posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Lipozomi  (Read 10078 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Lipozomi
« on: 04-10-2010, 17:00:26 »

Šta to behu lipozomi?

Svojevremeno smo pisali o lipozomima, a rezultati Nikolićevog rada opravdavaju kratko podsećanje na suštinu i primenu lipozoma.
Lipozomi su sferne vezikule dispergovane u vodi, koje se sastoje od jedne ili više membrana i vodenog jezgra, koje okružuju. Njihova veličina kreće se u opsegu od 20 nm do nekoliko mm. Otkriveni su 1965. godine (A. D. Bangham) i predstavljaju relativno nov pronalazak. Sličnost sastava membrana lipozoma sa membranama ćelija, pobudila je veliko interesovanje različitih naučnih disciplina za njih: biologije, farmacije, kozmetologije, medicine, itd. Od otkrića lipozoma, sprovode se opsežna istraživanja u vezi potencijalne primene lipozoma kao transportera lekovitih supstanci do mesta dejstva, pri čemu se one štite od dejstva spoljašnih faktora, a postiže se i selektivnost dejstva; kao i u vezi procene mogućnosti realne primene lipozoma u eventualnoj produkciji veštačkih ćelija.
Kao što je već napomenuto, osnovne komponente lipozoma su membrana i vodeno jezgro. Osnovni konstituensi membrane lipozoma su supstance, koje u svom molekulu sadrže lipofilni i hidrofilni deo, zahvaljujući čemu mogu da se u vodenoj sredini organizuju u specifične molekulske agregate. Ona po strukturi predstavlja dvosloj u kome su lipofilni krajevi orijentisani ka sredini dvosloja, dok se hidrofilni (polarni) krajevi molekula orijentišu ka unutrašnjosti vezikule i ka spoljašnjoj površini. Komponente dvosloja su najčešće različiti fosfolipidi prirodnog, sintetskog ili polusintetskog porekla. Pored fosfolipida za izgradnju membrane lipozoma koriste se i sfingolipidi (derivati alkohola sfingozina) ili polioksietilenski etri masnih alkohola (niozomi). Osim osnovnih konstituenata, u sastav membrane mogu da ulaze i druge supstance lipofilnog karaktera: holesterol, a-tokoferol i njegovi estri, različiti trigliceridi, itd., koji mogu u velikoj meri da utiču na osobine membrane (propustljivost, debljina, itd.), a samim tim i na osobine lipozoma. Hidrofilne supstance rastvorene su u vodi i kao takve raspodeljuju se između vodenog jezgra okruženog membranama lipozoma i vodenog rastvora u kome su lipozomi dispergovani.

Gde se sve lipozomi primenjuju?

Najbržu i najširu primenu lipozomi su doživeli u kozmetici, kao nosači različitih kozmetičkih aktivnih supstanci (vitamina, različitih emolijenasa, UV-filtera, biljnih ekstrakata, itd). U jezgru lipozoma inkapsuliraju se hidrofilne kozmetički aktivne supstance rastvorene u vodi, dok se lipofilne kozmetički aktivne supstance raspoređuju u okviru membranskog dvosloja. Ovakvi lipozomi inkorporirani u adekvatne podloge (najčešće tipa gela), primenjeni na kožu, omogućavaju bolji transport kozmetički aktivnih supstanci u ćelije kože od konvencionalnih kozmetičkih preparata za negu kože. Fosfolipidi membrane vezuju se za keratin stratum corneum-a, pri čemu stvaraju osećaj pokrivenosti kože. Film koji se stvara onemogućava transepidermalni gubitak vlage i ne skida se vodom zbog čega se jača barijerna funkcija kože i za duži period obezbeđuju ćelijama kože potrebne kozmetički aktivne materije inkapsulirane u lipozome. Osim u preparatima za negu kože, lipozomi se u kozmetici primenjuju i u preparatima za negu kose, preparatima posle brijanja, itd. Danas je na tržištu prisutan veliki broj kozmetičkih preparata sa lipozomima među kojima se nalaze i dva preparata Hemofarm koncerna: MISSING Antirid gel sa lipozomima za negu kože oko očiju i usana i MISSING SOD lipozomski serum za intenzivnu negu.
Lipozomi se u medicini koriste kao nosači lekovitih supstanci, nosači vakcina (deluju kao adjuvansi), u preparatima sa lokalnim dejstvom (topikalna primena, primena na sluznice u obliku aerosol preparata, itd.) i u preparatima sa sistemskim dejstvom (parenteralna primena). Pogodnost za primenu lipozoma u medicini kao nosača lekovitih supstanci je i njihova netoksičnost i biodegradabilnost, kao i činjenica da se modifikacijom njihove veličine, broja membrana ili njene strukture može modifikovati i brzina otpuštanja lekovite supstance, tako da se mogu primenjivati kao sistemi za kontrolisano otpuštanje. Na tržištu je prisutan mali broj preparata, uglavnom za topikalnu primenu, sa antibioticima, antimikoticima, lokalnim anesteticima i steroidnim hormonima kao aktivnim supstancama. Lokalnom primenom lekovite supstance u obliku lipozoma postiže se bolja biološka raspoloživost i veća selektivnost dejstva aktivne supstance u odnosu na primenu u obliku konvencionalnih lekovitih oblika. Naime, dokazana je manja sistemska resorpcija lekovite supstance preko kože ukoliko se ona primeni u lipozomima, čime se izbegavaju eventualni neželjeni sistemski efekti. Što se tiče sistemske primene lipozoma kao nosača lekovitih supstanci, na tržištu su prisutna dva preparata: sa Amfotericinom B i Daunorobicinom kao aktivnim supstancama, dok se određeni broj nalazi u različitim fazama pretkliničkih i kliničkih ispitivanja.

http://www.hemofarm.com/_hemofarm/documents/hemopress/2002/hemopress_jan02.htm


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana