posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Nega preparatima na bazi voska  (Read 1965 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Nega preparatima na bazi voska
« on: 27-08-2006, 15:06:52 »

Новорођенче има четири пута тању кожу од школског детета 
 
Танка кожа новорођенчета захтева пажљиву негу
 
Кожа новорођенчета се брзо исушује и у њу лакше продиру штетне материје. Треба је неговати препаратима који садрже восак јер он ствара заштитни слој који кожу чува од исушивања.

О томе како одабрати најбољу крему за негу коже ваше бебе разговарамо са магистром. фармације Ангелином Тодоровић.


Она каже:

– Кожа новорођенчета четири пута је тања од коже школског детета. Танак јој је површински слој, али и везивни у коме се уз мало хидролипидних ћелија налази развијена мрежа крвних судова. Због оскудног хидролипидног слоја кожа новорођенчета је пропусна, брже се исушује и у њу лакше продиру штетне материје. А због обилне мреже крвних судова „штеточине” лакше и брже путују телом и зато је изузетно важно одабрати квалитетну и одговарајућу крему за негу бебине коже.

 Овај искусни фармацеут затим каже:

– Квалитетна крема за негу дечје коже на гузи садржи цинк оксид који кожу штити од влаге. Пожељно је да садржи и састојке који спречавају инфекције, као и провитамин Б5 и витамин Ф који негују и обнављају површински слој коже. Предност треба дати хипоалергеним и лако мазивим кремама.

За чишћење дечјег лица од остатака хране или неке друге нечистоће, препоручују се производи за нежно чишћење који поштују физиолошки pH коже , али садрже и састојке који је умирују, попут алоја вере и алантоина. Влажне марамице натопљене средством за чишћење изузетно су практичне посебно када сте на путу.

Родитељи овако мале деце треба да знају да потребе дечје коже нису исте у зимским и у летњим условима. Спољна температура и климатски услови у неку руку диктирају и избор креме за негу. О томе Ангелина Тодоровић из апотеке „Данубиус” каже:

– Лети је дечјој кожи потребна хидрирајућа и крема са заштитним фактором. Најквалитетнију заштиту од сунца дају креме с минералним блокаторима јер су фотостабилни, делом и водоотпорни и што је важно не изазивају алергијске реакције нити улазе у крвну циркулацију.

Дечју кожу додатно угрожавају хладноћа, ветар и сув ваздух у просторијама које се греју. Тада је треба неговати препаратима који је штите и помажу у стварању сопствене заштите. Таква је такозвана колд крема чији је основни састојак пчелињи восак који на кожи ствара заштитни филм па је штити од исушивања, хладноће и ветра, а не изазива нежељене реакције ни на најосетљивијој кожи. Одлична је и домаћа „Павловићева маст” која међу препаратима за негу дечје коже заузима почасно место и која, слично чувеном предратном Меримином дечјем сапуну , и у иностранству има веома висок углед.

 Данас је лакше неговати бебе него некад. Али, није једноставно ни снаћи се у мору препарата који пуне полице у самопослугама и специјализованим продавницама. Тешко је и у мору реклама за ову врсту производа раздвојити рекламну од медицинске поруке. Верујемо да су вам објашњења наше саговорнице у томе помогла.


Душица Павићевић
[објављено: 27.08.2006.] 

<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=4873" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana