posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Poremećaji ritma spavanja  (Read 2233 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AquArius

  • .. sfumato ..
  • Daktilograf pocetnik
  • ***
  • Posts: 3329
  • Gender: Female
  • AnAnymous
Poremećaji ritma spavanja
« on: 15-10-2006, 12:54:19 »

Poremećaji ritma spavanja


Dio bolesnika s nedovoljnim ili prekomjernim spavanjem mogu imati poremećaj vremenskog usklađivanja spavanja koji može nastati zbog vanjskih utjecaja ili poremećaja dijelova mozga zaduženih za ritam spavanja.

Sindrom brze promjene vremenske zone (JET LAG)

Putovanje avionom kroz vremenske zone često se povezuje s prekomjernom dnevnom pospanošću, poteškoćama usnivanja i čestim buđenjima, pogotovo u drugom dijelu noći.
Česti su pri tom poremećaji probavnog sustava.
Poremećaj je privremen, obično traje 2-14 dana, ovisno o broju prijeđenih vremenskih zona, smjeru putovanja, putnikovoj dobi i kapacitetu pomicanja faza.
Putnici koji provedu više vremena vani brže se prilagode nego oni koji nakon putovanja borave u zatvorenim prostorima, vjerojatno zbog izloženosti dnevnoj svjetlosti i njenom utjecaju na mozak.

Poremećaj spavanja uzrokovan radom u smjenama

Istraživanja radnika koji rade uvijek noću ili izmjenjuju dnevne i noćne smjene pokazuju učestale probleme sa spavanjem, povećanu pospanost tijekom dana i posljedičnu veću sklonost ozljeđivanju među noćnim radnicima. Također se vjeruje da je kod radnika u smjenama veća učestalost srčanih, probavnih i reproduktivnih poremećaja.
Liječenje treba provesti tako da se umanje poremećaji ritma i nedostatak sna:
- smjene se trebaju izmjenjivati u smjeru kazaljke na satu
- smanjiti učestalost izmjene smjena tako da se ne izmjenjuju više od jednom u 2-3 tjedna
- smanjiti broj uzastopnih radnih noći na najviše 4-5
Ovi postupci mogu dovesti do smanjenja postotka nesreća na radu među radnicima u smjenama. Vrlo je važno također povećanje količine svjetlosti u prostorijama kako bi se olakšala brza prilagodba na rad u noćnoj smjeni.

Sindrom odgođene faze spavanja

Ovaj poremećaj obilježen je slijedećim
- usnivanje i buđenje je kasnije od željenog
- vrijeme spavanja je svakodnevno jednako
- ispitivanje sna pokazuje uredan nalaz, osim što se pokazuje odgođeno usnivanje

Poremećaj može nastati zbog poremećaja dijela mozga odgovornog za regulaciju spavanja ili zbog nestalnog rasporeda spavanje-budnost, s brojnim noćima u kojima bolesnik odlučuje ostati budan dugo poslije ponoći (zbog socijalnih, školskih ili radnih razloga). Često je teško razlučiti ove uzroke jer ti bolesnici ponekad biraju kasno-noćne aktivnosti zbog toga što znaju da u to vrijeme ionako ne bi mogli zaspati. Bolesnici su većinom rane zrele dobi. Ovo stanje koje bolesnici sami nastavljaju može trajati godinama i pokušaji da se uvede normalan raspored spavanja često su bezuspješni. Bolesnici pozitivno reagiraju na liječenje koje uključuje postepeno odgađanje odlaska na spavanje za tri sata ili kraće sve dok se ne postigne odgovarajući sat spavanja. Metode koje uključuju uključivanje jakog svjetla rano ujutro također mogu biti uspješne.

Sindrom napredne faze spavanja

Sindrom napredne faze spavanja obratan je od sindroma odgođene faze spavanja i češći je kod starijih osoba. Osobe s ovim poremećajem pate od pretjerane dnevne pospanosti u večernjim satima kada teško ostaju budni, čak i u društvenim prigodama. Bolesnici se bude svakodnevno između 3 i 5 sati ujutro, često nekoliko sati prije željenog sata buđenja. Liječenje može uključivati izlaganje velikim količinama svjetlosti uvečer.

Poremećaj nepravilnog dnevnog rasporeda spavanja i budnosti

Ovo se stanje pojavljuje u bolesnika čiji se "unutarnji" sat spavanja u mozgu ne može prilagoditi na 24-satni ritam spavanja i budnosti te pokazuju povećanje postepenih odgoda faza budnosti i spavanja koje napreduje sve do potpunog odvajanja od ritma lokalnog vremena kada bolesnikovi ritmovi spavanja nisu u skladu s lokalnim vremenom i navikama spavanja i budnosti, obično su posljedice nesanica i prekomjerna dnevna pospanost. Slijepi su bolesnici, zbog nemogućnosti svjetlosne orijentacije, osobito osjetljivi na ovaj poremećaj.

Tekst preuzet sa www.medicina.hr

 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana