posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Ledeni gejziri na Marsu  (Read 1853 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Ledeni gejziri na Marsu
« on: 21-08-2006, 15:57:13 »

Gejziri koji izbacuju pesak i prašinu nekoliko stotina metara uvis otkriveni su na Marsu. Snimci načinjeni kamerom „Themis“, koja kruži oko Marsa, pokazuju erupcije ugljen-dioksida kroz led na južnom polu ove planete, saopštavaju naučnici sa Univerziteta u Arizoni.


Sadržaj izbačen iz gejzira ostavlja tamne tačkaste mrlje i mrlje u obliku paukove mreže na ledenom pokrivaču.

Naučnici kažu da su gejziri proradili kada je sunčeva svetlost koja greje led pretvorila smrznuti ugljen-dioksid ispod površine u gas visokog pritiska. „Kad biste se našli na tom mestu, bilo bi kao da stojite na ploči od ledenog ugljen-dioksida“, objasnio je dr Fil Kristensen sa Univerziteta.

„Svuda oko vas kuljali bi mlazevi ugljen-dioksida koji bacaju pesak i prašinu, u visinu od nekoliko stotina metara.“ On je još dodao da ova pojava „ne liči ni na jednu prirodnu pojavu koja se događa na Zemlji“.

CDC/IB 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana