posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Makrobiotika kao način života  (Read 2169 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Makrobiotika kao način života
« on: 25-08-2006, 03:15:13 »

Za neke je makrobiotika već odavno postala način kako misle, hrane se i žive. Za većinu je, međutim, ona nešto strano i nedokučivo. Evo jednog pogleda na makrobiotiku koji vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

savetovala: Nada Mišković
nutricionista-makrobiotičar i vlasnica Biošpajza na Kalenić pijaci
tekstove ljubazno ustupio časopis Zdrav život


 
 

Radeći 17 godina u svojoj radnji “Biošpajz”, često sam imala priliku da stojim pred ljudima sa zdravstvenim problemima, koji su svoju bolest nosili kao nešto što je jako nepromenljivo. Skoro kao osudu, a neki, na žalost, i kao presudu. Oni, međutim, koji su se odvažili da promene ishranu i način života bili su nagrađeni  iskustvom da je to bilo – samo jedno od stanja koje se može promeniti.

Šta je to zdravstveno stanje, uopšte?

 
 

Postoji mnogo načina da se počne sa makrobiotičkom ishranom i načinom života, među njima  je i neki koji će vama biti blizak. Razmislite o tome gde ste i gde želite da stignete. Možda zajedno možemo dopreti do odgovora.
Uvek treba da govorimo o stanju našeg zdravlja sada. To je jedina istina. Moramo znati da se ono stalno menja. Stanje je, moglo bi se reći, oblik postojanja u datom trenutku. Stanje je i rezultat svega što je prethodilo tom trenutku. Sve što smo pojeli, popili, uradili ili nismo uradili za sebe utiče na to u kakvom smo stanju sada. Ako je to bilo u neravnoteži sa našom dušom i telom, bićemo u stanju bolesti ili na putu ka takvom stanju.

Jedan od načina da utičemo na stanje jeste i promena ishrane. Sve što pojedete i način na koji pojedete utiče na svaku vašu ćeliju: na promenu odnosa među njima, a tako i na stanje celog tela. Kao što kamičak bačen na mirnu površinu jezera izazove talase koji se šire od malih ka sve većim i većim, tako i ovaj jednostavan čin dotakne sve. Trebalo bi da je svako od nas u moći da – svakog trenutka – pravi izbore i menja svoja stanja. Imajte svest da je čak i rak (carcinom) samo stanje na koje možete uticati. Dakle, to nije presuda, to je stanje.

Ne tvrdim da svaku bolest možete i izlečiti jednostavnom promenom ishrane, ali tvrdim da ćete, dovodeći svoju ishranu u sklad sa svojim telom, svakako dovesti sebe u stanje koje je bliže životu i lepoti.  Mi ne možemo uvek da utičemo na ono što nas okružuje, ali možemo na to kako će nam biti unutra. To je naša bašta. Da li će naša bašta biti lepa i prijatno mesto ili mesto prepuno korova i đubreta, to zavisi od nas.

Ne zaboravite, najlepši vrtovi nastaju jednostavnim plevljenjem korova.

Naučite da napravite suši uz povrće iz mora- nori alge

 
 
Ova alga dolazi  iz Japana. Tamo se redovno nalazi u svakodnevnoj ishrani. Koristi se za pravljenje sušija (malog rolata od pirinča i povrća), supa, rezanaca, garniranje salata i kao začin sa soja-sosom. Nori-alga, kao i druge alge, gotovo da nema kalorija, ali zato ima minerala više nego bilo koja druga hrana. Posebno je zdrava za bubrege, organe za mokrenje i reproduktivne organe. Nori-alga iz vašeg tela čisti holesterol. Pošto sadrži i alginsku kiselinu, koja se ne resorbuje u ljudskom telu, ali ima svojstvo da snažno vezuje sve teške metale (arsen, kadmijum, olovo i dr.), nori-alga čisti organizam i štiti od negativnog uticaja zračenja. Zatim,  sprečava razvoj virusa, herpesa, HIV-a i tumora. Gospodin Mičio Kuši preporučuje jedan list nori-alge dnevno za dobro zdravlje. Oni koji imaju problem tiroidne žlezde treba da konsultuju svog lekara, pošto ona sadrži jod.

Kako se koristi nori-alga?
Može se iseći u tračice i jednostavno spustiti u supu od povrća pet minuta pre kraja. Supi će ona, pored nežnog ukusa mora, dodati proteine, kojima je vrlo bogata.

Recept za suši: Uzeti list nori-alge i na njega, u sloju od oko centimetar debljine, naneti pirinač, ostavivši oko pet centimetara alge nepokriveno. Na jednom kraju, kao za rolat, složiti povrće (šargarepa, praziluk, peršun, prethodno kratko blanširano i isečeno na štapiće). Dodati turšiju isečenu na štapiće ili umeboši pastu. Uviti kao rolat, prethodno pokvasivši nepokriveni kraj vodom, da se zalepi. Tako umotanu algu seći na po pet centimetara.
Napomena: Ako je list nori-alge crne boje, znak je da nije tostiran. Nori se tostira tako što se list okrenut sjajnom stranom nagore nadnosi nad slab plamen – 15 cm iznad – i polako tostira, pomerajući ga svake 2-3 sekunde, dok boju ne promeni u zelenu.
Nori sadrži: belančevina 38,8 mg; kalcijuma 390 mg, gvožđa 12 mg, vitamina A 14.000 mg, vitamina C 100 mg, kao i cink, natrijum, jod...       

"Teorija bez praktične primene je beskorisna, praktična primena bez teorije je opasna." - Žorž Osava

ovo je tek početak priče o makrobiotici, pored link za sajt Mičio Kušija (  Kushi  Institute ) , predlažemo još jedan na srpskom  jeziku Zrnce-san, Društvo za očuvanje, razvoj i popularizaciju izvorne makrobiotike  koje vodi Srećko Milićević. 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana