posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Medicinska upotreba marihuane  (Read 2150 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AquArius

  • .. sfumato ..
  • Daktilograf pocetnik
  • ***
  • Posts: 3329
  • Gender: Female
  • AnAnymous
Medicinska upotreba marihuane
« on: 15-10-2006, 12:47:07 »

Medicinska uporaba marihuane?Što je marihuana?

Marihuana je mješavina sasušenih i smrvljenih dijelova (stabljika, lišće i cvjetovi) nekoliko vrsta indijske konoplje: Cannabis sativa, Cannabis indica, Cannabis ruderalis i njihovih hibrida. Osim marihuane od ovih se biljaka dobije i hašiš smola i hašiš ulje.

Što su kanabinoidi?
Indijska konoplja sadrži više od 400 različitih alkaloida. Biološki su najaktivniji spojevi bez dušika koji se nazivaju kanabinoidi. Do sada je izolirano 50-ak takvih spojeva. Smatra se da je za psihoaktivni (aktivnost na psihičko doživljavanje čovjeka) učinak kanabisa najvažniji delta-9-tetrahidrokanabinol (THC) koji se u organizmu brzo razgrađuje u, također aktivni, 11-hidroksi-THC. Drugi je izomer delta-8-tetrahidrokanabinol koji je jednako aktivan, ali je u biljci prisutan u mnogo manjim količinama. Kanabinol je također aktivni sastojak, ali sa svega 10% aktivnosti THC-a, a kanabidiol nema psihoaktivno djelovanje. Marihuana sadrži 1-1.5% THC, a hašiš oko 10%.

Povijest marihuane
Marihuana se koristila kao lijek u narodnoj medicini u Centralnoj Aziji i Kini već 3 000. godine prije Krista, ali se tek oko 1900. na zapadu počela zloupotrebljavati. U SAD-u je proglašena ilegalnom 1937. godine.

Marihuana i zakon
Njezino je uzgajanje, prerada, posjedovanje, prodaja i kupovanje ilegalna u većini zemalja svijeta. Ponegdje, kao npr. u Nizozemskoj, je dekriminalizirana što znači da se posjedovanje male doze, za osobnu uporabu, kažnjava samo novčanom, a ne i zatvorskom kaznom. U našoj su zemlji za sve opojne droge predviđene iste kazne te je posjedovanje i najmanje količine krivično djelo koje se kažnjava uvjetnom zatvorskom kaznom, mjerom obvezatnog psihijatrijskog liječenja te sve ostaje zapisano u kaznenoj evidenciji.

Učinci uživanja kanabisa
Uživanje kanabisa uzrokuje euforiju, nekontrolirani smijeh, stanje slično snu, a u većim dozama mogu nastupiti halucinacije. Karakteristično je poremećen osjećaj za vrijeme koje kao da prolazi mnogo sporije. Nastaje poremećaj osjeta ravnoteže, što sve zajedno može dovesti do bitnog smanjenja sposobnosti upravljanja motornim vozilima ili strojevima. Kombinacija marihuane i alkohola je izrazito neugodna jer im se učinci zbrajaju, potiču jedno u drugome najgore učinke, što često uzrokuje obamrlost, mučninu i tupilo.

Znakovi trovanja
Znakovi trovanja marihuanom su: crvenilo očne spojnice, promjene srčano-žilnih funkcija - ubrzanje rada srca i do 50% (zato je marihuana izričito zabranjena srčanim bolesnicima), porast krvnog tlaka u ležećem položaju, a smanjenje u stajaćem.

Zdravstveni problemi uzrokovani uživanjem kanabisa
Uživanje većih količina kanabisa izaziva bolesti dišnog sustava (upala grkljana, bronhitis, astma). Dim marihuane sadrži 50% više kancerogenih tvari (tvari koje potiču nastanak raka) nego u duhanskom dimu, a marihuana se pri pušenju također duže zadržava u plućima zbog posebnog načina "duvanja". Dovodi također i do neplodnosti - smanjuje razinu testosterona u krvi i broj spermija. U žena čak i male količine (jedna cigareta kanabisa) smanjuju razinu LH hormona te je uživanje većih količina kanabisa praćeno izostankom menstruacije. Osim ubrzanja rada srca, povećava i potrebu srca za kisikom i može uzrokovati pogoršanje angine pektoris. Umanjuje obrambenu sposobnost organizma; izaziva poteškoće u kratkotrajnoj memoriji; umanjuje koncentraciju i sposobnost učenja. Dugotrajno uzimanje oštećuje mozak, osobito u sljepoočnom režnju (što dovodi do poremećaja pamćenja i nedostatka motivacije). Moguća je pojava amotivacijskog sindroma. Amotivacijski sindrom je ozbiljan nedostatak interesa, energije i motivacije za bilo kakve aktivnosti u životu.

Ovisnost o marihuani
Marihuana ne stvara fizičku, ali stvara psihičku ovisnost. Apstinencijski sindrom (sindrom ustezanja kod uskraćivanja marihuane nakon što je već nastala ovisnost) javlja se nakon uporabe uistinu velikih količina marihuane te je dosad poznat uglavnom iz pokusa na dobrovoljcima. Očituje se: nemirom, nesanicom, gubitkom teka, tresavicom i porastom tjelesne temperature.

Dokazivanje marihuane u tijelu
Aktivni spojevi iz marihuane, kanabinoidi, mogu se dokazati u mokraći standardnim testovima 48-72 sata nakon njihova uživanja. Kod dugotrajne uporabe, mogu se otkriti i do 12 tjedana kasnije jer su ti spojevi topljivi u mastima pa se nagomilavaju u masnom tkivu.Potencijalna medicinska uporaba marihuane
Rezultati više znanstvenih istraživanja prikazali su različita područja u medicini gdje bi se kanabis i njegovi kemijski sastojci mogli korisno upotrijebiti:

Popravljanje raspoloženja
"Dobro raspoloženje" povezano s marihuanom nije od svih prihvaćeno kao terapijska vrijednost. Ali, dobro raspoloženje, smanjenje unutarnje napetosti i umjerena sedacija mogu biti poželjne osobine za pacijente koji su napeti i trpe velike bolove. Na taj bi način marihuana mogla pospješiti i popuštanje ostalih simptoma.

Liječenje mučnine kod kemoterapije karcinoma
Mnogim je pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji (liječenje lijekovima protiv raka) mučnina najgora nuspojava tog liječenja. Ona može biti tako jaka da bolesnik prekida kemoterapiju ili ustraje na njoj, a kvaliteta života mu je značajno opala. Kanabinoidi su pokazali srednje jak učinak u sprečavanju mučnine i povraćanja kod ovih bolesnika. Kao antiemetici (lijekovi koji sprečavaju povraćanje) testirani su THC i sintetski kanabinoidi - nabilon i levonantradol. Zbog drugačijeg djelovanja modernih lijekova protiv povraćanja, kanabinoidi bi mogli biti učinkoviti kod osoba kojima drugi lijekovi ne pomažu. Štoviše, većina modernih antiemetika često su neučinkoviti jer ih bolesnik ne može progutati zbog otečenog grla, ili mu se gadi uzimati bilo što na usta, ili kad uzme tabletu ubrzo je povrati i ona nije uspjela djelovati. Tu bi pomogao inhalacijski oblik kanabinoida.

Sprečavanje mršavljenja i gubitka apetita bolesnika s AIDS-om i karcinomom
Osobine kanabinoida obećavaju dobar učinak u sprečavanju gubitka apetita, jakih bolova i napetosti kod teških bolesnika kao što su oboljeli od AIDS-a i karcinoma. Marinol je tvorničko ime za dronabinol te se koristi u sprečavanju mučnine uzrokovane kemoterapijom i AIDS-om.

Multipla skleroza
Mnogi su anegdotalni izvještaji kako marihuana umanjuje grč mišića uzrokovan multiplom sklerozom ili ozljedom kralješničke moždine. Istraživanja su pokazala da kanabinoidi djeluju na motorna područja mozga koja bi mogla utjecati na smanjenje mišićnog grča.

Glaukom
Iako je glaukom, povišeni očni tlak, najčešće citiran razlog za terapijsku uporabu marihuane, medicinski podaci ne podupiru ovu namjenu. Učinak kanabinoida na smanjenje visokog očnog tlaka je kratkotrajan i zahtjeva visoke doze pri kojima se javlja previše nuspojava te nije preporučljivo.

 
Tekst preuzet sa www.medicina.hr


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana