljena. Vrlo je važno da se osoba pridržava uputa koje dobije prije početka tretmana.

Briga za kožu tokom tretmana... 

-prije svakog tretmana istuširati se vrućim tušem, bez upotrebe sapuna ili šampona.

-preporučujemo obrijati dijelove tijela koji su pokriveni dlakama kako bi se olakšao rad ribama. Za liječenje oboljelog vlasišta, glavu je potrebno obrijati.

-poslije svakog tretmana Garra Rufa ribica za bržu regeneraciju kože, preporučujemo upotrebu solarija 8-16 minuta.

-Tretman traje: 21 dan - Uključuje dva sata tretmana na dan/osoba.Tretmani u liječenju psorijaze, neurodermitisa, akni i ekcema

- Tretman traje: 15 dana : - Uključuje 2 - 4 sata tretmana( po izboru)na dan/osoba. Tretmani u liječenju psorijaze, neurodermitisa, akni i ekcema.

- Tretman traje: 7 dana : - Uključuje dva sata tretmana na dan/osoba. Tretman se preporučuje kod problematične kože kao preventivna njega tijela za čišću i glađu kožu

www.psorijaza.net
*********************************************************************************

Masaža ribicama odvija se u malom bazenu, gdje je voda zagrijana na 36 stupnjeva Celzija. Ribe instinktivno odluèe koje dijelove oboljele kože æe poèeti èistiti.

Što se dešava za vrijeme tretmana?
Zbog povišene temperature vode ribicama se ubrza rad metabolizma i zbog toga ogladne. Ribicama ljudska koža služi kao nadomjestak njihovog pomanjkanja bjelanèevina.One èiste rane i izluèuju enzim ditranol. Odumrlu kožu ribice pojedu komad po komad.
Za vrijeme terapije osoba ne smije piti alkohol ni upotrebljavati kortizonske kreme jer to odbija ribice.

Tretman traje 7,15 ili 21 dan - 2 do 4 sata dnevno ili po dogovoru.
 

www.psorijaza.org

********************************************


meni je jasno sta ribice rade,
ali mi nije najjasnije sta se sa kozom desava nakon sto se ribice nazderu
i nabave sve te belancevine...hmmmm

eto,toliko za sad...
ali nacicu jos nesto..
i,da.
Ja ne mogu nigde da nadjem bilo sta sto povezuje Todora Jovanovica sa psorijazom :wall: :wall:
Adonise  :help2:
 :wink:


Offline Smrda

 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3039
 • Gender: Female
 • i tako......
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #8 on: 18-05-2007, 22:11:28 »
evo jos nesto...
jos nekih izvora
www.psoriasis.org
www.psoriasis.net
www.info-med.cg.yu
www.infobih.com/link.asp?link_id=3989&locale=bs - 15k

*************************
Psorijaza
Što je psorijaza?
Psorijaza je bolest kože, koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, oštro ograničenih žarišta koja mogu biti različite veličine. Ta su žarišta prekrivena srebrnasto-bijelim ljuskama.
Najčešće zahvaća područje vlasišta, laktova, koljena i donji dio leđa (lumbosakralna regija). Osim kože, obično su zahvaćeni i oštećeni nokti.
Ponekad je bolest tako blaga da ljudi ni ne znaju da je imaju, no s druge strane poneki slučajevi psorijaze mogu zahvatiti vrlo velike površine tijela.
Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu.

Učestalost

Bolest je vrlo česta. Od psorijaze u SAD-u i Europi boluje 1-2% stanovništva. U Japanu je s druge strane bolest rijetka. To povezujemo s činjenicom da u učestalosti važnu ulogu imaju klimatski, društveni i gospodarski faktori.

Što uzrokuje nastanak psorijaze?

Uzrok bolesti je nepoznat, no kod 60-70% slučajeva u bližoj ili široj obitelji još netko ima psorijazu, što dovodi do zaključka da postoji veza između psorijaze i naslijeđa, no treba istaknuti da se nasljeđuju sklonosti za pojavu psorijaze.

Zadnja otkrića ukazuju na abnormalnosti u funkciji bijelih krvnih stanica, koje aktiviraju upalnu reakciju kože, što dovodi do prebrzog propadanja i gubitka kožnih stanica (svaka 3-4 dana).
Bolesnici obično primijete nova obilježja od 10 do 14 dana nakon što je koža porezana, ogrebena, trljana ili izgorjela na suncu.
Psorijaza se može također aktivirati  i nekim infekcijama (npr. streptokokne bolesti gornjih dišnih puteva i tonzilitis), kao i nekim lijekovima (antimalarici, litij).

Vrste psorijaze

Postoji više oblika bolesti. Različitosti su u trajanju, lokalizaciji te obliku i površini zahvaćenosti psorijazom.
Najčešći oblik (psoriasis vulgaris) počinje malom crvenom tvorbom u razini kože, koja se postupno uzdigne iznad razine kože, a na njezinoj površini se pojave srebrnasto-bijele ljuske.
Laktovi, koljena, prepone i genitalije, ruke, noge, dlanovi i tabani, vlasište i lice, nokti najčešća su mjesta zahvaćena psorijazom. Obično su promjene obostrane.
Nokti zahvaćeni psorijazom u početku izgledaju kao da su nabodeni iglom, kasnije zadebljaju, postaju lomljivi, odižu se od podloge i konačno ispadaju.
Djecu i adolescente najčešće zahvaća psorijaza čije su promjene na koži veličine kapi (psoriasis guttata), a obično se pojavljuje nakon upale grla te se sama povuče nakon nekog vremena.
Do 30% ljudi koji imaju psorijazu osjeća simptome upale zglobova, a 5-10% može imati i funkcionalne smetnje (psoriasis arthropathica).
Poseban oblik psorijaze (psoriasis pustulosa) karakteriziran je pojavom mjehurića ispunjenih gnojnim sadržajem.

Kako dijagnosticirati psorijazu?

Obavezno posjetiti dermatologa koji će pravilnu dijagnozu postaviti temeljem detaljnog pregleda, a potvrdit će ju histološkom pretragom.

Kako se liječi psorijaza?

Cilj je da se smanji upala i kontroliraju oštećenja na koži. Liječenje se određuje prema pacijentovu zdravlju, godinama, načinu života te ozbiljnosti, tj. težini psorijaze.
Razlikujemo lokalnu i opću terapiju te fototerapiju.
U lokalnoj terapiji primjenjuju se keratolitici (najčešće salicilna kiselina), antipsorijatici, fluorirani glukokortikoidi, kalcipotriol i A-vitaminska kiselina.
U općoj terapiji upotrebljavaju se retinoidi, imunosupresivi te vrlo rijetko citostatici.
Lokalni kortikosteroidi i njihove kombinacije s keratoliticima (betametazon-dipropionat i salicilna kiselina) vrlo su učinkoviti u liječenju psorijaze.

Kako si još možete pomoći?

Uzimanjem Omega 3 proizvoda (Arctic Omega 3, Omega 3) možete smanjiti svrbež, crvenilo i ljuskanje dijelova kože zahvaćenih psorijazom.********************

Psorijaza: rebound efekt nakon tretmana Efalizumabom
Tijekom tretmana psorijaza se može pogoršati zbog infekcije, endokrinih faktora, hipokalcemije, korištenja lijekova, psihološkog stresa, traume na koži ili drugih faktora. Pacijenti koji prekinu tretman mogu krenuti putem recidiva i pogoršanja bolesti (rebound efekt). Efalizumab (Raptiva) monoklonalno je humanizirano antitijelo, imunoglobulin G-1, potvrđeno u tretmanima psorijaze. Tijekom kliničkih studija Efalizumabom primijećeno je da određni broj pacijenata doživljava rebound efekt i pogoršanje bolesti.
Izvor: Journal of American Academy of Dermatology

*********************************
Učinkovito protiv psorijaze
Zorac (tazaroten) je retinoid novije generacije za lokalnu primjenu, visoke učinkovitosti, podnošljivosti i sigurnosti u liječenju psorijaze in placibus.
Psorijaza je upalna bolest kože koja se razvija na temelju nasljedne sklonosti. Obilježava je kronično recidivirajući tijek i vrlo raznolika klinička slika. Jedan od kliničkih oblika psorijaze, ujedno i njen najčešći oblik, jest kronična stacionarna psorijaza, koja je karakterizirana slabije ili jače infiltriranim oštro ocrtanim eritematoskvamoznim žarištima veličine kovanog novca (psoriasis nummularis) ili većima (psoriasis in placibus), koja mogu međusobno konfluirati te nastaju velika psorijatična žarišta koja mogu podsjećati na zemljovid (psoriasis geographica). Predilekcijska mjesta u vulgarne psorijaze jesu laktovi, koljena, vlasište, osobito retroaurikularni, periumbilikalni i lumbalni dio. Psorijatična žarišta mogu ostati stacionarna tijekom duljeg razdoblja, ali se mora računati na pogoršanja i sklonost generalizaciji.
Retinoidi su strukturalni i funkcijski analozi A vitamina s brojnim učincima na staničnu proliferaciju, imunološki sustav i embrijski razvitak. Retinoidi primarno djeluju regulacijom genske transkripcije preko intercelularnih nuklearnih receptora. Tazaroten pokazuje selektivnost prilikom vezanja na receptore, vežući se na RARβ i RARγ mnogo čvršće nego na RARα. Ne veže se na RXR receptore.
Tazaroten je prvi topički retinoid za terapiju psorijaze. FDA ga je odobrila u ovoj indikaciji, ali i kod akni, 1997. godine. Kod pacijenata sa psorijazom tazaroten normalizira diferencijaciju keratinocita, preokreće keratinocitnu hiperproliferaciju i ima antiinflamatorni učinak koji je objašnjen na molekulskoj razini.
Tazaroten je sintetički acetilenski retinoid koji se u organizmu matabolizira u aktivnu sastojnicu tazarotensku kiselinu čiji je poluživot 18 sati.
Učnikovit je u liječenju blagih do umjereno jakih oblika stabilne plak psorijaze (procijenjeno je da 75% pacijenata s psorijazom ima blagi do umjereno jaki oblik psorijaze) koja zahvaća do 10% površine tijela. U nekim zemljama dopuštena je primjena tazarotena na površini od 20%. Dokazana je značajno veća djelotvornost 0,1% tazaroten gela u usporedbi sa 0,05% u istoj indikaciji u liječenju psorijaze.

Kombinacije
Iako je učinkovit kao monoterapija, tazaroten se upotrebljava u kombinacijskim protokolima s lokalnim kortikosteroidima, kalcipotriolom, UVB i PUVA terapijom.
Takve nove terapijske strategije omogućile su pacijentima s blagim do umjereno jakim oblikom psorijaze da dobiju dovoljno brzo supstancijalno poboljšanje stanja s produljenim poslijeterapijskim olakšanjem, uz reducirane nuspojave. Tako se npr. nuspojave tazarotena mogu ublažiti kombinacijom s Beloderm masti, pri čemu sam tazaroten smanjuje mogućnost steroidne atrofije koja se može pojaviti zbog primjene kortikosteroida.
Budući da je tazaroten derivat vitamina A, FDA ga je klasificirala u skupinu X – potencijalno teratogenih. Zato je u žena u reproduktivnom razdoblju potrebno učiniti test na trudnoću i uvesti kontracepciju, te je kontraindiciran u trudnoći i kod namjere za trudnoću. Međutim, stvarna izloženost retinoidima koji su topički primijenjeni beznačajna je zbog toga što se samo mali postotak (do 6%) topički apliciranog retinoida apsorbira u zdravu kožu. Budući da se tazaroten izlučuje u majčino mlijeko, Zorac gel ne smiju primjenjivati dojilje.

Primjena
Zorac gel treba primijeniti isključivo na oboljela područja, točno do ruba psorijatičnog žarišta jedanput na dan, najbolje navečer, na čistu i suhu kožu. Ako se gel nanese na zdravu kožu odnosno na kožne promjene druge vrste, može doći do iritacije. U početku liječenja potrebne su kontrole liječnika jedanput na tjedan. Liječenje obično traje 12 tjedana. Ipak, duljina i učestalost liječenja Zorac gelom ovise o kliničkom stanju bolesnika.
U slučaju jače iritacije treba odmah prekinuti primjenu lijeka i potražiti savjet liječnika.
Nakon primjene Zorac gela ruke treba dobro oprati kako lijek putem ruku ne bi došao u kontakt s očima.
Tijekom primjene Zorac gela treba izbjegavati izlaganje UV-zrakama (npr. sunčeva svjetlost, solarij) te, iako je u uputi navedeno da valja prekinuti fototerapiju (PUVA, UVB), upravo novije kliničke studije pokazuju sinergističko djelovanje UVB i PUVA terapije i tazarotena. Treba izbjegavati primjenu bilo kakvih kozmetičkih preparata ili pripravaka za omekšavanje kože jedan sat prije i jedan sat nakon primjena Zorac gela, te okluzivnih zavoja.
Zorac gel nije namijenjen liječenju bolesnika mlađih od 18 godina.

Nuspojave
Najčešće prijavljene nuspojave (više od 5 posto) pri lokalnoj primjeni tazarotena su ljuskanje kože, kožni osip (kontaktni dermatitis), bol i pogoršanje psorijaze. Rjeđe prijavljene nuspojave bile su peckanje, upalne promjene (žarenje), svrbež i suhoća kože. Nastanak nuspojave ovisi o dozi i duljini primjene tazarotena.
Učestalost težih simptoma iritacije pri primjeni gela u koncentraciji od 0,1% može biti do 5 posto veća u odnosu na primjenu gela u manjoj koncentraciji od 0,05%, posebno prva četiri tjedna primjene.
Ostale indikacije u kojima se tazaroten primjenjuje (odobrila FDA) su acne vulgaris, gdje normalizira abnormalinu deskvamaciju folikularnog epitela koji uzrokuje formiranje mikrokomedona i čini se da ima direktni i indirektni antiinflamatorni učinak. Kliničke studije dokazuju da je učinkovit kod oštećene kože (photoaging). Farmaceutski oblik kreme 0,1% odobren je kao dodatni preparat kod ublažavanja sitnih bora na licu i pjegavosti lica bilo da se radi o hipo ili hiperpigmentaciji. Međutim, u ovim indikacijama tazaroten nije registriran u Republici Hrvatskoj.
Zorac je jedinstveni lijek na našem tržištu i svakako veliki doprinos terapiji psorijaze kao kronične bolesti kod koje ne možemo očekivati potpuno izlječenje, ali predstavlja važnu terapijsku mogućnost jer je njegova djelotvornost i podnošljivost dokazana.
izvor
www.belupo.hr
**********************************************
********************************************

:: Istraživanja i nove tehnologije 
Psorijaza povećava rizik za infarkt
[ 14 10 2006 ]
[ www.plivazdravlje.hr ] - Odrasle osobe s psorijazom imaju povećani rizik da će pretrpjeti srčani udar, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika University of Pennsylvania.

Rizik je posebno povećan za mlade odrasle osobe kod kojih su simptomi psorijaze izrazito izraženi, stoji u studiji provedenoj na uzorku od 700000 ispitanika čije je rezultate objavio Journal of the American Medical Association.

Tako je utvrđeno kako 30-godišnjak s teškim simptomima psorijaze ima trostruko veći rizik za infarkt nego što ga inače imaju njegovi vršnjaci.

Pokazalo se i kako rizik za infarkt kod osoba s psorijazom pada paralelno s povećanjem dobi pacijenta.

Istraživači vjeruju kako poremećaj imunološkog sustava koji dovodi do razvoja ove kožne bolesti može utjecati na srce.

Već su ranija istraživanja provedena uz sudjelovanje manjeg broja ispitanika ukazala na povezanost između psorijaze i zdravlja srca.
****************************
Psorijaza
Dušan N. Kovačević
 
 

Pažljivo pogledajte donje crteže. Budite strpljivi dok ovladavate ovom metodom. Bez dodatnih objašnjenja savetovao bih vas da tretmane izvodite samostalno. Sigurno će vaša energija biti kvalitetnija ukoliko sami sebi pomognete. Svrha ovih tretmana je da dovede organizam u poziciju da se sam bori.

Dok pišem ove redove u sećanje mi se vraćaju osobe koje sam upoznao za poslednje tri i po godine. Jedini problem koji sam zapazio je okolina u kojoj osoba živi. To je i bio razlog da je svaki tretman išao teško, tegobno, neki put traljavo… sve u svemu pacijent i ja smo osećali nepotreban odliv energije. Danas ne bih tolerisao takvo uplitanje i bahatost koja i dovodi do pojave bolesti.

Uporedo pijte dobre čajeve za čišćenje organizma. Koristite bokvicu, maslačak, koprivu, list breze, hajdučku travu, rusomaču, ivanjsko cveće... dakle, poznato bilje našeg podneblja i tradicije. Sve čajeve spremajte na uobičajen način: jednu kafenu kašičicu smrvljenog bilja potopite u dva decilitra (200 ml) vrele vode i posle ekstrakcije od nekoliko minuta pijte u gutljajima. Dnevno pijte dve do tri šolje ovako spremljenog čaja. Predloženo bilje je bezopasno i učinkovito.

Tekst ću, s vremena na vreme, dopunjavati jer je predložena terapija put kojim krećete i dobro je problem sagledati na široj osnovi. Od nečega se mora početi...

 

Terapija u četiri koraka

Za početak, uradio sam terapiju od 4 koraka koji slede jedan drugom. Izvodi se na dlanu desne šake dodirom određenih prstiju leve šake. Sledite ove korake više puta dnevno.

 

Korak 1: Vrh kažiprsta leve šake blago prislonite na tačku 1) a vrh palca na tačku 2). Dodir traje dvadesetak sekundi do pola minuta.

 

 

 

Korak 2 i 3: Vrh kažiprsta leve šake prislonite na tačku 3) desne šake a vrh palca na tačku 4). Dodir traje do pola minuta. Potom, dodirnite vrhom palca leve šake tačku 6) i vrhom kažiprsta tačku 5). Dodir traje do pola minuta.

 

 

Korak 4: Vrhom srednjeg prsta leve šake ostvarite dodir na tačku 7). Dodir traje do pola minuta.

 

 

 

Latinski nazivi navedenog bilja:

bokvica ~ Plantago major L., P. media L. et P. lanceolata - Plantaginaceae

breza ~ Betula verrucosa Ehrh.(=B. Pendula Roth) et B. Pubescens - Betulaceae

hajdučka trava ~ Achillea millefolium L. - Compositae

ivanjsko cveće ~ Galium verum L. - Rubiaceae

kopriva ~ Urtica dioica L. - Urticaceae

maslačak ~ Taraxacum officinale Web. - Compositae

rusomača ~ Capsella bursa pastoris L. – Cruciferae

 

Pošto je trenutno zima, savetujem da bilje kupite u proverenoj trgovini. Kada grane proleće uradite sledeće: jedite list bokvice; list, cvet, stabljiku i koren maslačka; list koprive; list breze; biljku rusomače... najbolje bez preteranih začina i potpuno sveže. Potrudite se da svaki dan bar jedna od ovih veličanstvenih biljaka bude na trpezi.

I osušeno bilje koje sam preporučio za jelo možete koristiti na isti način u toku zime. Posipajte njim variva, salate, supe, gde god možete.

Osnovno pravilo je: nema kuvanja bilja i nema ograničenja količine. Jedino koprivu, svežu ili suvu, potopite kratko u mlaku vodu... biće tada dobra i neće peckati usnu duplju.

 

U Loznici, Serbia, 18. decembra 2003.

 

 

Prošlo je nešto više od godinu dana od kada zainteresovani čitaoci koriste navedenu terapiju. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su sugestijama i praktičnim zapažanjima doprineli da osmislim i proverim nastavak terapije protiv psorijaze.

Ona se upražnjava kao logičan nastavak prethodne. Mislim da je dobro poštovati redosled terapeutskih postupaka. Ovo je potrebno zbog prilagođavanja psihe osobe na red i predupređivanje povratka na stare obrasce ponašanja koji su i doveli do oboljenja.

 

Nastavak terapije podelio sam u tri celine koje se međusobno prožimaju:

1) postizanje psihičkog mira;

2) čišćenje organizma od otrovnih materija i

3) samostalna energetska terapija.

 

Vremenom će ovaj splet postupaka postati deo opšte kulture i bićete u mogućnosti da sami pravite kombinacije koje najbolje odgovaraju složenim vidovima konstitucije organizma. Uveren sam da će svaka osoba ponaosob najbolje osetiti šta joj prija.

Za početak pratite sledeći redosled postupaka: A) terapija u 4 koraka; B) nastavak terapije od tri celine koje ću objasniti u nastavku teksta. Kada dobro usvojite navedeno prvi korak će biti vežba za postizanje psihičkog mira koju će slediti samostalna energetska terapija i preparati za čišćenje organizma.

 

1) Postizanje psihičkog mira

Stanite ili sedite. Vrh jezika oslonite na prednji deo tvrdog nepca usne šupljine. Tri puta, jedan za drugim, kratko kroz nos udahnite vazduh i zamislite da se on, svaki put, spušta za širinu dlana ispod pupka za pet centimetara unutar tela. Potom, mirno, izdahnite vazduh kroz nos.

Jezik sada mirno počiva u ustima. Nastavite aktivnost kojom se trenutno bavite. Mir je u vama. Nikakav podražaj iz vas ili okoline više vam ne može nauditi.

Mirni ste.

Ovaj postupak možete koristiti kod uspavljivanja. Mir je u umu i tiho će san doći, bez uznemirujućih snova i snoviđenja. Ujutro se budite tačno u sekundu kada ste planirali. Životni problemi se daleko lakše rešavaju. Postignuvši ovo stanje mirnije ćete živeti ništa ne gubeći od živahnosti i preduzimljivosti.

 

2) Čišćenje organizma od otrovnih materija

Sa sajta snimite tri teksta koja govore o pripremi jednostavnih preparata čijom upotrebom pročišćavate organizam od nakupljenih otrovnih materija. Za preporuku je svakodnevno korišćenje lekovitih napitaka kombuhe i japanskih kristala (bar 200 ml) dok ostale preparate možete upotrebljavati po želji i trenutnim mogućnostima (što ne znači da su manje vredni odnosno učinkoviti).

Preporučeni tekstovi: čišćenje organizma, kombuha, japanski kristali.

 

3) Samostalna energetska terapija

Na crtežu su predstavljene tri tačke na dlanu (1, 2 i 3). Naizmenično se koriste oba dlana. Kombinacije postavljanja vrhova kažiprsta i srednjeg prsta na tačke svakog dlana su sledeće: 1-2, 1-3, 2-3 i obrnuto (2-1, 3-1 i 3-2). Ovakvim kombinovanjem uspešno ćete uravnotežiti energetski sklop organizma i dovesti ga u poziciju da samostalno odreaguje na kombinaciju koju dalje treba primenjivati (iskusan terapeut već od početka, doslovno, vidi prave tačke na dlanu - nema razloga da i vi ne budete iskusan terapeut onoliko koliko je potrebno). Crtežom je predstavljen samo desni dlan (isti odnosi vladaju i na levom). Trajanje kontakta vrhova prstiju i kože dlana je 20-30 sekundi. Ove kombinacije provodite više puta u toku dana.

 

Psorijaza je bolest sa vidljivim posledicama na koži. Ona se peruta i estetski vrlo negativno deluje na osobe u okruženju. Dobro je znati da ovo nije zarazna bolest.

Često sam razmišljao kako pomoći osobi tokom terapije i u ovom pogledu. Rezultati uporednih posmatranja pokazuju da je dobro kožu mazati sledećim uljima: kantarion, hajdučka trava, lavanda (mešavina 50:50% sa hladno ceđenim uljem masline ili uljane repice). Za pranje kože treba koristiti neutralni sapun za bebe i malu decu.

Okvirni recepti za pripremu ulja od kantariona i hajdučke trave dati su u tekstovima:

upala sinusa i polenska kijavica.
izvor narodnamedicina.com
*******************


Offline tarantulica

 • Ultra mega giga forumas
 • **
 • Posts: 2419
 • Gender: Female
 • lucky loser ;-)
Odg: Kontrolišite psorijazu
« Reply #9 on: 11-06-2007, 23:46:08 »


Doktori ribice leče psorijazu, ekcem...

U banje, saune, i salone za ulepšavanje širom sveta proteklih godina uveden je niz novih zdravstvenih i kozmetičkih tretmana uključujući kupanje u pivu, čokoladne masaže i maske za lice sa crvenim vinom.

Medjutim, jedna banja u Japanu je otišla korak dalje i uvela tretman poznat pod nazivom "Doktori ribice" (Doctor Fish). Njega obavljaju stotine sićušnih riba specijalno uzgajanih da skidaju izumrle ćelije kože sa ljudskih stopala, prenosi Glas Amerike (VOA)

U banji Junesan u Hakoneu, stanovnici svih delova Japana dolaze da bi isprobali specifične vode tog kraja i uživali u banjskim tretmanima. Banja je nedavno ponudila novi tretman svojim posetiocima – "doktore ribice".

"Svi gosti banje isprobavaju 'riblji tretman' sedeći na ivici specijalnog bazena dok im stopala grickaju na stotine sićušnih ribica. Medjutim, to nisu obične ribice, već specijalna vrsta nazvana Gara rufa", objašnjava Kacujoši Naganuma, izvršni direktor kompanije "Eko-menadžment", koja uzgaja i čuva ribice.
"Gara rufa ribice prvobitno potiču iz Turske, a uzgajaju se u nekim delovima Nemačke. To je slatkovodna riba iz porodice šarana, a njena izuzetna karakteristika je što može da preživi u toploj vodi zagrejanoj i do 37 Celzijusovih stepeni, i što se hrani izumrlim ćelijama kože ljudi", rekao je Naganuma.

Posetioci banje uglavnom uživaju u ovom neobičnom iskustvu. Slično je kao da vam mravi mile po koži. Svidja mi se kada osetim kako su me okrznule, zabavno je!", kaže jedan posetilac.

Japanska vlada je odobrila upotrebu "ribica-doktora" u medicinske svrhe, a osim u ovoj, one se mogu naći u još 15 banja u Japanu. One grickaju ne samo zadebljane nego i bolesne slojeve kože, pri čemu luče enzim koji ublažava svrab pa se ta metoda koristi kod lečenja psorijaze, ekcema, kao i za piling i odstranjivanja naslaga na petama i laktovima.

(MONDO)

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana