posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Otkrivamo uzroke problema sa kosom - prepoznajte vaš  (Read 3769 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

Put do sjajne kose
Vaša kosa jednostavno ne blista. Stalno imate neki problem sa njom. Evo nekoliko najčešćih problema koje žene imaju sa kosom i saveti kako da ih rešite.

PERUT
Zbog čega nastaje:

Perut može imati različite uzroke. Stres, zagađenje, pogrešna ishrana, ali i infekcija kože glave. Zapravo, pojava peruti predstavlja znak za uzbunu koju koža upućuje da bi saopštila da nešto nije u redu sa organizmom (makar se radilo samo o običnoj kijavici). Do ove neugledne pojave može doći i prilikom smene godišnjih doba.

Šta uraditi:

Potrebno je da koristite specijalan šampon protiv peruti, šampon koji neće izazivati svrab. Treba ga koristiti samo kada imate perut, jer šampon ne deluje preventivno.

OPADANJE KOSE
Zbog čega nastaje

Pored toga što se može pojaviti u prelaznom godišnjem dobu, opadanje kose obično ima patološki uzrok, usled hormonskog disbalansa, koji nastaje zbog problema sa imunitetom. Stručni naziv je telogen affluvioum, a nastaje usled organskih ili psiholoških faktora koji su posledica velikih trauma i stresova. Opadanje kose kod žena, umiruju stručnjaci, retko dovodi do ćelavosti.

Šta uraditi

Ukoliko vam kosa opada i posle promene godišnjeg doba, obratite se dermatologu.

MASNA KOSA
Zbog čega nastaje

Operete kosu, ali već posle samo nekoliko sati ona ima slepljen izgled. Ako vam se, dakle, kosa brzo masti, znači da lojne žlezde preterano luče. Ako je lučenje lojnih žlezda kod vas „prirodno“ pojačano, onda se problem ne može iskoreniti. Ali, ako je tome uzrok uzimanje antibiotika, hormonalni disbalans ili policističnost jajnika, ovu pojavu možete držati pod kontrolom.

Šta uraditi

Ako imate prirodno masnu kosu, koristite posebne šampone i perite je hladnijom vodom.

CVETANJE KOSE

Zbog čega nastaje

Kosa može biti zdrava u korenu, ali na krajevima može biti istanjena i iskrzana. To se dešava usled nedostatka keratina, proteina koji se nalazi u vlasi. Stručnjaci kažu da to ne znači da kosa nije zdrava, već, jednostavno, da je izgubila živost.

Šta uraditi

Jedino rešenje je da nekoliko meseci redovno kratite kosu na mestu gde počinje da cveta. Samo tako možete da zaustavite ružne krajeve.

LAKO SE LOMI
Zbog čega nastaje

Do lomljenja kose dolazi najčešće tokom prelaznih godišnjih doba. Ako je kosa po prirodi slaba, vrlo lako će doći do lomljenja usled agresivnog delovanja na nju, kao što je farbanje kose, na primer.Ovaj problem nastaje i zbog manjka vitamina u organizmu, a može biti i genetski.

Šta uraditi

Kada primetite da vam je kosa oslabila, jedno vreme izbegavajte feniranje i uvijanje. Koristite specijalni šampon i kosu oporavite maskom.

Blic

---

Ko je kriv za perut

KOSA - Malassezie globose (http://en.wikipedia.org/wiki/Malassezia) poznatija je kao gljivica koja je glavni uzročnik pojave peruti kod ljudi. Otkrivena je pre pet godina, ali tek sada je otkriven i njen genetski kod. Naučnici se nadaju da će njenim detaljnim poznavanjem uspeti da spreče rast i pojavu peruti.
Od ranije je poznato da ova gljivica živi na kosi odraslih ljudi i većini ni ne stvara posebne probleme. Ćelije kože odumru svakog meseca, koža se oljušti i na njihovo mesto dođe nova. Međutim, kada se gljivica malassezia počne hraniti lojem, enormno se razmnoži, što znatno ubrzava proces sazrevanja ćelija kože. Umesto za uobičajenih mesec dana, to se sada događa za 11 dana, zbog čega se javlja velik broj mrtvih ćelija i uzrokuje vidljivo perutanje.
Naučnici su utvrdili da je ova gljivica jedan od najjednostavnijih organizama čiji su genetski kod genetičari do danas uspeli da definišu. On je 300 puta manji od ljudskog genetskoga koda.

24sata
« Last Edit: 14-11-2007, 16:55:54 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana