posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Nužna kontrola doniranja jajnih ćelija  (Read 4343 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Nužna kontrola doniranja jajnih ćelija
« on: 06-07-2006, 11:16:06 »

Primenjivanje vantelesne oplodnje u našoj zemlji nije dozvoljeno na ženi koja je u starosnom klimakterijumu i postmenopauzi, stoji u naredbi o sprovođenju postupka lečenja neplodnosti. Zato se postavlja pitanje ko je dozvolio da se 59-godišnja porodilja podvrgne vantelesnoj oplodnji?

Porodilja nije imala menstrualni ciklus 15 godina, tako da nije imala jajne ćelije. S druge strane, muškarac od 75 godina može imati spermatozoide, ali lošeg kvaliteta. Stoga u laboratoriji mogu da se pomešaju jajne ćelije, koje pripadaju donatoru, i spermatozoidi 75-godišnjaka. Tako nastaju embrioni. Jedan deo embriona ubacuje se u buduću majku. Zbog toga postoji mogućnost da se 59-godišnja porodilja oplodila donacijom jajnih ćelija i donacijom embriona, priča za „Blic“ jedan od stučnjaka za sterilitet i fertilitet.

Ukoliko spermatozoidi potiču od muža, a jajne ćelije od donatora, vantelesna oplodnja je urađena po zakonu. Ali ako su i jajne ćelije i speramtozoidi od donatora, ceo proces je urađen van zakonskih regulativa.

- Donošenje zakona o vantelesnoj oplodnji još je u postupku, a dok se on ne donese, primenjuje se naredba o sprovođenju postupka lečenja neplodnosti kako bi sve ginekološke službe na isti način lečile neplodnost. O konkretnom slučaju ne znamo ništa i ne možemo davati izjave, jer ne želimo da povredimo dostojanstvo porodice i pravo na privatnost. Ali, s druge strane, dužni smo da na svako nepoštovanje zakona odreagujemo - kaže za „Blic“ dr Danica Mihajlović, načelnica zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

S druge strane, postoje etički kriterijumi da li starije žene mogu da ostanu u drugom stanju i da rode dete.

- Kod žena do 35. godine mala je mogućnost da rode dete sa anomalijama. Kada je žena starija, od 40 do 50 godina, ta mogućnost je mnogo veća, zbog čega mora da se oformi komisija koja odlučuje da li ona treba da rodi ili, ako je reč o vantelesnoj oplodnji, da li ona može da joj se uradi - objašnjava dr Ratomir Ganović, specijalista za sterilitet i fertilitet u GAK „Narodni front“.

Etički komitet Srpskog lekarskog društva do sada nije imao sličan slučaj. Dr Milena Jauković, sekretar Etičkog komiteta, kaže za „Blic“ da u pomenutoj priči ima elemenata za analizu.

- Mora se voditi računa o i društvenom aspektu života te dece. Blizanci zaslužuju da kao i njihovi vršnjaci imaju odgovarajuće roditelje i razvoj, što je, bojim se, u ovom slučaju nemoguće. Jasno je da nije isto podizati dete u 30. ili u 60. godini - kaže dr Jauković.

Sonja Todorović - Ivan Mišković


:news:
Vantelesna oplodnja o trošku države
 | Izvor: Blic
Beograd -- Vantelesna oplodnja obavljaće se o trošku RZZO, osim u tri državne institucije, i u šest privatnih bolnica, piše Blic.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje navode da se na tender koji su raspisali javilo šest privatnih ordinacija koje ispunjavaju uslove za vantelesnu oplodnju i sa kojima će RZZO potpisati ugovor.

"Čeka se potvrda kapaciteta vantelesnih oplodnji na godišnjem nivou, nakon čega će biti potpisan ugovor sa privatnim bolnicama, i one će moći da počnu sa radom", kaže direktorka RZZO Svetlana Vukajlović.

Prošle godine u Srbiji je obavljeno 699 vantelesnih oplodnji od 1.000 odobrenih. Zbog postojećih kapaciteta GAK "Narodni front", GAK u Višegradskoj i GAK u Novom Sadu, nisu mogli da omoguće usluge većem broju pacijenata, tako da je RZZO odlučio da u program uključi i privatne bolnice.

b92
« Last Edit: 18-08-2008, 19:15:28 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana