posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Obrezivanje kao prevencija side  (Read 2069 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Obrezivanje kao prevencija side
« on: 16-08-2006, 15:36:32 »

| Izvor: Beta 
Toronto -- Obrezivanje i ubijanje mikroba mikrobicidima bi se uskoro moglo koristiti u prevenciji side, rečeno na konferenciji u Torontu.

Međutim, potrebno je ubrzati istraživanja kako bi se te metode usvojile, predložila je grupa eksperata na svetskom samitu o sidi u Torontu. Direktor Instituta za javno zdravlje iz Ugande, David Sarvada izjavio je da bi usavršavanje novih, efikasnih metoda prevencije moglo pomoći milionima ljudi da izbegnu bolest.

Istraživanje mikrobicida - vaginalnog gela koji sprečava prenošenje virusa HIV, i obrezivanja dobro napreduje i te dve metode mogle bi da budu spremne za jednu do pet godina, navodi se u izveštaju Radne svetske grupe za prevenciju side, čiji je potpredsednik Sarvada.

Bivši američki predsednik Bil Klinton stao je tokom konferencije u odbranu administracije sadašnjeg predsednika Džordža Buša, navodeći da SAD troše više sredstava za borbu protiv HIV-a od bilo koje druge zemlje. Klinton je, kao i američki milijarder i jedan od osnivača kompanije Majkrosoft Bil Gejts, tokom samita u Torontu, pohvalio Bušov Hitni program za prevenciju side (PEPFAR).

Program koji je Buš pokrenuo 2003, predviđa da se u narednih pet godina za borbu protiv side u 15 zemlja potroši 15 milijardi dolara. Program predviđa da se obezbede lekovi za obolele od side, distribuiraju prezervativi i finansiraju grupe koje pomažu bolesnima.

Verski zvaničnici na 16. svetskoj konferenciji o sidi u Torontu apelovali su da se izbegavaju biblijski termini kao što je "kazna", kada se govori o ovoj bolesti. "Korišćenjem te reči jača se stav prema kojem Bog kažnjava čovečanstvo ovom bolešću", rekao je Džejp Hit, generalni sekretar Afričke mreže verskih lidera zaraženih HIV virusom ili obolelih od side.

Konferencija u Torontu, koja je počela u nedelju, po broju učesnika najveći je skup posvećen toj bolesti do sada.
 
b92


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana